plakat-1

Изложба „Картографският образ на Странджанския край през вековете”

Отсечка от карта на Абрахам Ортелиус. „Карта на древна Тракия“, 1585 г. Печатна, оцветена, 47,5 х 35,5 см. Колекция д-р С. Симов. Дигитален архив “Тракия” – Геопан

 

Идеята за изложба, която да събере всички картографски изображения на Странджа – съхранени в световните архиви и картографски колекции, възниква още през 80-те години на миналия век. Проектът за нея е част от дейността на Програмата за научни изследвания на Странджанско-Сакарския край, базирана в гр. Малко Търново, която предхожда партийно-държавните икономически инициативи от 80-те години на миналия век за развитие на изоставащите райони граничещи с Република Турция.

plakat-1

 

Плакат на документалната изложба “Странджа в картографията и пътеписите от средновековието до 19 век”, Дом “Витгенщайн”, Виена, Австрия, 2006.

 

Събирането на стари карти, дневници на дипломати и пътешественици, тяхната интерпретация и въвеждане в научно обръщение е част от намерението на екипа в Малко Търново да осъществи енциклопедично издание – първоначално замислено за източнотракийските общини. С времето и натрупаните научни резултати, в рамките на програмата за научни изследвания изкристализира проектът „Енциклопедия Тракия“. Неговият първи пилотен том обаче – Енциклопедичният справочник „Малко Търново“, излиза изпреварващо през 2006 г. с намесата на Главно управление „Архиви“ при МС и община Малко Търново, които неглижирайки създадения редакционно-издателски съвет и авторските права на 60 членния екип на енциклопедията, избързват с издаването и представянето й веднага след неочакваната кончина на проф. Александър Фол. Днес вече е ясно, че работата по Енциклопедичния справочник „Малко Търново“  трябва да продължи, защото е далеч от своята завършеност – времето показа, че в него има сериозни пропуски, на места – недостоверна информация и лишени от научна основа оценки.

За началния стратегически замисъл на екипа на енциклопедията може да се съди най-добре по събраната богата колекция от карти, по съдържанието на периодично издаваните томове на „Странджанско-Сакарски сборник“, или по корпуса „Странджа – древност и съвремие” – най-солидното до днес издание за тази забележителна планина, поделена между България и Турция.

plakat -2-2

Плакат на изложбата “Картографският образ на Странджанския край през вековете”, организатори: Научноизследователска програма “Странджа-Сакар” и Енциклопедия Малко Търново, открита в края на 90-те години на 20 век и дарена на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК).

 

Създадената в края на 90-те години експозиция “Картографския образ на Странджанския край през вековете” е представена още тогава в Малко Търново – в Дяковата къща – седалище на Програмно-координационния център за научни изследвания и на енциклопедията (Тази красива възрожденска сграда е принадлежала на една от големите православни български фамилии – рода Дякови). По-късно изложбата е представена с голям успех в Центъра “Знаме на мира” в Аркутино. По изрично желание на проф. Фол, Програмно- координационният център дарява експозицията на утвърждаващата се тогава Национална гимназия за древни езици и култури (НГДЕК).

През 2006 г. Българският изследователски институт във Виена към Министерство на външните работи, Главно управление „Архиви“ при МС и Международният търговски и културен център ГЕОПАН – Бургас инициират незабравимо представяне на планината Странджа, като възстановяват изложбата и я показват с голям успех в Дом “Витгенщайн” във Виена (08.06.2006 – 30.06.2006).

Проявата е обогатена и с приносните доклади на Валерия Фол и Даниела Агре – активни участници в Програмата за научни изследвания на Странджанско-Сакарския край. След закриването на изложбата, дигиталните табла с колекцията от карти на Странджа планина – подготвени и осъществени от Геопан, са предадени на Дом “Витгенщайн”. Изложбата става повод да се заговори в европейските културни и научни среди за необходимост от формиране на еврорегион „Странджа“ между граничните общини Елхово, Средец, Болярово и Малко Търново.

С времето, заложените в тази изложба идеи стават все по-актуални. Съвременните карти показват, че днешната българо-турска граница, по-голямата част от която минава през Странджанско-Сакарския край, е граница на Европейския съюз с Република Турция. Но същевременно, тази граница разсича една исторически важна римска провинция, която по всяка вероятност дава и името на целия европейски свят – Провинция Европа.

Еволюцията на нейното наименование като част от европейския континент – проследима в старата и новата европейска картография, е цел на новата изложба, съставена от изключително богатият архив по темата, събиран с години от екипа заел се с възстановяването й. Новата версия на изложбата ще обхване всички странджански и сакарски общини от Царево до Ивайловград включително.

В нея за пръв път ще бъдат представени сведения и дневници на дипломати, пътешественици, изследователи, разузнавачи, които характеризират по особено любопитен начин европейските познания за района и развитието им особено през последните няколко века. Работата по възстановяването и допълването на изложбата е започната от Програмно-координационния център за научни изследвания ЕКОПАН – Малко Търново и от Международния търговски и културен център ГЕОПАН – Бургас.

Изложбата ще бъде възстановявана и представяна на етапи, като най-напред – на историческата местност Петрова нива, ще бъде показана част от картографската колекция на Българската Екзархия. Следващата стъпка ще бъде изложба за географската област Тракия в европейските картохранилища и частни колекции.

Идея на организаторите е също да подкрепят австрийското председателство на Европейският съюз, като припомнят историческите заслуги на големия странджански род Бимбелови към Виена.

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *