Премиерът Николай Денков заяви на живо пред БНТ, че увеличение на пенсиите ще има. Гарантирани са и социалните плащания, предвидени от служебния кабинет. Той уточни, че някои от планираните разходи няма да се реализират не защото нямало пари за тях, а защото нямало готовност.

Той коментира и връщането на Румен Спецов начело на НАП, като уточни, новият шеф на приходната агенция има „много тежка задача да увеличи приходите„. Денков бе категоричен, че смяна на някой от назначените специалисти е възможна, само ако не се справя с работата.

„В случая с Румен Спецов той има много тежка задача да увеличи приходите спрямо това, което виждаме от началото на годината и ако се справя с тази задача няма да има причина да бъде сменян. Хора като него, които са показали, че могат да работят, трябва да бъдат подкрепяни“, каза Денков.

Десислава Атанасова против връщането на Спецов начело на НАП

Десислава Атанасова против връщането на Спецов начело на НАП

Според нея такова нещо е абсолютно недопустимо

За отношенията с президента, Денков посочи, че институциите трябва да изпълняват задълженията си, за да може България да има работещо правителство. По думите му, освобождаването на заместник-министрите от служебния кабинет е саботаж.

„Това означава, че ние започваме с липса на информация, започваме със забавена дейност, тъй като в едно министерство документите се подготвят от дирекциите, от администрацията, след което минават през заместник-министрите и част от тях се решават от заместник-министрите и част от тях трябва да отидат при министъра. Но когато няма заместник-министри целият този процес е стопиран, което означава, че голяма част от министерствата не могат да си вършат ежедневната работа и това е проблем“, обясни премиерът.

Премиерът бе попитан за процедурата на назначаване на заместник-министри и областни управители, като и в двата случая подчерта, че се търсят специалисти, като той няма да позволи назначения на квотен принцип. Според него това би било погрешно. Той заяви, че кандидатурите се одобрявали и от Мария Габриел, защото след девет месеца тя ще стане премиер и трябва да работи с тези хора.

Атанас Запрянов стана заместник на Тагарев

Атанас Запрянов стана заместник на Тагарев

Като заместник-министър на финансите е назначен Георги Клисурски