655-402-shestvie

ИЗПИСАНО И ИЗПЪЛНЯВАНО-Ехо от Протести-2020

 

g_chaldykovД-р Георги Чалдъков

 

 

 

В политиката, страдащите от bulimia fiscalis са много вредни за народа.

Въведение

Всяка сутрин водачът на инките казвал на своите хора „Не крадете и не лъжете!“, а те му от­говаряли „И ти също!“ (от лекцията, изнесена от д-р Нели Миранда от Боливия в Бургас през 1984 г.).

VAN

Мускетари или манипулатори на демокрацията са „Отровното трио“ (Velislav, Arman, Nikolai), които са in the VAN (водещи) на протестите и гражданското неподчинение за оставка на Прокурора и Премиера?

Тероризъм в метрото

     Бивш „царски“ депутат компрометира младоликия и мирен протест и – o tempora, o mores! – сравни гражданското си неподчинение с това на такива велики хора, като Хенри Дейвид Торо, Лев Толстой и Махатма Ганди.

Бойко и Харвард

Още един парадокс на Зенон – вариант на „Ахил и костенурката“, представен като историческа фантастика в един от българските „часове“.

Пречистване-1

        Без лустрация (латински, lustratio) не може да има кастрация на олигархията (власт на малко хора), плутокрацията (власт на богати хора) и медиокрацията (власт на посредствени хора) – пречистването е етиологично (причинно) лечение, drug of choice за българската политика и бизнес. „Оставка“, „ууу….“ и освирквания са лозунги, насочени към симптоми на болестта, наречена „преход“. Така, когато да настъпи Dies lustricus (денят на пречистване), ще може да започне трансформацията, не реформация, на политическия модел, целяща постигане на демокрация (власт на народа – власт на много хора).

Пречистване2

Образователен ценз при гласуването e още едно от етиологичните лечения на българската политика, целящ постигане на меритокрация (власт на заслужили  с образование- и-морал хора, “аристокрация на заслуги” според Платон).

Докога?

      Докога BB Co. и другите политически компании ще властват в Родината ни? Тоест, докога тези, които лъжат и крадат, ще управляват онези, които създават знания, изкуство и култура?  Докога талантливите българи ще емигрират в меритократичните страни, където, са удовлетворени от постиженията на труда си?

Докога ще чакаме, а не търсим водача (Non ducor, duco – Не ме водят, аз водя)? Докога той ще обещава, ние ще избираме „от две злини, по-малката злина е добрина“, той ще идва на власт, няма да изпълнява обещанията си, и след това пак ще чакаме другия водач? Кога ще излезем от „порочния кръг“ (circulus vitiosus) на нашата народопатология?

Докога ще сме зависими от Big brothers? Докога в айсбергите на демокрацията титанично ще се сблъскват много човешки и национални съдби?

Докога българите ще сме „най-болните, най-бедните и най-неграмотните“ в Европа? Ако държавата инвестира повече разбиране и повече пари в здравеопазването, образованието и науката, през 2030 г. ще станем „здравите, богатите и грамотните”, през 2050 г. – „най-здравите, най-богатите и най-образованите“ в Европа.

Докога епидемията от вируси на алчността, агресията, арогантността и аномията ще бъде смъртоносния квартет (deadly quartet) на българската политика, бизнес и общество? (Кога и кои ще отидат зад магнитните решетки на закона?)

Докога ще чакаме, а не търсим, Homo Bulgaricus ex machinа?*  да спонсорира създаването на Национален научен център за сърдечносъдови болести. Защото по смъртност от сърдечни инфаркти и мозъчни инсулти сме една от водещите страни в света.  Според данните на НСИ през 2019 г. са умряли 108 083 българи, от тях 69 632 – от инфаркти, инсулти и други сърдечносъдови болести. Ужас, 69 632 : 365 = 190 българи са умирали дневно през 2019 г.  Инфарктната и инсултна епидемия  вече 45 + 30 години ни убива повече от COVID-19 и други болести. И все още няма научно-обоснована „карантина“ за тази епидемия.

Все пак, вярвам, че Las dos Españas (Antonio Machado) няма да стане Las dos Bulgarias.

Заключение

За да има здрави хора в здрава политика, „Забрави личното, грижи се за общественото” (латински – Obliti privatorum publica curate) трябва да бъде изписано на входните врати на парламента, министерствата, президентството и Европейския съюз.

Изписано и най-после ИЗПЪЛНЯВАНО!

*„Българин, спуснат от машина“ е перифраза на Deus ex machina (Бог от машина) – помощ, описвана в гръцките трагедии, където тежките състояния се разрешават от “Бог, спуснат от машина“.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *