e26905dc77cc2517c13a01b2d9e22433

НАБЧ натиска президента да издаде указ за „Община Обзор“

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

 

            УВАЖАЕМИ

            г-н Президент на Република България,

 

В отговор на наше отворено писмо на 15.04.2021г. от Ваше име получихме писмо подписано от главния секретар на Президента на Република България – г-н Димитър Стоянов. В него той ни уведомява, че Вие ще издадете указ във връзка с Решение № 253 на Министерски съвет с което се предлага на Президента на Република България да издаде указ за утвърждаване на границите и административния център на новосъздадена община Обзор и на промените в границите на община Несебър, област Бургас.

В писмото до нас г-н Димитър Стоянов изтъква, че Президента на Република България ще издаде указ в съответствие с чл. 98, т.5 от Конституцията на Република България като се съобрази с разпоредбата на § 1 от Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г.

Забраната за извършване на административно деление по горе упоменатата законова разпоредба изтича днес на 10.10.2021 г. Жителите на гр. Обзор и населените места включени в новообразуваната община Обзор, област Бургас, нямат вина, че на 14.10.2021г. ще настъпи нова обективна невъзможност Вие да издадете указа, защото Вие би трябвало да излезете в отпуск като кандидат-президент на Република България за периода 2022 г. – 2026 г.

Обществеността разчита на това, че Вие в качеството си на Президент на Република България винаги сте апелирали за върховенството на закона и ще издадете указ въз основа на предложеното до Вас, Решение № 253 на Министерски съвет и в съответствие с чл. 98, т.5 от Конституцията на Република България преди да настъпи ново обективно препятствие породило се от Вашата инициатива за включването Ви в надпреварата за избор на Президент на Република България.

НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ „БЪЛГАРСКО ЧЕРНОМОРИЕ“

………………………………………………………

Припомняме,че по повод проведения референдум се проведе и контрареферердум,в който четири села от община Несебър категорично пожелаха да не се отделят от община Несебър :

При активност от 76 % приключи контрареферендумът в 4-те села край Обзор – Баня, Паницово, Козница и Емона, на който местните хора отговаряха на въпроса дали искат да останат в границите на община Несебър. До днешния вот на недоволните се стигна, след като преди 4 месеца – също на референдум, Обзор и 6 села, сред които и гласувалите днес, решиха да се отделят от морската община. Контрареферендумът се проведе въпреки препоръката на Централната избирателна комисия да бъде спрян. Сега относно законността му се очаква съдебно решение на Върховния административен съд.

В ОИК няма постъпили жалби за нарушения. Избирателната активност на референдума надхвърли необходимия праг за валидност от 40%, като избирателите са 226 жители на 4-те села. Според отчетените данни 134 души са гласували „за“ оставане на селата в границите на община Несебър, а 41 души са гласувалите „против“.

Два прецедента се случиха на контрареферендума. Първо, ако бъде признат за законен, той ще е най-малочисленият провеждан в страната, а освен това за първи път Общинска избирателна комисия не се съобразява със становище на Централната избирателна комисия, която препоръча общественото допитване да бъде спряно. А до провеждането му се стигна след като преди 4 месеца Обзор и още 6 села гласуваха отново чрез референдум  да се отделят от община Несебър.

Малко след това 4 от селата се обявиха против това решение.

Междувременно Министерският съвет прие да се обособи нова община с център Обзор, но процедурата беше спряна от президента Румен Радев, който не издаде указ с мотив ,че по време на преброяване не може да се извършва териториално деление, а преброяването ще започне през есента.

До тази ситуация се стигна, след като преди няколко месеца жителите на Обзор и още 6 села с мнозинство решиха да се отделят от община Несебър в нова административна единица с център Обзор. Тогава 73% от участвалите гласуваха да се отделят от община Несебър. И с решение от 1 март избирателната комисия в Несебър обяви, че предложението за създаване на нова община с център Обзор е прието.

В сегашното допитване 226 жители на четирите села отговарят на въпроса: „Подкрепяте ли предложението Баня, Емона, Паницово и Козница да останат в пределите на община Несебър“.

Референдумът се провежда въпреки решение на административния съд в Бургас, че такова допитване е незаконосъобразно и препоръката на ЦИК за отмяната му. Но общинската избирателна в Несебър късно снощи реши референдум да има.

Избирателната активност към 12 часа беше 25 на сто, а след 14 часа достигна прага, за да се счита за валиден референдумът – да са гласували над 40 на сто от избирателите.

В най-голямото село – Баня, до 11 часа бяха гласували 30 души. Подали своя вот там изразиха надежда гласът им да бъде зачетен и че допитването няма да бъде обявено за незаконно.

Няма постъпили жалби за нарушения в Общинската избирателна комисия в Несебър.

Жители на селата, които трябва да бъдат отделени от община Несебър, протестираха днес срещу отделянето.

„Референдумът свърши своята работа, хората са вече разединени. Имаме приятели, роднини в Обзор, зачитаме техния вот, но оттам няма същото разбиране. Нашият вот е да останем в община Несебър“, каза местен жител.

„Ако евентуално нашето искане не бъде осъществено – да бъдем към община Несебър, ще обявим гражданско неподчинение и ще затворим пътя Бургас-Варна“, каза гласоподавателка.

„Смятам, че една малка община, като бъдещата Обзор, няма как да генерира достатъчно приходи за себе си, а камо ли да оправи и околните села“, каза друга жена.

Организаторът на протеста Росица Ракова се обърна към премиера.

„Чуйте гласа на народа, това че 1000 човека казаха „да“, а 100 човека – „не“, не означава, че малките хора са по-малко значими от големия брат“, каза тя.

Росица Ракова обясни и защо въпреки съдебното решение общественото допитване трябва да се проведе.

„Продължаваме да твърдим, че бъдещата община Обзор няма как да се издържа икономически. Нашите надежди са да останем в пределите на община Несебър, да продължим да се надяваме на бъдещите проекти и планове с общината“.

Според жители на Обзор провеждането на нов референдум е незаконосъобразно.

„Гласувахме да преминем към община Обзор и все още се опитват да ни правят спънки и да оспорват и да се опитват да казват, че мнозинството от селата искат да си останат. Няма нищо такова“.

Четири са секционните комисии, които бяха разкрити днес. Гласуването с хартиени бюлетини продължава до 20 часа.

Един месец след референдума от 28 февруари за отделянето на Обзор от община Несебър, правителството реши да се обособи нова административна единица.

Президентът Румен Радев обаче не издаде указ с мотив, че по време на преброяване не може да се извършва териториално деление. Преброяването ще започне тази есен.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      2 thoughts on “НАБЧ натиска президента да издаде указ за „Община Обзор“

      1. Павлин Драганов

        Уважаеми от NESSEBAR-NEWS.bg

        Не заблуждавайте читателите си . Така наречения от Вас контра референдум беше и си остана незаконен. Община Несебър разигра пред избирателите си театъра „Контра референдум”.
        От него не произтече никаква процедура по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Няма институция в България, която да се върже да играе в местното несебърско театро „Контра референдум”.

        Останете си със здраве, четете документите и не заблуждавайте своите читатели.

        Reply
        1. Красимир Косев Post author

          Многоуважаеми г-н Павлин Драганов,не Несебър нюз заблуждава читателите си!Ние уважаваме нашите хиляди читатели вече 17 години!Така нареченият от вас контра референдум бе проведен.За него писаха всички медии.Информацията ,която е публикувана от нас,заедно с писмото на НАБЧ е от многоуважаемото Българско национално радио!
          Уважаваме вашето лично мнение,но моля не мислете,че то е единствено и меродавно!
          С поздрав и надежда,че ще бъдете все така наш читател и активен гражданин!Както виждате,коментарът ви е публикуван веднага,въпреки несправедливите ви твърдения.Скоро истината ще бъде налице!ние обичаме Обзор не по-малко от вас !

          Reply

      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *