b75c1951d02d9b7089316be1635128fa

Европейци, но не съвсем

 

„Посрещнахме и в Несебър сакралната дата 1 януари 2007 г. На някои места по-тържествено, на други не толкова. Точно в полунощ хората,събрали се да празнуват на площада пред ОДЗ „Калина Малина”, очакваха да видят я кмет, я някой общинар, да ги поздрави  по случай приемането ни в Европейския съюз, но нямаше кой. На другия ден уж трябваше да се събудим по европейци, от когато и да било, но не би.И махмурлукът си остава нашенски,и действителността – същата.В случая не става въпрос за махмурлук, но действителността е онази- същата,отпреди.А хората в нея – европейци, но не съвсем”.

 

Написаното от мен е за същата дата,публикувано в бр.1567/17.01.2007 г. Сега е 2017.А същите отсъстващи са още повече, с изключение за казаното за някакви фойерверки на пл.”Месамбрия”.

Още през 2005 г. обаче възникна несебърската фондацията „Европейски инициативи”, която се роди преди България да влезе в Европейския съюз/ЕС/. Основател на несебърската фондация бе  Димитър Янков- председател на Общинския съвет, виден несебърски общественик и голям туристически деятел.

Фондацията, която вече носи и неговото име като израз на признание и почит, бе създадена в годините преди присъединяването на България към Европейския съюз. Нейната цел е да бъде един духовен и културен мост  между  Европа и Несебър- градът на Световното културно наследство към Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура /ЮНЕСКО/.

Още при първите си инициативи, фондацията получи широка обществена подкрепа. По инициатива на фондацията бе създаден първият Детски парламент в Несебър. Фондацията осъществи съвместно с Илия Луков най-дългото българско хоро в Слънчев бряг, което се превърна в триумф и на българския фолклор и на българския туризъм.

Фондация „Европейски инициативи” учреди също почетен приз „Личност на годината” за отличаване на хората от Несебър с големи сърца, с големи лични и професионални постижения -хората, с които Несебър се гордее. Тази награда придоби впоследствие и международно значение, защото дейността на фондацията бързо се разпространи както извън границите на Несебър, така и извън България.

Фондация се преименува на името „Европейски инициативи-Димитър Янков” продължава и днес да развива своята дейност и да подкрепя даровити несебърски деца и студенти, изяви на млади таланти.

                                                                                                     Максим МОМЧИЛОВ

 

Print Friendly

Автор: Максим МОМЧИЛОВ


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *