bborisov

ЗНАЕЩИТЕ СА ОПАСНИ ЗА ПОЛИТИЦИТЕ

 

g_chaldykov

 

Д-р Георги Чалдъков

 

 

 

И светлината в мрака свети, и мракът я не обзе (Йоан 1:5).

            И любознанието в мрака свети, и мракът го не обзе.

Освен в гръцкия, не знам в други езици дума, съчетаваща емоция и знание, като нашата „любознание“ – моторът, primum movens на човешкия прогрес. Гърците наричат това чудо „епистемофилия“ (epistemo – знание, philia – любов).

Остава само да позволим на учителите и учените свободно да размахват крилете на любознанието. Те ще могат да дадат отговор на въпросите: учениците и студентите излизат ли от Alma mater studiorum наистина „нахранен със знания”? Политиците знаят ли, че истинското училище и истинският университет са състояние на знания, дух и разум? Не виждат ли, че на студентите се гледа като донори на пари, а не като реципиенти на знания и морал? Че се бакалнизира образованието?

Вчера, 11 декември 2020 г., като прочел в един национален ежедневник „Без класици на матурите“, един приятел ми писа: „Отпадането на творби на Алеко Константинов,  Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Димитър Димов и Димитър Талев е срамно явление за българското образование. За неоколонизаторското ни настояще и бъдеще ще е необходимо да има все повече необразовани хора.“

Министърът на образованието и науката – без свян и без дидактически опит – обясни, че „Няма проблем теми за класиците да отпаднат, тъй като изпитите трябва да мерят доколко знанията са се превърнали в умения.“ Докато съвременната каскада на дидактиката гласи: От информация към знание, към начин на мислене и умения.

Как като „отпадне“ информацията за родни класици, ще има знания за българската литература, господин министър? Нали знаете, че (i) Здравето и образованието са най-ценният капитал за всяка страна на планетата Земя, (ii) Простотията е злокачествена болест – метастазите й имат ужасни последици за обществото и държавата, (iii) Парите, инвестирани в наука и образование, са с най-голяма възвръщаемост, (iv) Държавите прогресират, защото имат просветени политици и просветен народ, който ги избира, (v) Пандемията на простотията и алчността е по-вредна от вирусните пандемии – руши всичко хубаво в човека, обществото и държавата, (vi) На всички образовани българи е ясно, че ББ и СТ имат ниска култура и тъпо чувство за хумор. Ясно е тогава защо те имат високи оценки в социологичните анкети.

Важнослов-1

Теодосий Теодосиев – учителят на таланти, които печелят златни медали и след това учат и работят в престижни университети в САЩ – каза: „Едно добро общество е това, което реализира тавана на възможностите на своите граждани, тогава за всички е добре. Обществена тайна е, че матурите в България са една пародия.“ И призова за образователен ценз при гласуването на изборите за депутати и президенти. Vox Theo, vox Dei (Глас на Тео, глас Божи) ще го разберат ли политиците?

Важнослов-2

Милен Русков във „Възвишение“  пише:

„– Да ся возвисяват! Ний как сме ся возвисили! – рече Асенчо.

– Да! – казах аз. Бача ти Берона дума: со знанието ще ся возвисят! Со знанието друг път! Туй е по начало тъй, но как по-точно да стане? Само с принуда ще ся возвисят те! Само тъй ще стане. Неразумни юроди, дето викаше Паисия! Ти тая робска тълпа я махни! Нам държава ни трябва. Държавата му е майката!“

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *