Извънредно заседание на парламента за Плана ва възстановяване и устойчивост все пак ще има. Това са обсъдили парламентарно представените партии и финансовият министър Людмила Петкова.

Информацията потвърди финансист номер едно пред журналисти. Тя обаче не уточни кога ще е извънредното заседание. Зависи от политическите партии, каза финансовият министър.

Извънредно заседание може да бъде свикано от председателя на Народното събрание Рая Назарян или по искане на поне 1/5 народни представители (48 депутати) и с конкретен дневен ред.

Утре Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание за обсъждане на размера на минималната работна заплата за страната от 1 януари 2025 г. Всичко това показва, че финансовото ведомство е започнало работа по изготвяне на проекта за бюджет за следващата година и явно има редица затрудняващи моменти, особено на фона на неминуемата загуба на финансови средства от ЕС след отказа на 50-то Народно събрание да гласува законодателството, което ще позволи превеждането на втория транш по ПВУ.

Атанас Пеканов: Отказваме се от пари, за да даваме пари и да плащаме по-скъп ток

Атанас Пеканов: Отказваме се от пари, за да даваме пари и да плащаме по-скъп ток

Не се припознава като „равноотдалечения премиер“

Припомняме, последното заседание на Народното събрание преди предизборната ваканция завърши комично-трагично заради цирка, който разиграха депутати от три парламентарни групи в пленарна зала – „Има такъв народ“, „Възраждане“, някои от БСП и някои независими народно представители от бившата група на ПП „Величие“. След като в продължение на часове тези депутати саботираха кворума, такъв бе събран едва в 21 часа вечерта, но за да бъде блокирана физически парламентарната трибуна, депутати от горните партии да спират микрофони, да късат кабели и други подобни действия. Включително и Тошко Йорданов и Станислав Балабанов да водят от пленарна зала предаванията си на живо по партийната телевизия.

Причината бе отказа им да се гласуват няколко закона, които имат отношение към изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост, за което сроковете изтичаха на 30 септември. Тези срокове и в момента са изтекли, а и ЕК отправи остро предупреждение, че не може да чака властите в България повече.

Сбогом на 50-ото НС - посреднощ, с шоу и забава - квесторите дръпнаха шалтера

Обновена

Сбогом на 50-ото НС – посреднощ, с шоу и забава – квесторите дръпнаха шалтера

Тошко Йорданов и Станислав Балабанов си правят предаването от пленарна зала

Преди ваканцията си народните представители трябваше да довършат: Проект на решение за одобрение на предложената от Министерски съвет актуализирана Пътна карта за климатична неутралност на Република България, Проект на решение за одобряване на доклад на заместник министър-председателя и министър на финансите относно изменение на Националния план за възстановяване и устойчивост в Компонент 4 „Нисковъглеродна икономика“ и договаряне по глава REPowerEU, както и ветото на президента върху Закона за адвокатурата.

На този етап няма информация каква част от това законодателство Людмила Петкова е настояла да влезе в пленарна зала на извънредното заседание.

Искаме да обсъдим политики, реформи и инвестиции, параметрите по бюджета, заяви Петкова. По думите й има съгласие за такъв разговор в партиите. Подготвяме се с оценки, за да можем да представим пълна информация, посочи още финансист номер едно. С еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони са обсъдени сроковете, тъй като ЕК ни е дала срок за корекция на ПВУ до края на октомври. Те разбират ситуацията, увери Людмила Петкова и поясни, че закъснение от седмица -две няма да е проблем.

Тя отново каза, че партиите са обединени по основните приоритети.

Едновременно с това служебният министър Людмила Петкова заяви, че ще иска мандат от Народното събрание, за да предоговаря плана в частта Енергетика. Не стана ясно защо е нужен този мандат, след като той вече не само веднъж е гласуван, макар и за бивш вицепремиер в предишно служебно правителство, както и на фона на това, че реално Народното събрание задължи Министерски съвет да води такива преговори.

МФ иска мандат от партиите да преговаря глава по "Енергетика" в ПВУ, за да не загубим милиарди

МФ иска мандат от партиите да преговаря глава по „Енергетика“ в ПВУ, за да не загубим милиарди

България ще представи бюджет с 3% дефицит

Днес ЕК публикува и третия си доклад по изпълнението на Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ), в който се отчита ускоряване на мерките и плащанията след някои забавяния през 2023 г. и необходимостта от приемане на глави за REPowerEU. Към днешна дата Съветът е одобрил 26 такива глави.

Повечето държави членки са предоставили пълен списък с данни за 100-те най-големи крайни получатели по техните национални планове, докато някои са предоставили списъци, съдържащи по-малко от 100 крайни получатели, като България се намира в дъното с 19, а най-близо до нас е Малта с 31. Сродни на нас държави като Унгария и Румъния са съответно с 99 и 98.

Според този доклад държавите членки вече са получили 10,4 млрд. евро от предварителното финансиране по програмата REPowerEU през 2023 г. Държави членки, които са изменили своите национална планове, за да включат глава REPowerEU в края на 2023 г., имаха възможност да поискат до 20% от допълнителното финансиране под формата на предварително плащане, за да финансират своите мерки по REPowerEU. Това са 21 държави членки, като сред тях не са България, Германия, Ирландия и Люксембург. Причината е, че тези държави на се приели главите за REPowerEU.