OLYMPUS DIGITAL CAMERA

МИНИСТЪРЪТ НА ТУРИЗМА ПОСЕТИ НЕСЕБЪР

МИНИСТЪРЪТ НА ТУРИЗМА, КМЕТЪТ НА НЕСЕБЪР И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ТУРИСТИЧЕСКИЯ СЕКТОР ПРОВЕДОХА ПОЛЗОТВОРНА СРЕЩА ОТНОСНО ПРЕДСТОЯЩИЯ СЕЗОН

 

Според данни от Асоциацията на руските туроператори, България е в топ 3 на най-предпочитаните дестинации

 

„Трябва да се намери адекватно решение за временните преместваеми обекти, поставени не поустановения ред, на територията на Слънчев бряг с неизвестни собственици.“, заяви кметът на община Несебър Николай Димитров по време на работна среща с министъра на туризма г-жа Ангелкова, туроператори, хотелиери и концесионери на плажа във връзка с готовността за предстоящия летен сезон. Градоначалникът отправи и предложение,  според което тези обекти могат да бъдат премахнати, без да се търсят собствениците им, само с писмо, изготвено по надлежния ред от „Слънчев бряг“ АД, стопанисващ алеята, и изпратено до община, прокуратура и полиция. Така ще се съкрати пилеенето на време и средства, а ефектът ще бъде налице.  Няма и да се изразходва финансов ресурс, тъй като тези временни обекти генерират отпадъци, за които не плащат. Община Несебър отделя за тяхното почистване между 500 и 700  хил. лв. всяка година.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

По време на срещата относно организационна готовност на институциите в областта на туризма бяха повдигнати и въпросите за реда, сигурността и тишината. Кметът информира министъра, че е внесена докладна записка с  предложение до Общински съвет да се намали с един час времето, в което може да се използва силна музика от заведенията от този сезон вместо до 24 часа,  ограничението е сила до 23 часа. „За предстоящия сезон сме реорганизирали сметопочистването. Ще въведем тристепенен режим, като идеята е да се работи денонощно в Несебър – нова и стара част, Слънчев бряг и др.“, информира кметът Николай Димитров, който бе домакин на срещата.

 

На базата на ранните записвания може да се направи прогноза за добър летен сезон, посочи още в началото на срещата Ангелкова. Тя информира, че се очаква ръст в броя на туристите от различни държави В сравнение с миналата година се очаква ръст от 30% на руските туристи и от 15 – 20% на немските. С около 40 на сто повече ще бъдат полските гости, а унгарците и чехите – с около 15 процента. Ангелкова посочи, че за първи път има регистрирани чартърни полети от Франция и по нашето Черноморие ще почиват повече французи. По време на срещата министърът съобщи, че ще бъде организиран туристически панаир за представяне на България в центъра на Москва през юни. Руската страна ще съдейства за осигуряване на централна локация в столицата, където на открито ще можем да представим възможностите за туризъм, които страната ни предлага. Освен това  предстои да се обяви процедура за организиране турове с журналисти от Русия, чрез които да се разкрият достойнствата на почивката у нас. Според данни от Асоциацията на руските туроператори, България е в топ 3 на най-предпочитаните дестинации, като пред нас са само Гърция и Кипър, информира още Ангелкова.

Във връзка с очакванията за висок сезон, министърът на туризма апелира към представителите на сектора да полагат усилия, за да се запази високо качество на услугите и туристите, които това лято са предпочели нашето Черноморие да се завърнат отново, тоест да се гарантира устойчивост на резултатите в сектора. Тя предложи, по подобие на курорта „Златни пясъци“, и на територията на община Несебър да има изнесено звено на Регионалната здравна инспекция, което да работи денонощно и да следи нивата на шума. Целта е да се реагира на място при възникване на проблеми. Във връзка с важните поправки към закона за туризма, които още са в процес на създаване, присъстващите представители на туристическия бранш бяха призовани да бъдат активни и инициативни.

По отношение на сигурността на туристите през лятото кметът Николай Димитров информира, че община Несебър работи в добър синхрон с  полицията. През лятото тук идват командированите полицаи, като това е съгласувано с Министерството на вътрешните работи. Директор на ОДМВР Бургас – Калоян Калоянов, също говори по темата сигурност, като сподели, че е поискана по-голяма бройка командировани полицаи във връзка с очакванията за ръст на туристите. Той информира също, че е поискано да бъдат на разположение и полицаи, специализирани в разкриването на определен вид престъпления. На срещата стана ясно, че за да се осигури охраната на курортите, съвместно с българските полицаи ще патрулират и техни колеги от Германия, Румъния и Чехия.

Директорът на Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Васил Василев също сподели, че ръководената от него институция има готовност да предстоящия сезон и припомни някои важни аспекти, свързани с превенцията на пожари.

Срещата в Несебър бе инициирана от министъра на туризма и на нея присъстваха общински съветници, представители на Съюз на собствениците „Слънчев бряг“, „Слънчев бряг“ АД, СНЦ „Клуб на хотелиерите“ – Несебър,  представители на полиция, пожарна и прокуратура, концесионери на плажната ивица, туроператори.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *