OLYMPUS DIGITAL CAMERA

КОНЦЕРТИ, ИЗЛОЖБИ, ИГРИ И ЗАБАВЛЕНИЯ ПРЕДЛОЖИ ФЕСТИВАЛА „ЕСЕННИ ПАСАЖИ“ В НЕСЕБЪР

 

Специално внимание бе засвидетелствано към заслужилите учители

 

Четвъртото издание на Фестивала за риба и други изкуства  „Есенни пасажи“ в града на ЮНЕСКО поднесе много емоции на присъстващите с разнообразие от концерти, изложби, игри, еко инициативи и забавления. Почитателите на изобразителното и приложното изкуството имаха възможността да се насладят на  изложбата на Дружеството на несебърските художниците и артинсталацията на рускинята Жанна Грин в дните преди официалното откриване на форума. Преди официалния старт Общински детски комплекс – Несебър бе домакин и организатор на презентации за ученици на тема „31 октомври – Международен ден на Черно море“ и „Народните будители“. В инициативата взеха участие деца от трети клас, които с повишено внимание проследиха презентациите по въпросните теми, а по-късно имаха възможността да изработят тематични табла.  Няколко часа преди Вокален ансамбъл „Фортисимо”  към НУМСИ „проф. Панчо Владигеров” – Бургас да открие с впечатляващи изпълнения четвъртото издание на Фестивала за риба и други изкуства, в петъчния ден се състоя открит мултимедиен урок с ученици от  трети и четвърти клас на СУ „Любен Каравелов”- Несебър по повод  31 октомври  – Международния ден на Черно море. Той бе организиран от отдел „Екология” при община Несебър със съдействието на сдружение „Зелени Балкани” и се проведе в училището. Урокът даде възможност на децата да обогатят знанията си за Черно море и неговите обитатели, за различните въздействия и заплахи, които влияят на живота в тази екосистема.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В петъчната вечер специално внимание бе засвидетелствано към заслужили учители от община Несебър по повод 1 ноември-Деня на будителите в НЧ „Яна Лъскова”. Прочувствено слово поднесе Златин Чаушев – началник-отдел „Несебър-Световно наследство”, в което изрази от името на община Несебър „преклонение, почит и уважение пред онази безкрайна редица от творящи добро”, визирайки учителите в салона на читалището. Никол Димитрова от първи клас в СУ „Любен Каравелов” трогна присъстващите в залата, изпълнявайки стихотворение в духа на празника, а веднага след това кметът Николай Димитров връчи почетни грамоти и плакети на заслужили учители за дългогодишната им просветителска дейност. Той не пропусна да им пожела здраве и дълголетие и ги увери, че община  Несебър ще продължи да се грижи за тях с нужното внимание  и почит. Пенсионираните преподаватели бяха изключително трогнати от жеста на внимание и уважение, а някои от тях споделиха свои спомени за периода, в който са били активни учители. Специален поздравителен концерт, наречен „За будителите на Несебър”, бе още един жест на внимание към  пенсионираните учители. В него участие взеха ФФ „Българка“, ФФ „Македонка“, ООШИ-Несебър, Христиана Петкова и КТС „Несебър“.

В съботната екоинициатива, наречена „Дар за смет”, се включиха деца от Общински морски клуб „Несебър 2000”, възпитаници на СУ „Любен Каравелов” и Общинския детски комплекс – Несебър, много пенсионери, граждани и гости на града. Най-малките, които бяха и най-активни, и ентусиазирани да направят своя роден край по-чист, бяха възнаградени със символични дарове.

Участие в четвъртото издание на „Есенни пасажи” имаше и Българското национално радио, което излъчи на живо от Несебър  своето петъчно предаване “И ловец съм, и рибар съм” малко преди официалния старт на „Есенни пасажи” от Конферентния център. Тематиката на предаването бе в духа на фестивала за риба и други изкуства. Медията гостува активно във форум и с още едно свое развлекателно събитие – “Вицомания”, което се състоя в събота на площада.

New ImagefewfsfsТрадиционно най-интересното събитие в събота бе конкурсът за рибена чорба между риболовните кораби от Несебър. Жури в състав: Васил Заяков, Деян Божинов и Огнян Костов, отсъди първо място във вкусната надпревара за РК „Нико”. На второ място се нареди РК „40”, а третото зае РК „Св. Никола”. Поощрителни награди имаше за РК  „41” и за РК „29”.

Съботният ден бе изпъстрен и с участия на местни състави при НЧ „Яна Лъскова – 1905”, чиито изпълнения създаваха празнична атмосфера – първи на сцената на пл. „Месамбрия”  се качиха ДВС „Сюрприз” след това  Гръцкият хор „Месемврия”, последвани от ФФ „Българка” и  рок група „МЕНА”. Любопитен момент по време на програмата в съботния ден бе присъствието на площада и на две групи туристи от около 100 човека от гръцките градове Едеса и Солун. Изпълнението на самодейците от Гръцкия хор „Месемврия” толкова ги разчувства, че накрая някои от тях се включиха във финалния танц.  Две кулинарни изложби  с всевъзможни и то майсторски направени вкусотии имаше в съботния и неделния ден. Те бяха дело на сръчните дами от ФФ „Българка” и  ФФ „Македонка”.

Последният  ден на „Есенни пасажи” предложи куклен театър за най-малките в читалището. В същия ден в зала „Сочи“ се състоя церемонията по награждаване на участниците в конкурса „Аз обичам Черно море“, като тази година в трите раздела – фотография, литературно творчество и изобразително изкуство, са представили творбите си над 900 деца. Целта на конкурса е да привлече вниманието на младите хора към красотата на Черно море и крайбрежието, важността им за икономиката на нашата страна, вредите от замърсяването на крайбрежната зона, причинена от човешката дейност и да провокира активно екологично поведение за намаляване на отпадъците по плажната ивица и в морето.

Веднага след награждаване на участниците в същата зала черноморски капитани разказаха изключително интересни истории по действителни случаи. Малко по-късно възпитаниците на ОДК – Несебър зарадваха присъстващите със свои изпълнения на площада „Месамбрия“ в старинния град. ФФ „Македонка” заедно с ООШИ- Несебър сложиха финал на празничните фестивални събития с изпълнения от своя богат репертоар.

New ImageewfewfrewПо време на фестивала на площад „Месамбрия” всеки можеше да опита рибните деликатеси и вкусотии, предлагани от местни производители и ресторантьори. И тази година община Несебър бе организирала забавни игри, в които се включиха много ентусиасти от София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Търговище, Добрич, Стара Загора, Габрово, Благоевград, Казанлък, Павликени , местни жители от Несебър и съставните селища на общината, както и руски граждани. 70 души обикаляха града в търсене на златната риба в игра, наречена „Моларене“. Над 300 души се пробваха да решат кръстословица, в която се търсеха думи, типични за морските хора, живеещи тук. Туристи от страната, решили да участват в предизвикателството, дори са потърсили помощта на местни хора в разгадаване на ребуса, а местните жители, които също участваха в играта, с усмивка попълваха празните квадратчета. В друга игра – лов на късмети, най-активни бяха деца, а общия брой на участниците бе 329 души.

New ImagesgttewrtПо време на фестивалните дни на площад „Месамбрия“ имаше освен местни жители и посетители от различни градове на страната, руски граждани, както и турски, гръцки и дори  азиатски туристи, като последните не пропуснаха да си направят снимки за спомен с деца от ОДК- Несебър.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *