Още по темата

  • Сблъсъци между полицаи и гласоподаватели в Каталуния, стотици ранени (ВИДЕО)
    Преди 19 часа

Сепаратисткото правителство на Каталуния потвърди в нощта срещу понеделник, че с „да“ за независимостта на испанския регион са гласували 90% от участвалите в референдума, който то се опита да организира вчера.

844 бяха ранените, а разпространените кадри как полицията бие жени обиколиха световния видеообмен. Малко след затварянето на изборните секции премиерът на страната обаче заяви: „Нямаше референдум“.

Говорителят на правителството Жорди Турул увери, че около 2,26 милиона души са участвали в гласуването в неделя и че от тях 2,02 милиона са гласували с „да“. Вота си са дали около 42,3 процента от общо 5,34 милиона избиратели в Каталуния.

Избирателите трябваше да отговорят на въпроса „Искате ли Каталуния да стане независима държава под формата на република?“.

Референдумът обаче не успя да включи критерии, гарантиращи надеждността на резултатите като прозрачни избирателни списъци, независима избирателна комисия, тайно гласуване.

ВИЖТЕ КАКВО СЕ СЛУЧИ В ДЕНЯ НА РЕФЕРЕНДУМА В КАТАЛУНИЯ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Според Турул 176 000 души са гласували с „не“. Референдумът – забранен от Конституционния съд – бе бойкотиран от всички партии, които се противопоставяха на сепаратистите.

Според предварителните проучвания на социолозите Каталуния бе разделена почти еднакво между поддръжниците на независимостта и тези на оставането в Испания.

Народът на Каталуния спечели на състоялия се в неделя референдум правото да има независима република,

обяви официално президентът на испанската автономна провинция Карлес Пучдемон.

„Каталуния спечели правото да бъде независима държава като република“, заяви той.

„ЕС не може да повече да гледа встрани“, обяви още той.

„Граждани на Каталуния, ние спечелихме правото да имаме независима държава под републиканско управление“, декларира президентът като поздрави участвалите „милиони“ в референдума за независимост, оспорван от централната власт на Испания.

Каталунските власти подадоха жалба в съда заради действията на националната полиция и гражданската гвардия

по време на референдума за независимост, оспорван от централната власт на Испания.

Регионалните власти подадоха иска в съда в Барселона, съобщи „Европа прес“, цитирана от ТАСС.

Според властите в автономната провинция по време на референдума за независимост са пострадали 844

души в резултат на действията на силите на реда.

 

От Министерството на здравеопазването уточниха, че има един човек със сериозна травма на окото, а по-голямата част от ранените са получили леки травми. Сред тях са и поне 12 служители на реда. По време на сблъсъците са задържани и трима души. Сред тях е един малолетен, като обвиненията са за неподчинение на държавни служители.

Имаше и кадри на сблъсъци между гражданската гвардия и силите за сигурност в Каталуния:

 

 

Испанските медии съобщиха, че полицията в Барселона и използвала гумени куршуми,

за да разпръсне протестиращите. Поради това властите в Каталуния поискаха незабавната оставка на представителя на испанското правителство в региона Енрик Мильо, обвинявайки го в репресии. На пресконференция в Барселона говорителят на местното правителство Жорди Турул каза: „Можем само да поискаме оставката му, защото той е пряко отговорен за държавната репресия срещу Каталуния“.

Полицаи конфискуваха материали, свързани с референдума, в цялата област.

Имаше и затворени избирателни секции. Министерството на вътрешните работи на Испания публикува снимки на конфискувани бюлетини и рекламни материали в Туитър, наричайки този плебисцит незаконен. Само полицията на Каталуния (Mossos d’Esquadra) затвори общо 207 избирателни секции в автономния регион, съобщи вестник „Ла Вангуардия“, позовавайки се на собствени източници.

На пресконференция регионалният премиер Карлес Пучдемон заяви, че използването на сила от страна на Мадрид срещу Каталуния няма да спре хората от региона. „Ясно е, че безотговорното използване на сила от страна на испанското правителство няма да спре каталунците. Насилието, палки, гумени куршуми, агресия… жестокостта на полицията завинаги опозори кралството“, каза той.

„Това не е вътрешен испански проблем, това е проблем на ЕС“, каза говорителят.

Испанската прокуратура ще предприеме действия срещу каталунската полиция (Mossos d’Esquadra), чиито служители не се подчиниха на заповедта да спрат отварянето на избирателните секции за референдума за независимост. Това съобщи в. „Ел Паис“. Според публикацията, прокуратурата изразява недоволство от регионалните правоохранителни органи и твърди, че каталунската полиция „предаде доверието на съдиите и прокурорите, които вярваха, че указанията ще бъдат следвани“.

Испанският премиер Мариано Рахой говори минути след затварянето на секциите вчера и каза: „Днес нямаше референдум“. „Върховенството на закона остава с цялата си сила“, заяви лидерът консерватор в телевизионно обръщение.

 

Основният закон на държавата отбелязва, че референдум се назначава от краля по предложение на председателя на Народното събрание, предварително одобрен от Конгреса на депутатите. Отделна автономна общност не може да проведе валиден плебисцит без споразумение с Мадрид.

Игра на нерви в Испания, референдумът е под въпрос

Испанското правителство до последно гарантира, че няма да има референдум. Министърът на образованието, културата и спорта и говорител на правителството на Иниго Мендез де Виго каза още, че отговорните за организирането на плебисцита ще бъдат отговорни пред закона. Прокуратурата вече подаде съдебни искове срещу всички членове на регионалното правителство.

Партията „Кандидати за народно единство“ настоява, че е необходимо да се обяви развод с Испания в рамките на 48 часа след обобщаването на резултатите от плебисцита. Някои поддръжници на коалицията „Заедно“ вярват, че процесът ще отнеме шест месеца.

Каталуния – богат регион на Испания с население от 7,5 млн. души със свой собствен език и обичаи, от дълго време настоява за повече автономия. В продължение на години сепаратистки политици са се опитвали да получат одобрение от централното испанско правителство да проведат референдум за независимост, подобен на този в Шотландия през 2014 г.