STEFAN PEYKOV -2

Туристическа карта на община от Бургаска област-с висока награда от национален конкурс

Юбилейното 20-то издание на Световния ден на Географските информационни системи (ГИС), организирано от ЕСРИ България, приключи с рекорден брой участници – близо 700 от над 150 организации. Неговата богата и добре замислена програма събра цвета на  специалистите, които развиват и прилагат геопространствените науки в страната ни. Сред основните й акценти бяха проведената научна конференция,  откритата изложба на съвременна картографска продукция и стари карти и присъствието на водещи специалисти от ЕС и НАТО.

В програмата на форума  привличаше внимание церемонията по награждаването на проекти за внедрени технологии и географски информационни системи, както и предварително обявения национален конкурс за карти „Преоткриваме България с ГИС“.

STEFAN PEYKOVПобедителите в националния конкурс за карти бяха огласени на традиционния коктейл в хотел Шератон. Днес те се публикуват на страницата на ЕСРИ България (http://esribulgaria.com/ ). В официалната церемония по награждаването взеха участие Валентин Йовев – заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, Деница Сачева – заместник-министър на образованието и науката, Стамен Янев – изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции и професор Николай Витанов – заместник-ректор на Софийски университет „Свети Климент Охридски“. По време на церемонията проф. Витанов поднесе новина – в СУ стартира първата в България бакалавърска програма по Географски информационни системи.

В рамките на церемонията по награждаването бяха отличени победителите в Националния конкурс за карти, организиран в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на туризма и Министерство на културата.

корициВ категория „Печатна карта“ полковник Иван Инковски – началник на Военно-географската служба и председател на междуведомственото жури на конкурса, връчи първа награда на КАРТГЕО ООД – Троян и ГЕОПАН – Бургас за създаването на първата сертифицирана едромащабна туристическа карта на Община Созопол.

Картата е създадена по инициатива на черноморската община, която беше домакин на 7-та международна конференция по картография и ГИС състояла се през лятото на тази година. Конференцията в Созопол показа недвусмислено нарасналия международен авторитет на българската картографска общност.

Втора награда в категорията получи SAINED за офроуд карта на България. Отличията за интерактивни карти отидоха при Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ в категория „Пътуване и туризъм“; Български червен кръст в категория „История и култура“; Ваня Стойчева, Софийски университет в категория „Устойчиво развитие“ и образователната инициатива „Космическо училище“ в категория „Образование и наука“. Наградата за „карта на публиката“ получи Главна дирекция „Гранична полиция“ – МВР.

На снимките:

1.Полк. Ив. Инковски връчва наградата на ръководителя на екипа на КАРТГЕО – Троян и ГЕОПАН – Бургас, д-р Стефан Пейков, осъществил новаторския проект по договор с община Созопол. Снимка: БулФото, Ст. Марков

2.Корицата на картата победител на конкурса издадена като двуезична дипляна през 2018 г. Картата получи сертификат за качество на картографски продукт на Българската картографска асоциация (https://cartography-gis.com/sertifikat-za-kachestvo ) и подкрепата на созополската общественост.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *