Качествен ръст в отношенията между Франция и България отчете държавният глава Румен Радев на пресконференция с френския си колега Еманюел Макрон.

Той приветства държавния глава на Франция за посещението му, което отбелязва 10 години, откакто президент на Франция идва у нас.

Франция е сред водещите ни търговски партньори, подчерта Радев. Двустранният търговски обмен достига 1,9 милиарда евро. Президентът иска задълбочаване на отношенията в сферата на културата, образованието и директния контакт между хората.

Румен Радев разговаря с държавния глава на Франция Еманюел Макрон

Румен Радев разговаря с държавния глава на Франция Еманюел Макрон

Радев и първата ни дама посрещнаха семейство Макрон в двореца Евксиноград

Президентите са обсъдили и военното сътрудничество. Според Радев е опция да се модернизира Веонноморските ни сили и Сухопътните ни войски.

По време на срещата Радев е поискал и подкрепата на Франция за членството ни в Шенген и в ЕРМ 2. „Обсъдихме всичко около тези обстоятелства“, смята държавният ни глава. Той е категоричен в стратегическото партньорство с Франция.

Радев: Без единна отбрана ЕС губи до 100 млрд. евро годишно

Обновена

Радев: Без единна отбрана ЕС губи до 100 млрд. евро годишно

Най-важната цел е интегрирането на България във водещите европейски проекти

Радев и Макрон са коментирали и мигрантската криза. Според държавния ни глава сигурността на Европа е ключова за общността, а глобалните кризи изисквали единни решения. По думите на Радев затова интеграцията в общата отбрана била ключова.

„Обсъдихме важността от развитието на европейска отбрана„, обясни Румен Радев. Терористичните атаки също са влезли в темите, дискутирани от президентите.

Борисов посрещна Макрон на летище Варна

Борисов посрещна Макрон на летище Варна

Френската президентска двойка ще пренощува в Евксиноград…

Българският президент е поискал бързо връщане на нелегалните мигранти. Той е получил увереност от френска страна за солидарност към държавите, които са на първа линия по пътя на мигрантите. „Сигурността на нашите граждани зависи от сигурността на границите“, категоричен е Румен Радев.

Държавният глава подчерта и че страната ни поема председателството в трудно време. „Ще очакваме експертна френска подкрепа за подготовка на председателството. Искаме подкрепа от Франция за приоритета ни за кохезионната политика, както и за присъединяване на Западните Балкани„, настоя президент.

Западните Балкани - темата на европредседателството ни

Западните Балкани – темата на европредседателството ни

Ние трябва да бъдем балансьорите, смята Лиляна Павлова

Ако не представим европейска перспектива за Западните Балкани, те ще представят балканска перспектива за Европа„, предупреди Радев.

Той е споделил и притесненията си от директивата за командированите служители като посочи,че страната ни е срещу измамите със социални права. Румен Радев поиска засилен контрол в тази сфера. Държавният глава предупреди за данъчен и социален дъмпинг. Имало неравно заплащане в едни и същи компании на служители от новите и старите членки.

Макрон срещу "социалния дъмпинг" във Франция

Макрон срещу „социалния дъмпинг“ във Франция

Работниците от Източна Европа измъквали работните места на французите

В негово лице Европа има нови идеи, харизма, похвали той френския гост и го увери, че в наше лице има приятел. На свой ред Еманюел Макрон засвидетелства приятелството между Франция и България. И той иска задълбочаване на отношенията между армиите на двете държави. „Да вървим към закриляща Европа“, призова френският президент.

Макрон е доволен от общото мнение за директивата за командироването на работници и служители. Целта на тази директива е нашите служители да бъдат по-добре заплатени и третирани, смята френският президент. В сферата на отбраната Еманюел Макрон похвали по-голямата експертиза на Румен Радев. „Време е да предприемем прагматични подходи“, настоя той. За мигрантската криза френският президент също призова за засилен контрол. Макрон ни похвали, че сме изпълнили критериите за Шенген. Той иска преразглеждане на шенгенските правила и страната ни активно да участва в обсъжданията по промяната им.

В хода на срещата Макрон подчерта и стратегическото място на България между Крим и Турция, които са на приблизително еднакво разстояние от Варна.