266004136_4537742542928084_4840101877472198650_n

За 20-а година започна благотворителната кампания „Българската Коледа“

„Българската Коледа“ подкрепя близнаци с аутизъм. Мечтата на родителите: Някой ден да се справят сами!

317233824_5590573700978291_8911751460276185663_n

„Искаме да разкажем на хората, че аутизмът не е смъртна присъда, и да благодарим на дарителите“

bk4_697902330857355330_bigЗа 20-а година започна благотворителната кампания „Българската Коледа“. За пореден път тя ни обединява в каузата да подкрепим финансово децата с различни заболявания, състояния и увреждания, които се нуждаят от средства за диагностика, лечение, рехабилитация, логопедична и психологична терапия, както и от медицински изделия и помощни средства. Тазгодишното издание на кампанията, което беше открито днес във Велико Търново от президента Румен Радев, е посветено на децата с редки генетични заболявания.

Две от децата, които подкрепя „Българската Коледа“, са близнаците Светослав и Румен Расимови от Свищов. Момчетата са с аутизъм и провеждат логопедична и психологична терапия в Плевен и в родния си град.

Светослав и Румен Расимови се раждат преди пет години и десет месеца след тежка бременност и секцио в плевенска болница. В началото всичко било прекрасно, въпреки предупреждението на млада лекарка, че близнаците от Свищов може да са с аутизъм. Медиците, които обгрижвали бебетата, говорили по-скоро за лека умствена изостаналост, но не и за аутизъм. Родителите Милка и Милен Расимови си били правили генетични изследвания, които излезли перфектни. Малко преди момчетата да навършат три годинки обаче се появили съмнения.

„Маркерите мъжът ми ги забеляза още на две години и половина. Главното беше, че те не говореха. Едното дете си има очен контакт, търсят си играта с деца. И двете момчета не са класически аутисти“, разказа майката.

„Гледах едно филмче, едно дете редеше фигурки, кутийки по абсолютно същия начин, както едното ни момче беше започнало – Румен. Ние отначало му се радвахме, че го прави много точно. След като видях, че това е свързано с аутизма, направо изтръпнах“, допълни бащата.

Дошла първата вълна на пандемията и двете логопедки в Свищов отказвали да приемат близнаците за диагностика. Когато най-накрая консултацията се случила, логопедката буквално ни шамароса, потвърждавайки аутизма, разказва майката Милка Расимова. Той бил диагностициран в частен център в Пловдив и животът на семейството се преобърнал:

„В първия момент беше шокът, отчаянието, предаването, дупката, в която попадаш. Може би около една-две седмици бях в много тежка депресия. Мислех си, че всичко е приключило. Започнахме абсолютно всичко, каквото намерим – барокамери, стволови клетки, всичко. Започнахме да се хващаме като удавници за сламка. Пускахме изследвания в Германия, добавките“, спомня си Милка Расимова.

На свои разноски семейството започнало да води близнаците в център „Аутизъм днес“ в Плевен. Безплатни занятия се провеждат и в Свищов, разказват бащата и майката и благодарят за професионалните грижи:

„Без тази помощ децата може би нямаше да имат този напредък, който имат за две години. Ние като започнахме в центъра, те не можеха да правят почти нищо, което трябва да прави едно дете на тяхната възраст. Едното дете проговори преди три-четири месеца. Казва различни думички, вече свързва две думи в изречение, което е едно от най-трудните неща за вербализацията. Много е важен центърът, работата е най-важното нещо за такива деца. Ходим отделно в Плевен и на логопед“, казва бащата.

„Тук посещават два дена в седмицата Дневен център за деца с увреждания в град Свищов и от тях виждаме също голяма подкрепа. Децата се чувстват много добре като ходят там“, споделя майката.

И дошло неочакваното добро. Плевенчанин дарил на аутистичния център 100 000 лева, с които се поемат разноските за работата с шест деца, две от тях, по волята на дарителя, са свищовските близнаци Светослав и Румен Расимови.

Кампанията „Българската Коледа“ подкрепя момчетата с по 1200 лева, които вече са преведени за услугите на логопед.

Не търсим съжаление, искаме да разкажем на хората, че аутизмът не е смъртна присъда, и да благодарим на дарителите, казват родителите Милка и Милен Расимови и споделят на глас мечтите си:

„Като майка първо искам някой ден, нас като ни няма, те да могат да се справят сами с живота. По-смелите ми надежди са да имат семейства. За това се борим ние като родители“, сподели Милка Расимова.

Снимките са предоставени от семейството

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *