50ccd55711c1b7319f346bbb4cd07cda

Започна есенната сесия на парламента

 Информационна агенция „Фокус“

Есенната пленарна сесия на 44-тото Народно събрание започна по традиция с декларация на политическите сили. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отчете ,че направеното в името на хората е най-големият политически дивидент.
Цветанов завяи, че парламентарната група на ГЕРБ ще работи в диалог по национално значими теми, както с партньорите, така и с опонентите си.
По думите му опозицията трябва да проумее, че печеленето на симпатии не минава през фалшиви новини за политическия опонент, а през способността да бъдат оценявани добрите политически идеи и да бъдат предлагани работещи алтернативи.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова отчете ,че през изминалия сезон БСП е показала, че е ясна и аргументирана опозиция. Тя определи настоящия като сезон на алтернативата.
Тя обяви, че като държавници, а не като едномандатни политици трябва да прозрат, че проблемът с неграмотността, бедността и здравето е огромен за бъдещето на нацията. Нинова каза ,че в тази връзак БСП ще подготви алтерантивен бюджет.
Според нея консенсусът и съгласието в този парламент трябва да минат през назоваване на истинските проблеми и тяхното решаване
От Обединени патриоти заявиха в своята декларация, че по време на Българското председателството ще стане ясно, не са безотговорни или търсещи конфликти, а работещи за доброто на страната си.
От ДПС разкритикуваха управляващите, че вместо на работещи институции, сме свидетели на дейности, характерни за Клуб по самодейност.

Агенция „Фокус“
Пламен Христов, „Воля“: Нашият поглед към проблемите е независим и обективен, добре е депутатите да се вслушват в нас малко по-често

„Воля“ е единствената партия, която никога не е била в управлението. Затова нашият поглед към проблемите е независим и обективен и е добре да се вслушвате в нас малко по-често. Това каза народният представител от ПГ на „Воля“ Пламен Христов в декларация от името на групата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаме да вършим много работа, защото всички знаем, че където и да пипнем в държавата все излизат проблеми, затлачени с години“, заяви той. „През миналата сесия се наслушахме на упреци между ляво и дясно, кой какви щети е нанесъл на страната. Ясно е, че си знаете греховете и не пропускате да си ги напомните, но ако и сега започнем така парламентът ще остане институцията с най-нисък рейтинг“, коментира Пламен Христов. „Никой вече не иска да слуша празно парламентарно говорене и обещания за неясно бъдеще време“, посочи народният представител. „Воля“ се обръща към всички с призива да потиснете партийното си его, да работим приоритетно за висок стандарт на живот на хората, за подкрепа на малкия и среден бизнес, за повече инвестиции, особено в изоставащите райони на страната. Много време е изпуснато заради безкрайните партийни боричкания“, каза още Пламен Христов.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Мустафа Карадайъ, ДПС: Вместо на работещи институции, сме свидетели на дейности, характерни за Клуб по самодейност – така държава не се управлява

Вместо управление на страната чрез работещи институции и администрация, ставаме свидетели на дейности, характерни за клуб по самодейност. Така държава не се управлява. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ от трибуната на Народното събрание в декларация от името на група за новия политически сезон, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Позволете ми в началото да поздравя всички мюсюлмани по случай Курбан байрам и да им пожелая светли празници. Нека този празник да ни направи по-човечни, по-добродетелни и по-мъдри. Нека да донесе здраве и берекет на всички“, каза Карадайъ. Той пожела мир и просперитет на цялото човечество. „Наред с това поздравявам всички с откриването на есенната сесия на 44-тото Народно събрание“, каза той. По думите му в края на лятната сесия са отчели липса на управленска програма, а малко след това са се сдобили с такава, наречена Програма за управление на правителството. „Какво ни представи по същество тази програма – липса на ясна визия за бъдещо развитие, набор от по-скоро пожелателни декларации и мерки, които не само не гарантират постигането на набелязани добри цели, а разкриват неспособността на управляващите да постигнат икономически растеж, социална отговорност и европейско качество на живот“, поясни Мустафа Карадайъ. Той заяви, че тази програма е поредното доказателство за хаос в управлението и предпоставка за това е грешната формула за управленско мнозинство. „Тази така наречена Програма за управление на правителството и действията на различните министри са ярко доказателство за това. Вместо управление на страната чрез работещи институции и администрация, ставаме свидетели на дейности, характерни за клуб по самодейност. Това е доказателство за отказ от съобразяването с правилата“, заяви Карадайъ. По думите му липсва нормалност в управлението. Той посочи, че това е откровено подигравка с цялата нация и Европа. Според него коалицията губи позиция и опитите за вдигане на рейтинга изглеждат смешни. „На прага на Председателството България няма право да се отдалечава от европейските ценности“, заяви председателят на ДПС. Карадайъ посочи, че успешното решаване на важните въпроси изискват управлението на страната да стъпи на обща ценностна база с евроатлантическа ориентация.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: По време на Българското председателството ще стане ясно, че патриотите не са безотговорни или търсещи конфликти, а работещи за доброто на страната си

По време на Българското председателство съм сигурен, че на цяла Европа ще стане ясно, че патриотите в България не са безотговорни или такива които търсят конфликти и скандали, а хора които могат да работят за доброто на страната си и могат да оказват натиск България да взима по-суверенни решения. Това каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров в декларация от името на групата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За първи път от 30 години преход патриотични и националистически партии са в изпълнителната власт и доказват, че са отговорни политици“, заяви той. „Само 3 месеца бяха достатъчни да се види, че групата ни, съставена от 3 партии, е коректен, лоялен и отговорен политически партньор“, посочи Волен Сидеров и допълни, че през това време са се случили добри неща за България, може би не много големи, но достатъчни, за да видят хората, че държавата може да бъде отговорна. Той благодари на ГЕРБ, че се отнасят отговорно към всички техни предложения. „Ние бяхме тези, които настоявахме да се завърши съоръжението, което спира мигрантите и по този начин успокоихме българското общество“, припомни председателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“ и уточни, че пенсиите са били вдигнати толкова, колкото е могло в момента. „Като заслуга на парламентарната група мога да кажа законодателните мерки, които ще предложим, засягащи вероизповеданията и социалната система“, посочи Волен Сидеров и допълни, че тези мерки трябва да се прилагат внимателно и без да предизвикват конфликти.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Проблемите с неграмотността, бедността и здравето са огромни за бъдещето на нацията, ето защо ще изработим алтернативен бюджет с мерки за преодоляването им

Нека като държавници, а не като едномандатни политици да прозрем, че проблемът с неграмотността, бедността и здравето е огромен за бъдещето на нацията. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание в декларация от името на група за новия политически сезон, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова заяви, че по всички политики БСП ще предложи алтернативен бюджет за 2018 г., водени от тревогата за три неща – неграмотност, бедност и влошен здравословен статус на нацията. „Гледаме на тези три проблема вече като елемент на националната сигурност“, заяви Корнелия Нинова. Лидерът на БСП заяви, че неграмотна, бедна и болна нация, няма бъдеще. „Ето защо ще изработим алтернативен бюджет, в който ще предложим сериозни и аргументирани мерки за преодоляване на тези три проблема – неграмотността, бедността и здравословния статус на населението“, заяви лидерът на БСП. Нинова отчете, че през първия сезон на 44-тото Народно събрание БСП е показала, че е ясна и аргументирана опозиция. „Този втори сезон бих нарекла – сезонът на алтернативата. „БСП за България“ ще очертава различни възможности за развитието на България. Нека българските граждани да преценят кое е по-добро – това, което предлага управлението или това, което предлага „БСП за България“ и да направят своя избор. На добър час и успех на парламента“, посочи в своята декларация Корнелия Нинова.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Консенсусът и съгласието в този парламент трябва да минат през назоваване на истинските проблеми и тяхното решаване

Искате консенсус и съгласие в този парламент, но то трябва да мине през назоваване на истинските проблеми и тяхното решаване. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание в декларация от името на група за новия политически сезон, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Започваме втората сесия на 44-ото Народно събрание. Пожелавам да е ползотворна и за парламента, и за народа ни. Поздравявам мюсюлманите в България с празника. Тази сесия започна на прага на две важни събития – председателството на Съвета на ЕС и приемането на бюджета за 2018 г. Първото дава възможност да покажем, че България има достойно място в ЕС, но и да имаме възможност да поставим националния си интерес в контекста на разговорите за бъдещото на Европа, такава каквато я искаме“, заяви Нинова. Тя посочи, че за политиките в това председателство от ГЕРБ имат подкрепата на БСП, защото това е интересът на България. Нинова отчете, че във вътрешен план има много проблеми, които са нерешени. „Искаме да поставим акцент върху няколкото важни неща, които смятаме, че съдържат в себе си по-голямата проблематика днес. Стратегическа ни цел е намаляване на бедността и увеличаване на доходите. Много години наред различни правителства правят реформи с цел повишаване на жизнения стандарт, но фактите показват, че тези проблеми остават нерешени“, заяви Нинова. Тя отчете, че днес вече има работещи бедни. „Близо 2 млн. българи живеят на прага на бедността, т.е. проблемът стои. За нас това е стратегическа цел, която искаме и мислим да постигнем с три средства. Първата – образование и наука, втора – икономика и производство и трета – борба с паралелната държава и корупцията“, каза Корнелия Нинова.
По отношение на образованието, Нинова заяви, че БСП също поставя тази тема като свой приоритет. Нинова обърна внимание, че в страната 39% са неграмотни. Тя заяви, че Законът за училищното и предучилищното образование трябва да се промени. „През лятото учителите трябваше да се запознаят и да оценят общо за един месец 256 нови учебници“, коментира лидерът на БСП. Тя посочи, че с черно-бели учебници за бедните управляващите няма как да срещнат подкрепа на БСП за такава политика. Според нея МОН е на път да провали ОП „Наука“. Нинова посочи, че трябва да се приемат промени в Закона за предучилищното и училищното образование, да се въведат минимални нива за сектор „Наука“ и един учебник за един клас за цялата страна.
Според нея е необходима национална карта за нуждите на икономиката. По думите ѝ е абсурд училищната система и висшето образование да бълват безработни и да се наемат хора отвън.
Лидерът на БСП заяви, че ще подкрепи всяко усилие на управляващите за административна реформа, но ще се противопостави на всеки опит за натиск.
„Третото средство за преодоляване на бедността е борбата с паралелната държава ,която годишно краде 10 млрд. лв.“, заяви Нинова. Тя посочи, че акцент за БСП е Антикорупционното законодателство. „Имаме своето предложение, обсъдено с професионалните общности. Днес ще го представим пред президента на републиката“, каза лидерът на БСП. Според нея, ако не се спре истински корупцията, няма да се справят нито със съвземането на икономиката, нито с намаляването на бедността.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Опозицията трябва да проумее, че печеленето на симпатии не минава през фалшиви новини, а през способността да бъдат оценявани добрите политически идеи

Опозицията ни трябва да проумее, че печеленето на симпатии не минава през фалшиви новини за политическия опонент, а през способността да бъдат оценявани добрите политически идеи и да бъдат предлагани работещи алтернативи. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация от името на групата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Реториката на омраза не ражда политическо доверие. То се печели в честно състезание като се предлагат различни политически идеи, от които хората да избират“, заяви той. „ПГ на ГЕРБ ще работи в диалог по национално значими теми, както с партньорите, така и с опонентите си“, обясни Цветан Цветанов и уточни, че групата започва този политически сезон с ясни законодателни приоритети, отчитащи нуждите на кабинета за законови поправки и нови закони. „Най-масови са обществените очаквания за добро антикорупционно законодателство и работещ антикорупционен регламент. Длъжни сме до края на годината да приемем новия Антикорупционен закон“, посочи той и допълни, че това ще бъде ясен знак към обществото. „Ще вървим неотклонно към по-справедливо, бързо и ефективно правосъдие. Различни елементи от правната система ще бъдат подобрени, ще се изпълняват препоръките в доклада по Механизма за сътрудничество и оценка“, каза още Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Цвета Караянчева, зам.-председател на НС: Парламентът трябва да бъде единен и обединен за темите, които ще предложим по време на европредседателството

Парламентът трябва да бъде единен и обединен за темите, които ще предложим по време на европредседателството. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева за началото на новия политически сезон. По думите ѝ това са теми, които могат да бъдат разгледани като приоритет. „Наближава октомври – ноември и тогава ще се разглежда бюджетът за 2018 г. С тези добри бюджетни прогнози се надяваме да няма дори дефицит, заложен в него. Добър икономически ръст, ниска безработица, висока събираемост, така че в тази посока се задава един оптимистичен бюджет. Другите задачи, които трябва да изпълним, са приемането на Антикорупционния закон, второ четене на Закона за концесиите, административната реформа, която беше наш ангажимент и в предизборната кампания“, отбеляза тя. Цвета Караянчева добави, че ще се работи и по промяна на 49 закона, свързани с отпадането на над 12 000 хартиени удостоверения от административните услуги.

Агенция „Фокус“
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Направеното в името на хората е най-големият политически дивидент

Нужно е народните представители да успеем да работим заедно и да не забравяме, че направеното в името на хората е най-големият политически дивидент. Много по-голям от самоцелното политическо противопоставяне, обричащи ни на застой, което ни прави и непродуктивни. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация от името на групата,предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Програмата ни изразява категоричната ни готовност за 4-годишен пълен мандат. Още по-малко съмнение буди яснотата по законодателните приоритети на този парламент. Тема, по която опозицията спекулира още от самото начало“, заяви той. „Заявяваме категоричното си желание да участваме в реализирането на политики за засилване на интеграционните процеси в Европа“, посочи Цветан Цветанов. „Присъединяването на България към Шенген и еврозоната остават наши приоритети“, уточни той. „Дипломатическите ни ходове бяха подкрепени от европейските лидери. Еднозначно положителна беше оценката за съвместните ни дипломатически усилия с Македония“, коментира председателят на групата на ГЕРБ. „За да получим доверието на европейските структури и лидери е нужно да покажем, че си вярваме помежду си. Българският избирател няма да прости нито на управляващи, нито на опозиция евентуалното пропиляване на шанса България да подобри имиджа си в Европа“, заяви Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев пожела ползотворна работа на депутатите и поздрави българските мюсюлмани по повод Курбан Байрам

Това е втората сесия на 44-тото Народно събрания, нека си пожелаем успешна и ползотворна работа. Това каза председателят на Народното събрание Димитър Главчев при откриването на новата парламентарна сесия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да поздравим нашите сънародници мюсюлмани по повод свещения за тях празник Курбан Байрам. Да им пожелаем здраве, мир и благополучие във всеки дом. Нека всички ние българските граждани заедно продължим да бъдем пример за толерантност, разбирателство и взаимно уважение. Да продължим общите усилия за напредъка и благоденствието на страната ни“, заяви той
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
С кворум от 185 народни представители започна новата парламентарна сесия на 44-тото Народно събрание

С кворум от 185 народни представители започна новата парламентарна сесия на 44-тото Народно събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Сесията бе открита от председателя на парламента Димитър Главчев и започна с химна на Република България и на Европейския съюз.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
44-тото Народно събрание ще открие втората си парламентарна сесия

44-тото Народно събрание ще открие втората си парламентарна сесия. Новата парламентарна сесия ще започне с химна на Република България и този на Европейския съюз. По традиция парламентарно представените сили ще излязат с декларации за приоритетите си през новия политически сезон. В началото на новата сесия депутатите ще проведат разисквания по питания към министъра на здравеопазването проф. Николай Петров във връзка с изпълнението на проекти за модернизация и обучение в спешната помощ и цялостната стратегия за развитието ѝ. Проекторешението за провеждането на разискванията е подписано от 62 народни представители от ПГ на „БСП за България“ и е част от програмата за петъчния парламентарен контрол. В него участие ще вземат 9 министри от кабинета „Борисов“ 3. На депутатски питания ще отговарят министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова, министърът на културата Боил Банов, министърът на туризма Николина Ангелкова и други.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *