New Imagesfewfefewf

Кметът на Несебър Николай Димитров посрещна делегация от Руската федерация

 

Кметът на Несебър Николай Димитров посрещна делегация от Руската федерация в конферентната зала на старото кметство. Основният акцент на разговора между домакина и гостите му – йеромонах Онисим, ръководител на отдел по религиозно образование и катехизис към Московския финансово-юридически университет, и Анатолий Акиншин, представител на администрацията на руския президент и на международното движение „Надежди на Европа“, бе да се проучат възможностите и да се обсъдят вариантите за провеждане на  международен фестивал на територията на община Несебър. Освен това срещата е още една стъпка в затвърждаване на добрите отношенията между  двата народа и специално отношенията, които Несебър има с много руски общини, тъй като градът на ЮНЕСКО е посещаван най-много от руски туристи, тук живеят и най-много руски граждани.

 

В началото на разговора кметът информира накратко своите гости за културния календар на Несебър, който привлича вниманието с фестивали като „Слънце, радост, красота“, „Несебър-остров на изкуствата“, „Съзвездия в Несебър“, Несебър без граници“ и т.н.  Николай Димитров сподели още, че миналата година полуостровът е бил домакин на фестивала „Отечество“, който бе проведен съвместно със Звездното градче в Русия. Кметът не пропусна да спомене и възможностите за културен туризъм на територията на стария град и международните контакти, които Несебър поддържа с други градове.

 

New ImageхщтшщщкОт своя страна гостите благодариха за гостоприемството и топлото отношение, тъй като на амфитеатъра в града на ЮНЕСКО, със съдействието на кмета, преди дни се състоя пилотен концерт от фестивала „Надежди на Европа – България“.  Отец Онисим, който е и  член на Съвета по попечителство на  ФМД „Надеждите на Европа“, разказа подробности около идеята на фестивала и неговата популярност по света. Форумът „Надежди на Европа“ е специален – той се провежда с подкрепата на грантовете на президентската институция в Русия и Руската православна църква.

New ImagefdsfsdefefНа финала на официалната среща гостите поднесоха на Николай Димитров  благодарствено  писмо от председателя на Съвета по попечителство на ФМД „Надежди на Европа“, депутата от Руската дума Олег Денисенко, тъй като на срещата бе планирано и той да е сред присъстващите, но поради служебни ангажименти не бе в Несебър.  Г-н  Денисенко в официалната кореспонденция, освен че се изказва ласкаво за кмета, отправя към него и покана за посещение на юбилейното издание на фестивала в началото на следващата  година в Сочи. В края на писмото се казва, че руската страна се надява на плодотворно сътрудничество и партньорство между двете държави – България и Русия, в името на децата.

Освен това Николай Димитров получи и благодарствена значка, която имат всички кметове, в чиито градове се е провеждал фестивалът. Градоначалникът подари на своите гости стилни плакети на община Несебър. След това ги  придружи в панорамната разходка из малките калдъръмените улички с възрожденски къщи и впечатляващи църкви. Бе посетен и единственият действащ храм на територията на полуострова- „Св. Успение Богородично“, където отец Петър разясни подробности около иконите и мощите, които са изложени за поклонение на миряните.

New Image5y5y54y54Непреходната красота на града докосна духовникът йеромонах Онисим, който изрази мнение, че  това е „забележително място – културно, историческо и духовно“.

„Несебър е магнетичен град, място с позитивна енергия и неповторима атмосфера, в която развиването на подобни инициативи не само вдигат международния имидж на града, но и спомагат за развиване на културния, фестивалния и поклонническия туризъм“, изрази своето мнение от срещата кметът на Несебър.

 

На срещата беше планирано да присъстват освен Олег Денисенко, председателя на Съвета по попечителство на ФМД „Надеждите на Европа“, депутат от Руската дума и заместник-председател на Комисията по сигурност и борба с корупцията към  Държавната Дума, (който изпрати благодарствено писмо), и  Роман Скорый, зам.- председател на Федералната агенция по туризъм  – Ростуризъм и член на Съвета по попечителство на ФДМ. Високопоставените гости обаче бяха възпрепятствани да присъстват поради служебни ангажименти.

 

Международният детски фестивал „Надежди на Европа“ събира на едно място млади таланти от Русия и други страни, които показват своите умения в номинациите „хореография“, „вокал“, „театър на модата“, „инструментал“. Организаторите му са сигурни, че неформалното общуване спомага не само за творческото развитие на подрастващото поколение, но и оказва положително влияние при избора на здравословен начин на живот. Форумът е част от най-голямото международно фестивално движение „Надежди на Европа“ в Русия.

Всяка година в дейността на движението се включват около 1 милион деца и младежи от 9 федерални области на Русия, Европа, САЩ и Северна Африка.

На срещата присъстваха още Лазар Япаджиев, заместник-кмет по туризъм, Диана Кондова,  началник- отдел „Туризъм и  туристическа реклама“, Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър-Световно наследство“ и техни колеги, както и  Иванка Атанасова, съорганизатор на пилотния концерт и бъдещия фестивален проект.

Това е поредната визита в международен аспект, която се провежда през този месец на полуострова.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *