New Imagegguig

Кунева се изсилила за 10-процентното увеличение на учителските заплати

„Новината“ се оказа солова акция на министърката

Снимка: БГНЕС

Обещаното с половин уста увеличение на учителските заплати от министър Меглена Кунева е под въпрос. Оказа се, че тя не е договорила обявения ръст нито с премиера Бойко Борисов, нито с финансовия министър Владислав Горанов, преди да обяви радостната вест пред 12 000 учители, дошли в неделя на събора в зала „Арена Армеец“ в София.

Борисов в понеделник заяви, че научава от медиите за 10-процентното увеличение на заплатите от 2017 г. и че с него не са водени разговори за това.

“Аз от вас научавам. Тя може би има резерви в министерството и ще го направи. С мен и с финансовия министър не е говорено на тази тема. На 2 милиарда 10% са над 250 милиона на година“, сметна Борисов.

По думите му всички министри си пожелават двойно и тройно увеличение на заплатите на своите служители.

В неделя Меглена Кунева съобщи, че се предвижда образованието да е приоритет в бюджет 2017 и това е заявено от финансовия министър Владислав Горанов. В допълнение Кунева се ангажира, заедно със синдикатите, да работи за 10-процентно увеличение на учителските заплати от 2017 г..

Ще нараснат парите за квалификация на учителите и за тези, които изпълняват функцията „класен ръководител“, обеща тя и посочи, че не вярва в реформите без пари.

„С Министерството на финансите не са водени разговори за 10-процентно увеличение на учителските заплати“, коментираха от ведомството на Владислав Горанов. Оттам посочиха, че бюджетната процедура върви по график, но детайлни разговори не са водени с никого.

Въпреки че обещанието на Кунева пред учителите бе под условие и в смисъл, че само ще работи в тази посока, общото впечатление бе, че след като вицепремиер и министър съобщава конкретен ангажимент, при това в детайли, пред 12 000 души, това най-вероятно поне е обсъдено и към него има благосклонно отношение в правителството.

Евентуално 10-процентово увеличение на заплатите би струвало на хазната около 130 млн. лв., а не към 250 млн. лв., колкото посочи премиерът, сочат изчисленията. Ако цялото увеличение на средствата за сектор „Образование“ догодина обаче отиде за по-високи заплати, МОН ще трябва да подцени други важни ангажименти, включително за транспорт на учениците и допълнителни средства за университетите. Освен това, трябва да се предвидят и пари за задължителното вдигане на осигуровките от 1 януари 2017 г. и за увеличението на минималната работна заплата до 460 лв., които ще „изядат“ голяма част от увеличението за сектора.

В същото време, ако финансовото министерство е решено да направи образованието приоритет в бюджет 2017, за него е редно да бъде предвидено по-чувствително увеличение от 100 – 150 млн. лв. За сравнение, военният сектор, който е планирано да е другият приоритет във финансовия план за 2017 г., ще получи допълнителни поне 371 млн. лв. (200 млн. лв. за нови самолети и 171 млн. лв. за патрулни кораби).

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *