768x432dcdffcced

Константин Проданов бе избран за председател на ПП АБВ

 caa7741b30df8523f5dc91ceb8903d1f

 

 

Всеки от нас трябва да положи усилия, ако искаме бъдеще за България обяви новият лидер

 

Всеки от нас трябва да положи усилия, ако искаме бъдеще за България. Трябва да се върнем към това, което бе заложено още в началото, когато създадохме АБВ. Синтеза на идеи трябва да идва от долу на горе. Трябва да има активно гражданско участие. Хората трябва да участват пряко в израждането на политиките, които ги засягат, а не те да бъдат спускани от горе. Това ще ги мотивира.

Това бяха първите думи пред делегатите на редовния конгрес на ПП АБВ на  новоизбрания с почти пълно мнозинство от гласовете председател на партията Константин Проданов. По думите му подобен подход ще мотивира хората да поемат повече отговорност към държавата и нейното управление и ще върне увереността им, че от гласа им зависи нещо. „Мисля че много сериозно трябва да обсъдим идеята за въвеждането на електронно допитване до членската ни маса и симпатизантите ни по всички важни въпроси като формирането на политики, коалиционни формати, участието ни в управлението на страната“.

Според Проданов преди време АБВ е сгрешила с решението си да подкрепи  правителство на ГЕРБ. „Мисля, че на първо място, много ясно, категорично трябва да се разграничим от ГЕРБ. За мен те са символ на сервилност към външни интереси, на корупция, на посредственост. И ако има една червена линия, която не бих прекрачил с оглед на предстоящите избори, това е коалиция с ГЕРБ. Нито явна, нито тайна. Това не е заявка за вечна опозиция. Всяка партия има право да търси вариант да постига целите си и да реализира приоритетите си, но за мен това не може да става на всяка цена, на основа която не е идейна или когато се легитимират безобразия“.

Трябва да търсим коалиционни взаимодействия в лявото политическо пространство,особено с оглед на предстоящите избори. Водещи трябва да са принципите, конкретните и ясни ангажименти, които се постигат. Трябва да търсим взаимодействия с партии в лявоцентристкия сектор, няма какво да търсим в дясно. Потенциални партньори могат да бъдат и представители на автентичния патриотичен сектор. Всички партньорства обаче, трябва да бъдат  само на принципна и идейна основа, а не нещо продиктувано от някаква конюнгтура или аритметични съображения, защото хората няма да ни го простят“.

Според Проданов една от първите задачи пред АБВ ще бъде партията да настоява за цялостна ревизия на прехода и отваряне на икономическите досиета. За да се види кой се е облагодетелствал от разграбването на България. По думите му би трябвало да се въведеи забрана на приватизационни сделки, докато държавата не докаже, че може да защитава обществения си интерес. Той бе категоричен още, че трябва да се създаде и централизиран орган за провеждането на обществени поръчки, както и да не се допускат офшорни компании до участие в тях.

„Като лява партия трябва да водим безмилостна борба с експлоатацията. За мен тя е един от основните проблеми в България“, посочи още  Константин Проданов. За него водещ приоритет трябва да бъде и възраждането и реформирането на българската икономика, която функционира по много остарели и неефективни модели.

„Ние сме държава с икономическа структура на страна от Третия свят. Основно изнасяме непреработени суровини, а най-честите професии са продавачи, автомонтьори, шофьори. Такъв тип икономика няма как да пребори бедността. Този тип икономика няма как да се промени без активното участие и инвестиции на държавата в човешки капитал и високи технологии, енергетика, фармация. Промяната трябва да започне сега, ако искаме да променим визията на държавата за след 10 или 15 години“.

Според Проданов друга причина за лошото състояние на държавата са посредственото управление, назначенията на партиен или друг безпринципен подход на хора  без необходимите качества и високия процент на кражби и  отклоняване на средства. Той посочи, че държавата ни страда сериозно и от изтичането на квалифицирани кадри, за чиято подготовка е инвестирано в родината ни, и  за което по думите му трябва да получаваме съответната компенсация от някои от държавите от ЕС.

Основен приоритет за АБВ и за държавата трябва да бъде повишаването на доходите, добави Константин Проданов. „Имаме нужда от активна политика по доходите. Това не означава поголовно вдигане на заплатите на общо основание, а означава целево повишаване на трудовите възнаграждения. Например, в  две ключови сфери като здравеопазване и образование. Трябва да използваме и механизмите на колективните трудови договори и минималната работна заплата. Като цяло трябва да преборим това негативно явление страната ни да бъде промотиранакато източник на евтина работна ръка. Не решим ли този проблем с доходите, ще продължим да се сриваме в демографско и във всяко едно отношение“.

