Представители от Изпълнителното бюро на Софийската градска организация на БСП-София и жители на столицата излязоха на протест пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в София.

Протестиращите негодуват срещу предвиждащото се увеличение на цените на тока, парното и водата. Очаква се поскъпването и на парното и топлата вода да е с около 7 процента, а на тока – с около 2 на сто.

Протестиращите носят транспаранти с надписи „Убиват ни с тока, водата и парното„, „И за въздуха ли ще плащаме“, „ЧЕЗ на народа, не на шайката“, „Няма да плащаме на Гинка“ и други.

Велизар Енчев, от Движение за радикална промяна „Българска пролет“ заяви за news.bg, че оценява поскъпването на тока, топлата вода и парното като посегателство върху социалните права на българските граждани. Целта е всички ние да платим на Гинка Върбакова придобиването на електроразпределителното дружество ЧЕЗ.

Енчев обясни, че КЕВР вдига цените по радикален начин, в деня, в който се вдигат и пенсиите с 3.8%. Ако сумираме резултата с увеличението на природния газ с 10.81%, то на практика пенсиите вече са изядени наполовина.

Гражданското общество е длъжно да протестира срещу вандалската политика на ГЕРБ и „Опитомени патриоти“, защото с увеличението на цените се показа още една стратегическа грешка на управлението на Бойко Борисов“, категоричен бе той.

Енчев посочи още, че подновяването на АЕЦ „Белене“ и проекта за Южен поток неизбежно води до подновяването на природния газ, тока, водата и парното.

Запитан каква трябва да бъде цената на тока, водата и парното за българските стандарти, Енчев заяви, че като най-бедната държава в ЕС здравеопазването, водата, парното и тока, трябва да бъдат не икономически категории, а социални дейности.

Той се възмути и от изявлението на премиера Бойко Борисов, който бе заявил малко по-рано, че не иска да се мести в работата на регулатора. Енчев обясни, че членовете на енергийния регулатор се избират с партийни квоти от българския парламент и той е бил единственият, който гласува против избора на Иван Иванов за председател на КЕВР.

КЕВР е партийна и правителствена комисия, а не независим регулаторен орган„, смята той и допълни, че изявлението на Бойко Борисов е предназначено за ниско образованите хора и не информираност на българските граждани.

На въпрос какви са пороците и грешките на шефа на енергийния регулатор Иван Иванов, че лидерът на БСП да му поиска оставката и да го даде на главния прокурор Сотир Цацаров, Енчев отбеляза, че напълно подкрепя решението на лидера на БСП, защото шефът на КЕВР отказва да изпълни закон, гласуван от българския парламент.

Трябва да стане ясно на българските граждани дали нашата държава е република с парламентарно управление или република с управлението на ГЕРБ. Той се обяви и за оставка на правителството. „КЕВР – това е ГЕРБ, а Иван Иванов е гласът на Бойко Борисов„, отсече той.

Припомняме, че в края на юни стана ясно, че 10.81% ще е увеличението, което КЕВР определи за цената на природния газ на „Булгаргаз“. От дружеството поискаха 18% увеличение. Шефът на държавната комисия Иван Иванов увери пред медиите, че комисията използва всеки един механизъм, с който да защити обществения интерес и интересите на бизнеса. По-рано от БСП поискаха оставката на шефа на КЕВР. По думите на Корнелия Нинова сделката за ЧЕЗ е тъмна и задкулисна от началото до края.

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача „Инерком Груп“. Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България. От интервю на Гинка Върбакова стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.