20191021_092313

Заралии споменават Месемврия

Сульо, Пульо, Атанас и Аз*

Toni KucarovОт Национална бизнес поща се обърнахме към дългогодишния ни колега, Тони Куцаров/на снимката /, с предложение за кратък анализ на предизборната ситуация в старdзагорска община, дни преди местния вот.

Благодаря за предоставената ми възможност за волеизлеяние по повод на предстоящите избори. Нека поясня в самото начало – не, не съм политически гуру. И само житейският ми и професионален опит ми дават самочувствието да напиша следващите редове.

В надпреварата за кмет в община Стара Загора, според мен, а и според нагласите на хората, като че ли всичко е ясно. Да, девет са кандидатите за кметския стол, сред които и шестима от нежния пол, но мнението ми е, че Стара Загора ще избере своя кмет още на 27 октомври. И това е добре, защото няма да има балотаж, и живота ще премине в нормалния си ритъм. Все пак, ако има някаква битка в местните избори за кмет, то тя ще е между Стара Загора и Бургас – кой от двамата кандидати на ГЕРБ ще излезе  тази година с най-добър резултат.

Политическата интрига в предстоящите избори ще бъде в борбата за място в общинския съвет. В тези заветни 51 места. Зевзеците във фейсбук веднага пуснаха вица: „Опашките пред ТЕЛК рязко намаляха, за сметка на тези, пред местните листи за общински съветници, където се вписват куцо, кьораво и сакато.“ И Стара Загора не прави изключение – над 500 са кандидатите! И всички, без изключение – и партийни и „непартийни“ формации усетиха тази година, че негово величество, Избирателят, ще „кълве“ на стръв – ГРАЖДАНИНА! Граждански квоти, гражданско участие в партийните листи. Няма лошо. Дори е поощрително. Но пък да отидеш за риба на 27-ми, на местния вот с изцяло така наречени граждански формации и коалиции е вече притеснително. И съмнително! В някои случаи и смешно, дори. В името на такива коалиции задължително присъства престижната за тези избори дума гражданин – „Ние, гражданите“,  „Движение Нашият град“. Други, преживели тази мода, вече са „Алтернатива за гражданите“.  При преобладаващите участници за място в местния общински съвет липсва ясна визия и програма, като евентуално влязат, какво ще направят за града, за селата, за хората. А някои пък толкова са се увлекли в обещанията, че само липсват екскурзии в открития космос или до Марс.

Усетили в тазгодишния местен вот, че ще има келепир, в някои от „гражданските“ листи са се намърдали, при това на предни места, както би казал вече покойния български политик, Жорж Ганчев

Сульо, Пульо, Атанас и аз

20191021_092313Вие ги познавате, защото те не от вчера обикалят като чакали около местния парламент. „Сульо – палачинката“, „Пульо – гражданина“ /така де, за по-убедително, Гражданина/, вечни мърморковци и противници на всичко хубаво и добро, което се случва в нашия град.

Според мен, традиционните политически партии със сериозен политически бекграунд, програма и визия, като ГЕРБ, коалиция „БСП за България“, ВМРО подходиха за предстоящия местен вот изключително разумно. Те също разбраха, че само с партийци няма да успеят а и не е полезно за работата на местния парламент. И вкараха на избираеми места, типични граждански представители, които не са членове на партиите им, с професионална експертиза и ясна гражданска позиция и визия за развитието на общината ни.

красиИ накрая, вместо епилог, ще дам пример с моят приятел, Красимир Косев от Несебър, който е един от тримата кандидати за тамошното кметско място. Краси си е отпечатал само 98 плаката, при това двойно по-малки по размер от обичайните.

С фино чувство за хумор, видно от снимката, той обикаля по график местата за разлепени плакати из Несебър. И понеже няма място за разлепване на неговото плакатче, той, лично с плаката си в ръце е на разположение на избирателите – да го пипнат, да поговорят с него, да поспорят…

Както се казва: ГЛАСУВАЙТЕ НА 27-ми, нямам какво повече да кажа!

*Бел.ред:Всяка прилика с лица,събития,ситуация и прогнози в община Несебър е абсолютно случайна!

Print Friendly

Автор: За в-к "НБПоща", Тони Куцаров – Стара Загора


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *