New Imagedsqwdqwqwde

МОРЕТО СБЛИЖАВА БЪЛГАРИЯ И ГРУЗИЯ

     
 
 

New Imagefewrew4wtr43rПрез м. май т.г. в грузинската столица и други градове на страната се провеждат Дните на Европа – нов формат за отбелязване на Деня на Европа, който предвижда поредица от събития за културна и публична дипломация. По този повод Дипломатическият институт при външното ни министерство (ДИ при МВнР), с подкрепата на Посолството на Р България в гр. Тбилиси,  представя „Черно море в европейската картография”, в рамките на своя дългосрочен проект с изложба „Морето сближава всичко далечно”.

Тя е реализирана съвместно с Международния търговски и културен център – ГЕОПАН, Бургас. Изложбата съдържа ценни от историческа гледна точка картографски изображения, гравюри и снимки, съхранени в световни архивохранилища и частни колекции. Седем от тях бяха представени  най-напред в Несебър – църквата  „Христос Пантократор”. По данни на Управление „Старинен Несебър”, те са разгледани от над 30 000 посетители  до днес.

Представянето на българската изложба в Грузия е принос към регионалното сътрудничество и средство за провеждане на публична дипломация и популяризиране на историческото и културно наследство на България в страните от Черноморския район.

Експозицията ще се открие в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост от директора на Дипломатическият институт, Таня Михайлова, на 20 май 2016 г. в Дома на Европа в гр. Тбилиси. Българската изложба ще продължи до 15 юни 2016 г., ни съобщават от ГЕОПАН.

 

Илюстрация:

1.Миниатюра от ръкопис. Светите братя Кирил и Методий – съпокровители на Европа, създатели и разпространители на първата славянска азбука – глаголицата, откриват мощите на Св. Климент, папа Римски, в Херсонес Таврически (дн. в покрайнините на Севастопол). Менологий на император Василий ІІ.Около 985 г.Оригиналът се съхранява във Ватиканската апостолическа библиотека.

2.Плакат на изложбата в Тбилиси, Грузия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *