0000503038-article2

Кирил Петков със стратегия „Общини без корупция“, само така ще има инвеститори

Снимка: БГНЕС

Министерският съвет  прие стратегията „Общини без корупция“, обяви министърът на икономиката Кирил Петков на извънреден брифинг в МС.

„Приехме много сериозна мярка срещу корупцията. Това е един процес, при който България трябва да остане без корупция. Работим много сериозно с бизнеса, за да го подпомогнем“, каза министърът на икономиката и продължи:

„Добрата новина е, че това решение беше взето днес на МС, а вчера вече 4 общини поискаха да са първите без корупция. Надяваме се още много общини да се сертифицират и да бъдат място, където инвеститорите могат да бъдат спокойни“.

В коментар за ширещите се спорове в Народното събрание около актуализацията на бюджета, икономическият министър посочи, че ако има промени в начините на мерките, като 60/40, това означава потенциално забавяне на парите за бизнес.

„Така че мерките са заложени правилно и не трябва да се променят. Призовавам и НС да има това в предвид, защото неслучайно предложението на служебния кабинет е такова“, уточни Кирил Петков във връзка с актуализацията на бюджета.

Самият Петков отново не пожела да коментира бъдещето си в политиката с категоричното: „Докато съм служебен министър, аз на политически теми няма да отговарям“. На въпрос дали би участвал в следващ служебен кабинет, Петков посочи, че на този етап не е канен на разговори за нещо подобно и второ, ако получи покана, ще го обсъди с президента.

На брифинга присъства и служебният министър на туризма Стела Балтова. Тя посочи, че служебният кабинет застава твърдо зад подкрепата за туристическия бизнес. „Ние осигурихме среда, която успя да възстанови жизнеспособността на туристическия сектор, така че компаниите да успеят добре да управляват риска, който трябваше да поемат“, обясни от своя страна министър Балтова.

17 програми и схеми за подпомагане действат в подкрепа на сектор туризъм и до момента помощта възлиза на над 685 милиона, допълни тя.

„Държавата стои зад сектора и осигурява всички възможни условия той да може да работи спокойно и уверено в среда на противоепидемична обстановка“, подчерта още министърът на туризма. Балтова призна, че с новите мерки има известни проблеми при събитийния туризъм, но обеща съдействие от страна на бюджета.

Според Балтова от мерките в момента са засегнати най-вече нощните заведение и не може да става въпрос за крайно засягане на целия бранш.

По време на брифинга Кирил Петков коментира и рокадите в ДКК.

„Имам право да освободя хората, които са извършвали нарушения в Държавната консолидационна компания (ДКК). Хората, които са извършвали тези нарушения, не могат да останат на своите позиции, категоричен бе Петков.

„Утре, ще направим още разкрития с МРРБ за нарушения в Държавната консолидационна компания“, обеща икономическият министър.

По публикацията работи: Красимир Ангелов

Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2021/09/08/kiril-petkov-sys-strategiia-obshtini-bez-korupciia-samo-taka-shte-ima-investitori.503038

Print Friendly

Автор: Dnes.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *