Властта продължава с координираните действия срещу спекулата. Работим повече от месец, обяви на брифинг в МС министърът на транспорта и вицепремиер Христо Алексиев.

Припомняме, че вчера президентът Румен Радев поиска правителството да изнесе публично резултатите от проверките, които започна, след като издигна като основен свои приоритет борбата с инфлацията при хранителните продукти.

Той отчете, че един месец е изградена ясна методика за мониторинг и контрол, която проучва пътя на храната от производител до потребител. Изследвани са цените на храните и в други страни. Данните до дни ще са качени на платформата, разработвана от властта.

Но Алексиев е притеснен – има необосновано високи печалби и спекула, по думите му. „Искаме да се уверим, че не се стига до свръхпечалби именно върху гърба на узявимите групи.“

Не обявяваме война на търговските вериги, не искаме да водим такава война, категоричен бе той и увери, че целта е да се защитят българските граждани. Властта няма намерение и да се намесва в определянето на цените на храните.

Търговските вериги призоваха за спокойствие за цената на храната

Търговските вериги призоваха за спокойствие за цената на храната

Има създадена работна група за цените на храните, но заседанията на работната група са нула

КЗП е извършила 471 проверки, констатирани са 452 нарушения, 200 са за нелоялни търговски практики. БАБХ е направила 333 проверки, за месец е установила 32 нарушени. НАП е извършила 340 проверки, а 71 са съставените акта за нарушения. В моментаНАП извършва 150 проверки на търговски вериги и девер ревизии.

Като пример Алексиев даде истерията с цената на олиото от преди година – потребител отива, за да си закупи олио на ниска цена, но се оказва, че наличност няма и той си купувал други продукти, но на висока цена.

Властта ще извършва постоянен мониторинг на цените на храните и проверките ще продължат, стана ясно от брифинга на министър Алексиев. Подготвят се и нормативни изменения.

Стоил Алипиев от КЗП обясни, че нелоялните търговски практики са предпоставка за увеличаване на цената. Според него нелоялните търговски практики, упражнявани от търговците с пазарен дял над 50-60%, завличат целия пазар след себе си и така се изкривява целия пазар и цените се завишават изкуствено.

Веригите ни лъжат с оферта „най-ниска цена“. Лъжат ни и с цената на етикета, както и с промоции в брошурите, а на място липсват промоционални продукти. Български продукти се оказват внос от Гърция, Турция и други страни.

Потребителят купува под заблуда, обясни Алипиев.

Министърът на икономиката Никола Стоянов увери, че подкрепя бизнеса, но няма да толерира нелоялни практики. Всички по веригата признавали, че проблем има, но отговорността се прехвърля на другите. Оказва се, че олиото в Румъния е 2,65. Маслото във Франция и Германия е с 20-30% по-евтино от родното. Няма логика българските граждани да плащат толкова високи цени, категоричен бе икономическият министър. Държавата ще е безкомпромисна към нелоялните търговци, стана ясно от думите на Стоянов.

Земеделският министър Явор Гечев представи данни как млякото при производителя струва 1 лев, а на щанда достига до 4 лева. В Чехия средната цена на млякото на щанда е 2.98 лева, малко над 3 лева е в Румъния. 2,65 е стойността на маслото в опаковка от 125 грама, но в магазина е над 4 лева. 2,59 лева е маслото в Германия, а в Австрия – 2,55 лева. Печалба търговците генерират и при кашкавала. Яйцата от фермата излизат на цена от 34 стотинки.

При пазара на краставици има аномалия, много производители не са засадили. Веригите налагали и различни такси стоките и оскъпяването минава 60%. От това обаче производителят не печели, но потребителят е ударен по джоба.

Затова служебната власт иска да осветли тези скрити такси. Всичко това обаче остава напълно законно.

Със „сиренето е с пари“ Гълъб Донев кани на разговор търговските вериги

Със „сиренето е с пари“ Гълъб Донев кани на разговор търговските вериги

В резултат на усилията на кабинета излизали на светло нелоялните търговски практики