Във външнополитически план Проданов подчерта, че България е твърдо обвързана с европейския си път на развитие и членството си в НАТО. По думите му обаче, това не изключва възможностите страната ни да си партнира традиционно и с други държави. Във връзка с темата той се обяви открито за сваляне на санкциите срещу Русия, от които страната ни генерира сериозни икономически загуби.

 

 

В заключение Константин Проданов се обърна в личен план към делегатите на конгреса на ПП АБВ. „Тук сме се събрали огромен брой читави и почтени хора, които предлагаме изпълними, конкретни  решения. Ние не продаваме илюзии. Това не е нашият път. Не градим въздушни кули. Според мен необходимостта от АБВ днес е още по-голяма от тогава, когато създадохме партията през 2014 година. Убеден  съм, че с промените, които правим можем да изведем АБВ а от там и държавата в една успешна орбита“, заяви той.

 

 

Константин Проданов е съучредител на ПП АБВ. Той е роден 1977 г. в София, завършил „Международни отношения” в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и магистратура по Международно развитие, профил финанси в Япония. В периода 2001 – 2011 г. работи в банковия сектор в Токио, в някои от най-реномираните световни инвестиционни банки като ЮБиЕс и ГолдмънСакс, в качеството си на вицепрезидент на отдел „Търговия с деривати”.  В последната година на мандата на президента Първанов е негов съветник по икономически и финансови въпроси. Понастоящем е главен инвестиционен мениджър в международна финансова компания в София. Владее английски и руски езици, ползва работно френски и японски. Женен, с един син. Хоби – алпинизъм.

………………………………………………………………

ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА КОНСТАНТИН ПРОДАНОВ НС НА  ПП АБВ                 ИЗБРА  ЧЕТИРИМА ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛИ

 

По предложение на председателя на ПП АБВ Константин Проданов, Националният съвет на партията избра за заместник–председатели на политическата сила: говорителя на ПГ на АБВ – Мариана Тодорова, говорителя на ПП АБВ – Трендафил Величков, председателя на Правния съвет към ПП АБВ – Марин Киров  и члена на ИБ  на ПП АБВ – доц. Христо Михайлов.

Изпълнителното бюро на ПП АБВ се увеличава от 17 на 21 души.

Ивайло Калфин и Румен Петков бяха определени за  членове на ИБ на ПП АБВ.

………………………………………………………………………………………………….

 Георги Първанов: Промяната започва от нас

 

Промяната започва от нас! Това  е категорична, убедена заявка да бъдем субект на промяната в държавата – с компетентност, с воля и характер. Убедени сме, че от смели промени се нуждае идейната основа на левицата и на АБВ прилича да води този дебат. Това заяви в началото на своето приветствие към конгреса на партията председателят на Алтернатива за българско възраждане  Георги Първанов. „Заедно, убедено и солидарно част от ръководството,най-високият етаж, образно казано,в партийната йерархия – председателят и тримата му заместници, правим крачка назад и даваме шанс партията да избере нови, необременени от десетилетия в политиката колеги.  В в  други партии  декларират идеи за промяна. Но искат да се променят другите. Ние заявяваме воля за промяна в държавата, започвайки от себе си. Тук е първата голяма разлика.  Честният прочит на резултатите от последните избори и референдума показва, че хората искат мащабна, дълбока промяна в много посоки.Казано другояче – нужна е смяна на политическия модел“.

Първанов припомни, че именно АБВ първа заговори и за мажоритарен елемент, и смесена избирателна система, и за  намаляване на държавните субсидии за партиите.“ Ние започнахме този дебат, но признавам нямахме куража да го доведем до един цялостен проект за реформа на политическия модел. Вярвам, че новото ръководство ще го стори солидно и убедително“.

„Трябва ни широка и задълбочена дискусия, ключов въпрос на вътрешно-партийния дебат е каква партия е АБВ. Ние имахме амбиция да изградим модерна, мобилна, динамична и жизнеспособна организационна структура, но често затъвахме в коловоза на традиционното.Нашите кампании бяха повече екстензивни, с едни безкрайни обиколки и срещи с гражданите и правехме това упорито, въпреки че на хората вече не им се ходи по събрания. Така КПД-то от нашето участие в изборите се свеждаше до минимум. Едно време така печелихме избори, но сега има други „технологии“ и средата изисква друга конкурентна способност“, заяви още Георги Първанов.

Той бе категоричен, че лидерите в партията до момента ще продължат своята активна дейност, но посочи, че  новото ръководство трябва да намери и нови ефективни  решения. „Въпросът, от чието решаване зависи бъдещето на АБВ, е дали се формираме като партия от традиционен план или се развиваме като партия-движение, с висока мобилизационна готовност на избори. Или да намерим доброто съчетание от двата подхода“.

Според Първанов АБВ трябва да отстоява основните демократични и социални ценности.  „Ние възразихме  срещу заявения отказ на европейската социалдемокрация от солидарност с малките и беззащитните; подчертавайки че към тях, към безработни, пенсионери и т. н., трябва да водим ангажирана политика. Ние трябва да сме готови не просто да помогнем на безработния, не просто да има адекватна социална помощ, а да можем да съхраним работните места, там където са застрашени. Не просто да гасим пожари със социални помощи.

Това е новото, модерното разбиране за лявото.За АБВ е особено важно и да инвестира политически в активните, работещите слоеве.При демографската катастрофа, в която се намира нацията, подобна инвестиция в човешкия потенциал е инвестиция в бъдещето.И още нещо,ние създадохме АБВ с амбицията да сме автентичен изразител на нашето родолюбие“.

Георги Първанов бе категоричен, че АБВ има мисия да се бори с двуполюсния модел в родната политика. „В АБВ имаме мисия да се борим с посредствеността на двуполюсния модел в българската политика.Двата полюса вегетират върху конфронтацията, върху агресията и омразата.Ние обосновахме Алтернативата на Третия път – без тежка зависимост от миналото, без самоцелна идеологизация, за разумни прагматични решения, за родолюбива политика. За Трети път, но не Трети полюс“.

Първанов призова наследниците си да запазят от отношенията си с коалиционните партньори и да работят за единение на левицата. Той бе категоричен, че именно новото ръководство ще вземе решенията за това как партията ще се яви на изборите. „Конгресът трябва да даде мандат на оперативното ръководство на партията за активни преговори със сродни партии и на тази основа – да се вземе решение за формата на нашето участие в изборите“.

Лидерът на АБВ в оставка анализира и участието на партията в управлението на държавата. „Този наш ангажимент към управлението беше мотивиран с искреното и амбициозно намерение да бъдем социалния му коректив. Получи се частично и за малко, а щетите бяха доста.Тръгнахме си от властта категорично и безусловно именно защото се видя, че това правителство е слабо и вредно за България.

Впрочем, това е голямата причина и за краха на управлението и за предсрочните избори.Не смятам, че бяхме неподготвени за властта – имахме програма, много по-развита от другите. Немалка част от нашите идеи бяха приети и залегнаха в правителствения план за действие“.

В заключение Георги Първанов още веднъж подчерта, че целта на конгреса и промяната е да се даде път на младите и способните хора. Той бе категоричен , че емблематичните лица за партията ще продължат своята активна политическа дейност. „Днес аз се оттеглям от оперативната политика, т. е. няма да заемам ръководни постове. Имам лични причини, които няма да коментирам. Имам обаче и важни политически мотиви. След 25 г. в политиката мога да кажа, че това сега е друга политическа епоха.

Преди време в политиката имаше тежки барикади, но и  се знаеше кой от коя страна е. Днес е друго – барикадите са навсякъде – в парламента, в душите ни. Сега ни атакуват с павета-думи, павета-компромати. Много черен PR се е стоварвал върху плещите ми. Признавам, че най-много ме заболя от поръчковата „информация“, че ще напусна АБВ. Гадно. Аз съм си вградил сянката в нашия проект и ще дам всичко от себе си за успеха ни. Казано на спортен език – днес не е моя бенефисен мач,  няма да окача „бутонките на пирона“. Играл съм централен нападател, беше време когато бе важно да съм плеймейкър на политическия ни тим, ако сега новото ръководство ме иска – може да играя стопер, в защитата.

Във всеки случай съм готов за новия политически маратон, който ни чака!Чувам гласове – на младите още им е рано, трябва им време да се подготвят. Един колега напомни, че в друг период такава беше кадровата политика – „млади, млади … и изведнъж ги обявяваме за безперспективни“. Новата вълна в АБВ са професионалисти, успяващи и перспективни политици. Не бива повече да ги държим на резервната скамейка. Вярвам , че след днес АБВ не просто ще има нов, силен председател. В българската политика влиза истински лидер. Ще влезе  модерен, солиден екип, с който другите ще трябва да се съобразяват. Екип, койтогарантирам,  може да е фактор в националното развитие“.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *