smart

ЗНАКОВО ДАРЕНИЕ ЗА РИБАРСКАТА ОБЩНОСТ НА АХТОПОЛ

 

сн. проф. Иван ГавриловГолемият приятел на хората от Странджа и нейното Черноморско крайбрежие проф. Иван Гаврилов – един от популярните и обичани български патриоти и лекари, направи в навечерието на Никулден знаково дарение в духа на най-добрите православни традиции. Той дари икона (26/68 см.) с лика на закрилника на черноморските рибари Св. Николай  Мирликийски Чудотворец.

Иконата е с посвещение от дарителя.

 

Иконата на Св. Николай Мирликийски Чудотворец се дарява на рибарската общност на древния Ахтопол с воля да бъде осветена и поставена в Рибарския клуб. Неговото изграждане е също дарение на ахтополските рибари от инж. Петър Кънев – председател на Сдружение „Черноморска Странджа“ и продължител на традициите на научната общност на Странджа и нейното Черноморско крайбрежие.

ИКОНА -2Дарението бе предадено – по волята на проф. Иван Гаврилов, на кмета на Ахтопол  Станислав Димитров от председателя на Българския фермерски съюз г-н Георги Стоянов и д-р Стефан Пейков – от рибарското читалище „Димитър и Константин Миладиновци – Струга – Рибарско селище Бургас – 2020”.

 

 

 

 

 

На снимките:

  1. Сн. проф. Иван Гаврилов
  2. Иконата е дарена на ахтополските рибари с посвещение:

 „ДАР В ПРОСЛАВА НА БОГА И МОЛБА ДА ПАЗИ В ЗДРАВЕ УСПЕХИТЕ НА РИБАРИТЕ В АХТОПОЛ!

Проф. Иван Гаврилов, 6.12.2022

Художник иконописец: Пламена Лесидренска от Троян“

  1. Сн. Предаване на дарението на кмета на Ахтопол Станислав Димитров в навечерието на Никулден от името на проф. Иван Гаврилов.

…………………………………………………………………………………………………….

Проф. д-р Иван Гаврилов е роден на 29 април 1955 г. в с. Василовци, област Монтана. Завършва Природо-математическата гимназия в Монтана и Висшия медицински институт в София. Работи като началник на Клиника по гръдна хирургия в УСБАЛ по онкология, София.

Има придобити специалности по хирургия, гръдна хирургия и онкохирургия. Старши научен сътрудник І степен. Действащ хирург с над 400 операции годишно. Специализации по гръдна хирургия и онкохирургия (София), по проблемите на рака на млечната жлеза (Москва и Илинойс) и рака на белия дроб (Москва). Участник в първото Европейско училище по онкология за страните от Източна Европа.

Автор е на над 300 научни труда и на множество научни публикации в авторитетни издания у нас и в чужбина, лектор на научни форуми. Член е на Европейското дружество на специалистите по рак на гърдата (EUSOMA), член и председател на редица научни организации и комисии по онкология у нас.

Известен е с дарителската си дейност както в региона, така и в страната. Почетен гражданин на Тутракан и Брусарци, носител на Почетен знак на гр. Карлово и гр. Кърджали. През 2014 г. е удостоен с Почетния знак на Община Монтана. Носител на Знака на Лекарския съюз. През 2019 г. е удостоен с приза Национален партньор на Общините в България. През 2020 г. е удостоен със званието Лекар на България.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *