17

ЗА СЕЗОН 2021 – ОСЪВРЕМЕНЕНА ЕВРОПЕЙСКА КАРТА НА СТРАНДЖА – ПЕТРОВА НИВА

 

 

„Картографският образ на Странджанския край през вековете” – така се нарича проектът на община Малко Търново – Исторически музей „Проф. Ал.Фол” и Международния търговски и културен център Геопан – Бургас, чието начало бе поставено на историческата местност Петрова нива с откриването на първата картографска изложба „на открито“ в България.

 

Реализацията на проекта наложи разработването на детайлна осъвременена и сертифицирана едромащабна туристическа карта на района „Петрова нива“, която да покаже уникалното единство на древни и съвременни пластове, превърнало тази част от планината в една от атрактивните за европейския културен туризъмдестинации.Картата ще бъде отпечатана като дипляна за сезон 2021г., за да отговори на нарастващия туристически интерес към културно-историческото и природно наследство на Малкотърновската община, разположена в т.нар. „вътрешна“ Странджа.

 

2020_Petrova niva_Raboten (1)През изминалата година бе разработено лицето на картата в М 1:110 00. Картографирани са 6075 кв.км от планината, от които 4 445 km²от територията на РБългария и 1630 km²от териториятана РТурция.Малкотърновската община, разположена върху 783,7 km² от тази земя,се радва на нарастващ интерес сред изследователи, любители на научния туризъм, познавачи на биоразнообразието и предприемчиви туроператори.

 

Съвременната картография налага задължително теренно обхождане на районите, тъй като динамиката на развитие за 5-7 г. променя неузнаваемо населените райони. Геопан – един от учредителите и активни членове на Националната ни картографска асоциация, провежда системни теренни дейности за картографиране на трудния район на „вътрешна“ Странджа, като успя да привлече за участие и други членове на БКА.Тази дейност се извършва от Геопан, съвместно с реномираната КартГео-Троян.

 

Работата по туристическата карта започва още преди година, когато Международният търговски и културен център Геопан – Бургас и тракийското дружество „Дико Джелебов” в гр. Малко Търново обединиха усилия за да осигурят създаването й. Разработената информация намира приложение най-напред в трайното едроформатно представяне на общинската територия, което обогатява музейната експозиция на Петрова нива с първата картографска изложба „на открито”, а данните се използват и при съставяне на туристическата карта.

 

Освен в съдържателното осигуряване на информация на картата-дипляна, дружество „Дико Джелебов” се включва също в популяризирането на инициативата сред местната, научната и културната общественост в района, страната и чужбина. То поема и координацията на обществената и институционалната подкрепа на проекта, който се осъществява на територията на Община Малко Търново вече втора година. През м.ноември 2020г. работата на картографската експедиция ще придължи на цялата територия на общината.

 

2 (2)Картографската инициатива за граничната между България и Турция планина се следи с интерес и от Международната картографска асоциация(ICA), чийто вицепрезидент проф. Теменужка Бандрова изпрати поздравително писмо до Община Малко Търново за начинанието, в което четем: „Вашето начинание ясно очертава изключителната роля и възможностите на картографията в европейската култура. То показва, че нашият народ е верен на водачите и радетелите на Илинденско-Преображенското въстание, които виждаха как след успеха му най-сетне ще дойде очакваното време „на културно съревнование на народите“. Това време дойде с присъединяването на Република България към Европейския съюз, в който България участва активно и достойно.”

 

Мила Ст. Пейкова

Print Friendly

Автор: Мила Ст. Пейкова


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *