Още по темата

  • Руски сенатор към България: Добър урок за София
    Преди 4 дни
  • Правителството избира инвеститор за АЕЦ „Белене”, ако получи мандат
    14.05.2018
  • Борисов: България ще вдигне мораториума за строителството на АЕЦ „Белене”
    12.05.2018

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира посещението на държавния глава Румен Радев в Русия по повод 24 май. Акцентът на срещите между Радев и руския му колега Владимир Путин и министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев бяха енергийните проекти.

„Президентът Радев изпълни своята мисия. На двете важни срещи с президента и с премиера на Русия той постави една широка палитра от въпроси. Зададе политическа рамка, която започна от културата и завърши с енергийната сигурност“, заяви Илияна Йотова в предаването „Събуди се“ по NOVA.

Президентът Радев в Русия, поиска „Български поток“

Кои са трите проекта, за които говори Радев в Русия

По думите ѝ е странен диалогът, появил се у нас, кой пръв е отишъл в Русия – президентът или премиерът, защо е важен само крайният резултат.

Тя допълни, че Румен Радев отново е станал заложник на ниски вътрешнопартийни страсти, а не трябва да е така, тъй като външната политика трябва да е обект на национален консенсус.

„Не възприемам посещението му като цел за възкресяване на АЕЦ „Белене“. Президентът постави голямата тема за енергийната независимост на Европа, за това къде е България и какво може да направим като енергийни проекти.

Той построи отново един мост, който в предишните пет години беше тотално разрушен“,

поясни Йотова. „Говорим за възстановяването на връзката между две президентски институции. Аз твърдя, че по времето на Росен Плевнелиев като държава ние пропуснахме много ползи“, допълни вицепрезидентът.

„Единственото нещо, което чакам, са добрите резултати от следващата визита на мин.-председателя ни в Русия, доколкото той ще отиде с някакъв мандат, даден от Народното събрание, ще се говори евентуално за някакви газови проекти с България. Никой все още не знае какво точно ще произтече от тази среща“, коментира още Илияна Йотова.

Екатерина Захариева: Посещението на премиера в Русия не е по спешност

Борисов отива при Путин в Русия на 30 май

На въпрос защо сега се върна темата за АЕЦ „Белене“,

Йотова отговори: „Мисля, че за проекта „Белене“ най-накрая се узря за идеята и за решението да се използва всяка възможност, за да се защити икономическия интерес на държавата. Нищо повече“.

ГЕРБ иска да строи АЕЦ „Белене“ без държавно участие

Икономист: С АЕЦ „Белене” взимат пари от Запад и ги дават на Изток

Относно темата за външнополитическата ориентация на България,

вицепрезидентът категорично заяви, че нашата външнополитическа ориентация е единствено и само от отправната точка – член на ЕС, заедно с всички останали държави.

„Нашата позиция като държава в тази част на Европа исторически обусловена винаги е била възможността да бъдем добрият посредник, да хвърляме тези връзки-мостове между Изтока и Запада. Много държави в момента искат да заемат точно тази функция, а на България някак си тя ѝ приляга“, смята Йотова.

За срещата на върха, вицепрезидентът коментира, че тя е била безспорно успешна.

Томислав Дончев: След срещата на върха започва работата

Борисов убеждава ЕС за евроинтеграцията на Западните Балкани