Phot Phil Henriot web-6971

Национален и международен талант от община Несебър търси подкрепа

С нашата редакция се свързаха родителите на малкия талантлив пианист Константин Башиков,който живее в община Несебър.Детето е сред малкото приети в авторитетно висше музикално училище в Париж-Франция.

Таксата за обучението и другите разходи  са непосилни за семейството.Затова те се обръщат към всички ,които могат да помогнат,за да може Константин,който вече е спечелил много национални и международни награди, да продължи музикалното си образование.

Нашият редакционен екип се обръща към всички,които могат да помогнат на семейството-от община Несебър,Бургаска област,страната и света да направят това добро дело.

Разчитаме и на многобройните участници в местните избори,да отделят от средствата за плакати и реклама,за да помогнат на малкия Константин !

По-долу публикуваме част от писмото на родителите,както и информация за детето-гордост за всяка нация :

…………………………………………………………………………..

Уважаеми дами и господа,

молбата ми е свързана със сина ми – Константин Радостинов Башиков.Щастлив съм да Ви уведомя ,че след предварителен изпит,Константин беше приет и поканен да учи в едно от най-престижните висши музикални училища с много богата история – Schola Cantorum.  https://www.schola-cantorum.com/fr/

Bashikov_2019_2020La ScholaCantorum е една от най-уважаваните  и най-стари частни музикални институции в света.

 

Сред завършили образованието си в учебното заведение са известните композитори,диригенти  и изпълнители като Оливие Месиан,Дариус Мийо,Исак Албениц, Албер Русел, Серджиу Челебидаки, Вeнсент  д’Eнди, Пол Тортелие…. А от българските композитори – Любомир Пипков и Марин Големинов.

Философията на училището е, че личното  изражение и творчество на всеки се уважават – от начинаещи до концертните изпълнители.  Престижът на La Schola Cantorum, извоюван във времето, е еталон за всички специалисти. Изкуството в тази институция се разглежда като формиращ елемент на личността. Не се приема състезателният дух, който понятието „конкуренция“ въвежда твърде често.  Дипломите, издадени под единственото й правомощие, имат международно призната стойност.

Обръщам се с молба към Вас ,ако е възможно да подкрепите Константин в това начинание ,макар и с част от исканата в документа сума. Прилагам сертификата от Schola Cantorum.Убеден съм ,че това ще подпомогне понататъшното му развитие,пише неговият баща.

……………………………………………………

  Konstantin BashikovКонстантин Радостинов  Башиков е роден на 12 .05. 2008 г в гр.София. Свири на пиано от шест-годишна възраст. Ученик е в  V -ти клас на НУМСИ „Проф.Панчо Владигеров “ гр.Бургас.Учи пиано при г-жа Яна Райчева.

Носител е на много награди от международни конкурси в страната и чужбина, между които:

  • Лауреат  II   степен на  VII-мия  Международен конкурс „Бартоломео Кристофори“ май 2019-С. Петербург,Русия
  • През месец декември 2018г. на престижния международен конкурс „Йохан Себастиан Бах“  във Фукуока, Япония печели Първа награда в категория „Прелюд и фуга“, Втора награда в категорията за най- добро изпълнение на творба от Клод Дебюси, както и специална награда на името на Юко Ямаока.
  • Международен музикален конкурс – Белград, Сърбия ,2018 -Първа награда с максимален брой точки (96,33 от 100) във неговата възрастова група.
  • Международен музикален конкурс “ IMKA“ 2018 – Сараево ( Босна и Херцеговина) – Първа награда
  • Международен музикален конкурс “ Enkor“ 2018 САЩ – Втора награда
  • През месец декември 2017 на III Международен конкурс за инструменталисти и композитори „Музиката и Земята“ в Париж,Франция печели Първа награда в младша категория ,присъдена единодушно.
  • Лауреат на  XVII Клавирен подиум в Мюнхен ,Германия ,2017 с две специални награди – Steinway- Haus prize ( участие в майсторски клас на Академия Гурари) и Shance Festival prize (участие в концерт на лауреатите на конкурса).
  • Международен конкурс за млади изпълнители “ e Muse“ 2017 – Атина, Гърция – Втора награда

 

В допълнение ,Константин е носител на  награди от престижни международни и национални конкурси в България,между които: „Музиката и Земята“ София ,“Албер Русел “ София, “ Мила Михайлова “ Варна, „Класика и съвременност“ Ст.Загора, „Слънце,радост,красота“ Несебър ,“Надежди ,таланти ,майстори“ Добрич, Национален конкурс за изпълнение на българска музикална творба“ Върбан Върбанов“,Бургас ,“ Бъдещето на България „,Бургас и др.

По покана на проф.Шантал Стилияни ( пиано,асоциация Philomuses ) Константин участва в общ концерт ,заедно с други деца , в кметството на Париж през януари 2019/на снимката най-горе/.

На 14-тото издание на Дните на руската музика в Бургас,през септември тази година Константин участва в общ концерт с изявените пианисти Рада Чомакова,Красимира Червенкова и Димитър Кънчев.

Участва в майсторски класове на проф.Жени Захариева(НМА“проф.Панчо Владигеров),проф.Красимир Тасков(НМА „проф.Панчо Владигеров,София),проф.Людмил Ангелов (НБУ ,София), Иван Дончев -пианист( България/Италия).

………………………………………

Превод от френски език

ШКОЛА КАНТОРУМ

СВОБОДНО ЗАВЕДЕНИЕ ЗА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПО МУЗИКА, ТАНЦИ И ДРАМАТИЧНО ИЗКУСТВО

Основано през 1896 г.

УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ

Аз, долуподписаният, Мишел ДЕНИС, директор на Школа Канторум, удостоверявам, че г-н Константин БАШИКОВ, роден на 12.05.2008 г., е приет в нашата институция в горния клас по пиано на г-жа Жени ЗАХАРИЕВА за учебната 2019-2020 година, от 16.09.2019 г. до 30.06.2020 г.

Годишната сума на таксата за обучение ще бъде 2450 евро.

При условие, че получи визата си.

Удостоверението се издава за да послужи при необходимост.

Съставено в Париж, 24.09.2019

Мишел ДЕНИС,

Директор Подпис /не се чете/

Печат: ШКОЛА КАНТОРУМ ФОРС ООД

…………………………………………………………………………

Желаещите да помогнат на изключително талантливия Константин да замине за Франция ,могат да се свържат с неговия баща:

тел.0888 552 336 -Радостин Башиков

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *