1- 3 (1)

МОСТ в Албена- във фокуса пред известни лекари по COVID-19

                                                                                                                                                                  

Хаджи Максим МОМЧИЛОВ                                                                                                                                     

19-та поред среща на фондация МОСТ – Медии, Общество, Семейство, Традиции отново срещна медиите с изтъкнати наши медици. COVID-19 бе основна тема, по обясними причини, но заедно с нея вървяха и много интересни представяния на светила в българската медицина.

Прекрасната ни актриса Татяна Лолова, която по традиция открива форума, призова въпреки пандемията да не спираме да общуваме помежду си на езика на добротата и любовта. „Ние имаме нужда от физическо докосване и аз вярвам, че макар сега да трябва да пазим дистанция, скоро ще можем отново да се гушнем”, каза с присъщото си чувство за хумор Лолова.

Журналистката Юлия Пискулийска, организатор на събитието вече 19 години, бе в абсолютен синхрон с това, което най-вече вълнува света. Затова и форумът „От зърното…до здравето” беше фокусиран предимно върху основната тема на годината – COVID-19, без обаче да подценява и постиженията в други сфери на медицината.

Една от най-интересните лектори бе проф. д-р Маргарита Апостолова, която запозна аудиторията с последната информация относно произхода на вируса. „Какво знаем за произхода на вируса с корона SARS-Co-2” предизвика серия от въпроси към не. Тя даде кратка ретроспекция на вируса. Най-старият прародител е съобщен в 9 век преди н.е. А бета коронавирусът се води „доайен”. „Още с появяването на коронавируса се появяват и различни митове. Единият е, че е изкуствено създаден, за да рестартира човешкото общество и световната икономика. За съжаление, обаче това не е така. Другият мит е, че никога няма да изчезне. Ще се опитам да ви убедя, че това не е така от гледна точка на науката”, категорична бе проф. Апостолова.

Каква е ситуацията в България? Тя цитира публикувано проучване в началото на юни, според което 40 на сто от българите мислят, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено, за да унищожи населението. Над милион българи смятат, че коронавирусът не съществува, а той е световна измама.

„За съжаление, не е така!“, пак повтори авторитетният лекар. „Той възниква преди повече от 20 години въз основа на появили се болести между хората и животни. Тогава за първи път се появява SARS. За него беше доказано, че произхожда от прилепи.”

Вече има публично достъпни данни какво представлява този вирус. Учените смело могат да кажат, че вирусът не е създаден от хората.

„Как ние знаем това? Генетичният код е известен. През януари 2020 г. геномът на вируса е разчетен. Разгледан е гръбнакът на вируса и в много големи детайли е проучен. Приложени са молекулярни техники. Вече знаем как се предава от човек на човек. И какви са шансовете да мутира. Според проф. Апостолова, която подкрепи с данни тази теза – верояността е малка.

Проф. Апостолова осветли още едно проучване. Установено е наличие на резервоари от коронавируси в прилепите. Популацията от български прилепи обаче, попаднали в изследването показва, че нашите прилепи нямат такива резервоари. Това, заедно с твърдението, че БЦЖ ваксината води до  по-малка смъртност при хората, които са положителни носители, ни дават оптимизъм за българите”, заключи професорът.

По актуалната тема лекция изнесе и д-р Тихомир Мустаков. Той говори за лечението на алергиите и астмата в условия на коронавирус. Световни проучвания показват, че ако се прилага правилно лечение на астма и алергии, заболяването COVID-19 протича по-леко. Той обърна внимание и на децата в училищата, които неправилно използват маски и прекаляват с дезинфектантите.

Д-р Александър Симидчиев пък обърна внимание върху необходимостта от баланс в професионалната комуникация за COVID-19, фейк новините и истината за това заболяване и за предпазването от него. Той бе категоричен, че от ранна детска възраст хората трябва да се учат да мислят критично, защото в противен случай все по-често ще стават жертва на манипулации.

Коментирано бе и влиянието на замърсения въздух върху пациенти с CОVИD-19 от проф. Иван Недков. Той е водещ специалист в областта на магнитоелектрониката и материалознанието и работи в института по електроника на БАН.

1 проф.Радка Аргирова А вирусологът проф. Радка Аргирова направи обзор на големите епидемии на 20 и 21 век. Тя беше абсолютно изчерпателна по отношение на мерките, които се вземат в момента във връзка с епидемиологичната обстановка в страната и подкрепи напълно всички усилия, които се прилагат, за да се предпазим от вируса.

…………………………………………………….

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *