Glass ballot box and a small Bulgaria flag. 3d illustration

На старта на третата кампания – кой, колко и на къде?

Един месец остава до изборите, а днес е първият официален ден на предизборната кампания.

За дни доскоро самотната кандидатура на президента Румен Радев за втори мандат се обгради със значителна конкуренция, а освен предстоящата президентската кампания, партиите също се стягат за избори. Изборите за народни представители и президент и вицепрезидент да бъдат 2 в 1 на 14 ноември тази година. Това ще са и първите в историята на България парламентарни избори, които ще се проведат заедно с президентските. А пък парламентарни избори тази година ще се проведат за трети път, след като партиите и в 45-то и в 46-то НС не можаха да съставят правителство.

На фона на продължаваща COVID криза, икономическата несигурност в страната, растящи цени третите избори у нас ще струват 123,8 млн. лв.

Стигайки дотук, всеки един от нас се пита малко или много и сега какво…?

Кой къде се намира на финалната права? Кой е успял да натрупа позитиви, кой негативи? Предстоящата кампания ще промени ли обществените нагласите или победителите ще останат едни и същи, отбелязвайки шах и мат, или ще се появяват нови изненади?

анкета

Ще отидете ли да гласувате на 14 ноември?

Разглеждаме последните проучвания на обществените нагласи от различни изследвания на социологическите агенции.

Според проучването на „Алфа Рисърч“, направено между 8 – 15 септември 2021г., 51.7% от пълнолетните граждани декларират готовност да участват в следващите парламентарни избори, а 55.4% – в президентските. Един месец по-късно – в проучването от периода 4 – 10 октомври вече 52.7% от българите смятат да гласуват на предстоящите президентски избори, а 47.6% – на извънредните парламентарни. Според социологическата агенция се оправдават очакванията, че избори 2 в 1 водят до повишаване на избирателната активност

ГЕРБ се е настанила на първото място с 23.1% от гласовете на твърдо решилите да гласуват на изборите и остава на устойчива дистанцията пред останалите, като дори бележи ръст от 2% спрямо резултата си от месец преди това (21.1%).

Оспорвана е битката за второ място между БСП (16.8%) и „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев (15.9%).

Снимка 550289

Източник: news.bg

Най-големи щети продължава да търпи победителят от изборите на 11 юли, ИТН, към когото имаше и най-големи нереализирани очаквания. В началото на септември партията на Слави Трифонов бележи спад от над 7 процентни пункта спрямо резултата си от парламентарните избори, логично губше първото място, а вече през октомври заема четвърто или пето място.

На старта на кампанията „Демократична България“ (10.9%, която губи още спрямо месец по-рано) е на символична преднина пред партията на Слави Трифонов (10.4%). И двете формации обаче страдат сериозно от отлив на избиратели към новия проект на бившите служебни министри.

ДПС запазва традиционните си позиции – 9.6% и е шестата партия, която ще влезе в следващия парламент, както през септември месец, така и през октомври месец, според „Алфа Рисърч“.

Седем партии биха влезли в следващото Народно събрание – с една повече от предишното в картината на Галъп. Формацията около Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян пак прескача бариерата от 4%, макар и да се намира на ръба.

По чертата за влизане в парламента остават „Възраждане“ с 3,3%, ВМРО с 2,2%. Останалите кандидати за гласа ни са обобщени под други с 4,6%.

Снимка 550290

Източник: news.bg

Заявката на новата формация „Продължаваме промяната“ ясно я изстрелва на второто място, изпреварвайки не само конкурентите си ИБГНИ и ДБ, но дори и БСП. В най-голяма степен новата партия адресира електорат, който иначе би гласувал за „Демократична България“. Немалко и от избирателите, които биха били или вече са били периферия на ИТН, сега също се ориентират към новата формация. Но дори и привърженици на БСП, а дори и на ГЕРБ показват интерес към новата партия.

Изследванията на „Тренд“ показват, че лидерското място е на ГЕРБ с 24.4%. По-надолу могат да се очертаят най-общо три групи формации според тяхната електорална тежест. Първата група е тази на „Има такъв народ“ (17.5%) и БСП (16.6%). Като втора група се очертават ДПС (9.3%), формация около Петков и Василев (9.1%) и Демократична България (8.5%). В трета група, която остава под парламентарната бариера, но с резултат над 1% се включват „Изправи се! Ние идваме“ (3.8%), Възраждане (2.9%) и ВМРО (2.2%).

53% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори. 35% от обществото оценяват положително работата на служебния кабинет, докато 44% са на обратното мнение. Положителната оценка е с 5% по-ниска от предходния месец. Работата на президентската институция е оценена положително от 46%, докато 35% дават отрицателна оценка.

Снимка 550288

Източник: news.bg

Екзакта Рисърч Груп“ мери общественото мнение в периода от 6 до 12 октомври. Като лидери на парламентарния вот засича засега ГЕРБ, а за второто място се борят три партии – „Продължаваме промяната“ (ПП), „Има такъв народ“ (ИТН) и БСП. Над 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание са също „Демократична България“ и ДПС, но извън парламента остават „Изправи се.БГ! Ние идваме“ и патриотичните формации.

Точно преди старта на кампанията своето изследване представиха и от Центъра за анализи и маркетинг.

В него ГЕРБ се радват на доверието на 24,2% от твърдо решилите да гласуват. На второ място според проучването са БСП с 15,8%, а третото заема партията на Петков и Василев „Продължаваме промяната“ с 12,8%. Следват ИТН 11,7%, ДПС – 11%, „Демократична България“ – 10,3%. „На кантара за влизане в Народното събрание са от коалицията на Манолова и Хаджигенов „Изправи се БГ! Ние идваме!“ с далеч по-скромните 3,2%.

И една графика на „Барометър“ от проучването им от средата на септември месец за разкош:

Снимка 550291

Източник: news.bg

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *