1 Славчо

Инж.Славчо Станелов:Пътят ни ще се развива напред и нагоре

1 СлавчоИнж.Славчо Станелов- директор на ПГТ „Иван Вазов”-Слънчев бряг:                                    

Пътят ни ще се развива напред и нагоре

 

– Тази учебна година за ПГТ „Иван Вазов” – Слънчев бряг е юбилейна. Каква е подготовката за юбилейната 50 годишнина?

–  Отбелязването на 50 годишнината ни ще започне с тържествен юбилеен педагогически съвет.Следва тържествено откриване на юбилея на професионалната гимназия по туризъм . Ще бъде открита  юбилейна плоча, посрещане на знамето на училището. По традиция ще се изчетат получените поздравителни адреси, ще бъдат наградени отличили се ученици и ще бъде връчена  Вазовска награда.След  празничната  програма на училището ще се състои и  празнична вечер в хотелски комплекс „Сол Несебър Палас“ – клуб „Вива“  в град Несебър.

 

– С какви мероприятия ще бъде ознаменуван празникът на гимназията?

– Седмицата 23 – 27 април е обявена за юбилейна.Ознаменуването ще започне с изготвяне на експозиция с материали за живота и творчеството на патрона на гимназията в класните стаи на тема „Живот и творчество на Патриаха на българската литература“. Ще бъде представено информационно табло – „Из училищния живот“ и летературно четене на творби от Вазовото творчество под наслов: „Да усетиш Вазов“.След четенето е  представяне на театрална постановка по комедията
„Службогонци“ на Иван Вазов.

Винтидж изложба на автентични културни, традиционни и битови предмети под наслов: „Вазовото минало – наше наследство“ може да бъде разгледана в деня на празника. В конкурс по английски език се представят „Успешни млади преводачи“, а в края на седмицата е презентацията на тема „Кухнята на нашите деди“.

– Съвсем наскоро на една от стените в коридора на гимназията бе изографисано родословно дърво на училищния живот. Кои са директорите на училището върху ствола на дървото?

– В основата на родословното дърво е първият директорът на гимназията Александър Гуджуков.В галерията на директорите от професионална гимназия по туризъм „Иван Вазов”- Слънчев бряг са „разлистените” след Александър Гуджуков  /учебната 1967/1968 – 1974/, Камен Владимиров Каменов /учебната 1974/1975- 1986/, Божидара Георгиева Несторова /1986/1987/, Мара Георгиева Момчилова /1987-1988/, Марин Иванов Господинов /учебната 1988/1989 -1993/, Веселина Христова  Чолакова /учебната 1993/1994 – 2012/ ,а и самият аз инж.Славчо Стойчев Станелов /учебната 2012/2013- и понастоящем през 2018/.

 

– Заговорихме се за директорите, а какви са квалификацията и опитът на преподавателския колектив?

– Педагогическият колектив на гимназията по туризъм е квалифициран, повечето от тях са с професионална квалификация. В началото на учебната година 12 учители се явиха за допълнителна професионално-квалификационна степен. Голяма част от преподавателите по специалните дисциплини са завършили Университета по хранитени технологии в Пловдив, с филиал, който им дава педагогическа правоспособност. Учителите по общообразователните предмети имат магистърска образователна степен. В момента наш бивш възпитаник завършва Пловдивския университет, изключително талантлив. Възнамерявам да го взема в училищния колектив от преподаватели след завършването му. В преподавателския ни колектив има много млади хора. Предвиждаме много възможности за допълнителни квалификации на учителите

.

– Състоянието и перспективи за материално-техническата база?

През м. май ще завършат хотелиери, готвачи  и сервитьор-бармани – общо 60 випускници. В момента това позволява материалната ни база. Аз съм възприел като мисия изграждането на съвременна учебна сграда. Имам готов проект, подал съм докладна записка в Община Несебър, очаквам решението, за да можем да започнем изграждането на нов учебен корпус със спална част, административна част, фитнес, зали за практическо обучение, нови игрища и тенис кортове.

Проектът е на много високо ниво и ще отговаря на изискванията на туристическия комплекс, в района на който се намира училището ни и за чиито нужди то съществува. Сегашната невзрачна отвън едноетажна постройка ще бъде заменена с 5-етажна модерна сграда, като базата трябва да бъде готова до 2020 година, тъй като според директивите на Европейския съюз, трябва да преминем към едносменен режим на обучение.

 

– Ръководството за настоящия и бъдещия прием за гимназията?                                                                                              

  – От настоящата година имаме записване след 7 клас – хотелиерство, производство и обслужване на заведенията за хранене и развлечение и ресторантьорство, специалност кетъринг.                                                                                                                                                         За първа година имаме обучение с разширено изучаване на английски език след 8 клас. В 9 клас приемът се осъществи в 2 паралелки – организация и обслужване в областта на хотелиерството, професия хотелиер, а другата – професия готвач.

За първа година имаме прием на 5 нови паралелки – в 8 клас – 3 и 9 клас – 2, като за учениците в 8 клас обучението ще бъде с 5-годишен срок.

Първата година се изучава интензивно основно чужд език. Приетите след 8 клас са с 4-годишен срок на обучение. Първият гимназиален етап е до 10 клас, а след него следва втори гимназиален етап – до 12 клас.

Предлагаме прием и след 10 клас, когато могат да дойдат кандидати от други училища, за да придобият професия в областта на туризма. Общо в гимназията имаме сформирани 12 паралелки в дневна форма на обучение и 4 паралелки задочна форма на обучение – професия хотелиер.

 

– Подкрепата от, и за, ръководството на „Слънчев бряг”АД  и Община Несебър?                    

Всичките ни възпитаници  полагат максимални усилия, за да се превърнат в едни добри специалисти, които да намират реализация в общината, в курортния комплекс, в други краища на страната и в чужбина.Подкрепата на Община Несебър, „Слънчев бряг”АД и Съюзът на собствениците в Слънчев бряг е за учители и ученици, чийто път ще се развива напред и нагоре.

                                                                                                          Максим МОМЧИЛОВ

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *