Още по темата

  • Работата на министър от кабинета „Борисов“ – на прокуратурата
    Преди 2 дни
  • Обвиниха Петър Москов в рекорден преразход и далавери
    Преди 22 час

Служебният премиер проф. Огнян Герджиков обяви министерство по министерство намерените нарушения в проведените обществени поръчки от предишния кабинет, без обаче да даде възможност на журналистите да му зададат въпроси.

Нареденостите са установени в рамките на 14-дневната ревизия, която той нареди на министрите си, а предшественикът му Бойко Борисов го посъветва още при предаването на властта да се разрови в работата му и ако има нарушения, да ги даде на прокуратурата. Няма да ви скършвам хатъра, каза му тогава Герджиков.

Двама от министрите на РБ обаче заявиха, че това е във връзка с изборите на 26 март.

Най-сериозно е положението в Министерство на отбраната – нарушения по 45 от 82 обществени поръчки са установени.  

9 процедури за измама и други сериозни нарушения са изпратени на военната прокуратура, а останалите 36 са изпратени на държавната финансова инспекция. В МО за 2016-та са проведени 113 процедури за обществени поръчки. От тях са били прекратени 31. Остават 82 – за доставка на стоки и предоставяне на услуги, които са приключили с подписване на договори. В резултат са подписани 123 договора и 23 допълнителни споразумения, посочи премиерът.

В документацията за обществени поръчки са включвани условия и изисквания към кандидатите, които дават категорично предимство или необосновано ограничават участието на лица в обществените поръчки, констатира Герджиков.

Такива факти са констатирани в Агенция „Пътна инфраструктура”,

конкретно при поръчка за поддържане на участък от АМ „Хемус”, включително и осветлението на Витиня – Топли дол, Ечемишка и Правешки хан. Именно преди десетина дни в „Ечемишка“ част от метална конструкция с лампа падна върху кола и уби жена. Вчера светофар падна в „Правешки хан“.

 

В Министерство на икономиката

са докладвани нарушения, изразяващи се в дискриминационни условия в техническите спецификации, каза Герджиков, както и незаконосъобразно допускане на участници.

Нарушения има и в Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

Забавяни са обществени поръчки от Министерство на земеделието и храните – за изготвяне на последваща оценка на Програмата за развитие на селските райони 2003-2007. Неизпълнението на този ангажимент може да доведе дори до спиране на средствата по програмата по ПРСР от Европейската комисия, заяви Огнян Герджиков.

В Министерство на здравеопаването има проблеми при обществената поръчка за застраховането на санитарните автомобили на центровете на спешна помощ и за охрана на сградите на министерството.

Данни за картелни споразумения са намерени според Министерство на финансите. 

Има и единични случаи на административни и технически пропуски, които не се отразяват на прозрачността на обществените поръчки. Такива има във финансовото, транспортното, спортното, екологичното, земеделското, социалното, образователното и министерство на енергетиката, посочи Герджиков.

Докладът за нарушенията ще бъде публикуван в пълния му вид в понеделник.

Служебният премиер започна изявлението си с темата за смяната на губернаторите, което бе и едно от първите му решения. 

Първо бяха освободени 13 губернатори, а преди дни и още 7.

Горанов: Кабинетът разчиства пътя на БСП

„Освобождаването на областни управители и назначаването на нови е осъществено само и единствено според закона. Кадровата политика на този кабинет е публична. Политическата коректност изискваше те да подадат оставки, защото са част от предишното управление. Само един е случаят, в който областният управител на Перник искаше отпуск до изборите, при положение, че областните управители имат сериозни задачи за осигуряването на изборния процес“.

Изявлението на Герджиков,

което започна точно в 08:30 часа обаче беше посрещаното с недоволство от журналиста Сашо Диков, който го обвини, че го прави, за да влезе в сутрешните блокове. Премиерът се обърна към него и му каза, че ще му отдели специално внимание.

Именно ексминистърът, в чието министерство са открити най-много нарушения

– реформаторът и лидер на БЗНС Николай Ненчев, определи ревизията с думите „Това е стар и изпитан комунистически трик”.

Той и колегата му Петър Москов заявиха, че проверката е предизборен ход. А сериозни проблеми не са открити, предаде NOVA.

„В цялото каканижене и балансите в служебното правителство между БСП и ДПС важните за България решения (като разполагането на сили на НАТО на наша акватория) се заместват с пушилка около предполагаеми проблеми с предполагаем брой обществени поръчки”, коментира бившият здравен министър Петър Москов.