„Обесването на Васил Левски“ е последната песен на Христо Ботев, другият иконичен участник в националноосвободителното ни движение. Творбата е създадена вероятно към края на 1875 г., напечатана е в „Календар за 1876 година“ под образа на Васил Левски.

О, майко моя, родино мила,

защо тъй жално, тъй милно плачеш?

Гарване, и ти, птицо проклета,

на чий гроб там тъй грозно грачеш ?

Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,

затуй, че ти си черна робиня,

затуй, че твоят свещен глас, майко,

е глас без помощ, глас във пустиня.

Плачи! Там близо край град София

стърчи, аз видях, черно бесило,

и твой един син, Българийо,

виси на него със страшна сила.

Гарванът грачи грозно, зловещо,

псета и вълци вият в полята,

старци се молят богу горещо,

жените плачат, пищят децата.

Зимата пее свойта зла песен,

вихрове гонят тръни в полето,

и студ, и мраз, и плач без надежда

навяват на теб скръб на сърцето.

Отбелязваме 150 години от гибелта на Васил Левски, Апостола на свободата или просто Левски… Официалните церемонии по традиция са насрочени за днес, въпреки че Апостолът на свободата е обесен на 18 февруари в центъра на София

Мястото където се е издигало бесилото преди 150 години е близо до днешния паметник, издигнат в негова чест през 1895 г. Гробът на един от най-великите българи и до днес е неизвестен.

Има различни версии за това къде и от кого е погребан Дякона на свободна България. Според някои мястото е в църквата „Света Петка Самарджийска“ в центъра на София, но според други Левски е погребан в църквата „Свети Николай Мирликийски“. Все още не е установено с точност заупокойното място на Апостола.

От 18.00 часа има възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в София. Държавният глава ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Апостола на свободата.

Вчера в родния му град – Карлово се проведе церемония на площада в центъра, който носи неговото име. В ритуала участваха представителни подразделения на 61-ва Стрямска механизирана бригада, а действията им бяха наблюдавани от стотици карловци и гости на града. Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя и проверка-заря. Днес в 11:00 часа днес ще има възпоменателен митинг. След това учениците от средно училище „Васил Левски“ в Карлово ще поднесат венец на славата. След това тръгва шествие към родната къща на Левски. Там ще бъдат представени непоказвани документи за Апостола на свободата, които са издирени от османския архив.

Днес държавният глава Румен Радев ще открие мултимедийната дигитална експозиция „Изповедта на Апостола“ в Националната галерия „Квадрат 500“ в София. Изложбата е посветена на делото на Васил Левски чрез съчетанието на съвременни дигитални средства, включително холограмен образ на Апостола, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.