2_6752 copy

Кметът на Несебър почете 9 май във Варна

В ДЕНЯ НА ПОБЕДАТА

В Деня на победата над фашизма – 9 май, кметът на Община Несебър Николай Димитров участва в поклонението пред паметника на Съветската, настоящата Руската, армия във Варна по случай държавния празник на Руската федерация .

В присъствието на представители на обществеността от Варненска, Бургаска и Добричка области, както и на руски граждани, живеещи у нас, генералният консул на Руската федерация във Варна, Негово Превъзходителство Сергей Лукьянчук произнесе слово на тържеството по случай празника на Деня на победата над фашизма. *

Той поздрави ветераните от Великата отечествена война, както и българските ветерани, като изтъкна, че България е осеяна с паметници на участници във Великата отечествена война – починали от раните си и погребани в българската земя и, че няма сила, която да заличи от народната памет признателността и уважението към руския войник.

1_6791 copyПрисъстващите запазиха минута мълчание в знак на уважение и признателност към милионите загинали червеноармейци, сражавали се за свободата на родината си и на цяла Европа, към която принадлежи и българската армия. Преди това свещеници от Варненска и Великопреславската митрополия отслужиха панихида в памет на загиналите в Отечествената война.

 

Венци и цветя на признателност към загиналите бяха поднесени от: Областната управа на Варненска област, Общинския съвет – Варна, кметът на Община  Несебър и районни кметове на Варна, екс и настоящи депутати, почетни консули,  представители на държавни ведомства и политически партии, неправителствени организации и сдружения на военноинвалиди и воини от запаса.

 

 

Поклонението се състоя пред паметника на Червената армия в Старите варненски гробища. По традиция то бе организирано от Генералното консулство на Руската федерация, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните в България сред които от Бургаска област бе кметът на Община Несебър Николай Димитров.

                                                        Максим МОМЧИЛОВ

 

* Никой няма право и да оспорва приноса на Русия за победата над хитлерофашизма. След 5 години опустошения, статистиката е безмилостна. Грандиозни са човешките загуби. Демографите оценяват общите загуби на 55 милиона загинали, 95 млн. ранени, 35 млн. инвалиди. Десетки хиляди разрушени градове и села, деформирана икономика, нарушена социална структура, с още по-разрушена, отколкото преди войната социална сфера. 80% от населението на земята се включва в тази война, водена на територията на 40 държави.

Print Friendly

Автор: Максим Момчилов


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *