Вицепрезидентът Илияна Йотова призова членовете на комисията, която изготви доклада за избор на изтребители за българските военновъздушни сили, да излязат с имената си на светло. Йотова посочи, че иска това от гледна точка на данъкоплатец и това искат българските граждани.

Става въпрос за промяната на процедурата и критериите за избор, което е станало, по думите на Йотова, без санкция на парламента, както би трябвало. „Нека ги видим на светло. Как така се променят изведнъж без решение на народното събрание“, попита Илияна Йотова. Иначе тя няма идея кой самолет е по-добър и не желае да става експерт по изтребители за една нощ.

„Нямам основания да не вярвам на президента Радев“, заяви обаче Йотова по отношение на позицията на президента Радев, който разкритикува като откровен лобизъм избора на комисията.

С интервюто с вицепрезидента Нова телевизия отбеляза две години от встъпването в длъжност на президента Румен Радев.

Йотова защити позицията на президентството по отношение на законодателната дейност държавата, като посочи, че всичките пъти, когато е налагано вето, включително и последния път – за промените в Наказателния кодекс, отново преодоляно в парламента, мотивите и аргументите за вето са разглеждани изключително внимателно от екипа на президента. Йотова заяви, че очаква въпросът със задържането без уведомяване до 48 часа отново да бъде преразгледан с оглед на това, че предстои гласуване на закони за правата на децата. Според нея е въпрос на време отново тази част от законодателството да се прегласува. „Всеки един закон се гледа много внимателно и всяко едно вето е показателно и издържано.“

Иначе според вицепрезидента няма напрежение по принцип между Дондуков 1 и 2, а несъгласие по различни теми: „Няма политика и конфронтация по принцип. Има несъгласие по определени теми.“

Следващият ни еврокомисар да е по разширяването, съветва Йотова

Следващият ни еврокомисар да е по разширяването, съветва Йотова

Изборният кодекс се нуждае от коренна промяна, но сме изпуснали сроковете за това сега

Според Илияна Йотова сега отново се чува гласът на институцията, а не е „както дълги години тази институция беше патерици на изпълнителната власт“. Според нея президентството има много ограничения, поставени от Конституцията и разделението на властите, но „никой не може да ни отнеме правото на глас и становище“. Йотова се противопостави на твърденията от страна на ГЕРБ, че президентът разделя народа и всява омраза: „С много лека ръка хвърляме обвинения.“

По актуалната тема за предоставяне на българско гражданство вицепрезидентът посочи, че тя е работила дълги години по темата, но в рамките на този Европейски парламент и тази Европейска комисия не очаква да се промени нещо. Според нея комисар Вера Йоурова, въпреки че е запозната с проблемите, няма да вземе становище да коря на мандата си. У нас обаче предстои промяна в закона, съобщи Илияна Йотова, тъй като работи комисия, в която участват е представители на президентството. Според нея ще има доста сериозни ограничения.

Йотова съобщи и че в рамките на изминалата година комисията по помилванията, за която тя е отговорна, е предоставила помилвания за 11 души, като на част от тях по хуманитарни причини. Има много осъдени със сериозни психични проблеми и за тях пребиваването в затвора е по-сигурното място, тъй като излизайки на свобода те не попадат в никакъв регистър и под никакъв контрол, обясни Йотова. Вицепрезидентът потвърди, че администрацията й действително е затегнала режима. В края на месеца предстои да се оповести и доклада с отчета за работата й. Тя поиска да се проведе в обществото и между институциите отделен разговор по темата за помилванията.

По темата за ромската интеграция, Йотова посочи, че ежегодният доклад на изпълнителната власт е еднакъв всяка година и се позова на студентско изследване, което констатира, че щом има разбити къщи, идват избори. Според Йотова с насилствени мерки и събаряне на къщи нищо няма да стане.