1244_20170411

ПРИОРИТЕТСТВАЙТЕ !

 

Или „здрав дух в здраво тяло“ – балансът, господин Премиер, е на върха на политиката

g_chaldykovД-р Георги Чалдъков

 

Преди два-три месеца няколко електронни вестника публикуваха публисето (публицистично есе) ми, озаглавено „Бойко????“. Ето част от него: „Срам е, че в България шестват около 200 про-джендърски неправителствени организации (НПО) и разни евроемисари и ПЕС-ари, водени от СДС (Сергей Димитрович Станишев). Срам е, че в „Борда на Съвета на старейшините на премиера“ са Росен Плевнелиев и Симеон Сакскобургготски, а не, примерно, големите писатели Антон Дончев, Стефан Цанев и Борис Христов – тяхната мъдрост е много по-ценна за България. Срам е, че сме в челните редици на света по смъртност от мозъчни инсулти и сърдечни инфаркти и по тютюнопушене и корупция. Срам е, че като всички властимащи мислите мандатно, а не проспективно. Затова изписвам Бойко????, вместо Народе???? Жалко, че алтернативите са все още Неидентифицирани Политически Обекти

(другите НПО).“

Тези дни написах във Facebook: „Чичо Бойко награди нашите медалисти от младежката олимпиада в Буенос Айрес – по 10–15 хиляди лева на всеки и със заплати. Добре, но кога ще направи същото с нашите медалисти от младежките олимпиади по науки????“

Сега пък, след провеждането на три световни спортни първенства през тази година в България, предложихте в България, Сърбия, Румъния и Гърция да се проведе световно първенство по футбол през 2030 г.

Ние, лекари, учени и учители (поети, писатели, режисьори и артисти, ако искат, и те да се присъединят), пак Ви питаме: кога ще предложите и финансирате в България да се проведе Световен конгрес по СЪРДЕЧНОМЕТАБОЛИТНА ПАТОЛОГИЯ – „българската патология“, водеща до болести (атеросклероза, хипертония, затлъстяване, диабет тип 2, метаболитен синдром), от усложненията на които – мозъчни инсулти и сърдечни инфаркти – умират повече от 290 българи всеки ден.

По данни на Националния статистически институт през 2016 г. са умрели 107 580 българи. От тях около 72 000 – от инсулти и инфаркти, около 19 000 – от злокачествени тумори. Като разделим 107 580 на 365 се получава 294 – най-трагичното българско число – 294 българи са умирали дневно през 2016 г. През същата година обаче са родени значително по-малко деца – 64 984. Така предизвиканият спад на населението в България е 42 596 годишно от 7 101 859 български граждани (31 декември 2012 г.). Към тях се прибавят и хилядите жертви от пътни катастрофи, наводнения, пожари, барутни взривове и други беззакония.

       Въпреки всичко това, гръмко изтъквана (макро)икономическа стабилност и „грижа за народа” – най-лицемерната демофилия в  лицето на демографската катастрофа. Докога такова безотговорно отношение към науката, образованието и спорт-за-здраве???? Има ги в програмите на правителството Ви, но научните лаборатории, стадиони, игрища, плувни басейни и тенис кортове са много малко в училищата и университетите. Приоритетствайте – именно те трябва да са с предимство пред спортните медали от европейски, световни и олимпийски първенства. (Както и пациентът в линейката пред  политиците от кортежа на НСО!) Само с corpore sano няма щастие за човека и обществото, спешно се изисква и mens sana – намерете баланса, господин Премиер.

Пътувате много по наши и чужди земи – превърнахте се в Homo viator. Добре, но не разбрахте ли, че благодарение на приоритетното инвестиране в Любознанието се родиха икономическите тигри в Сингапур, Япония, Южна Корея и Китай. Сега във Варна, само за газ и петрол, не говорихте ли с премиера на Израел Бенямин Нетаняху за мъдрите съвети, които през 2010 г. ни даде президентът на Израел Шимон Перес: „Не ходете в банките, истината е в научните лаборатории – там се правят великите неща. Оставете хората си да поемат инициативата. Както ние правим. Богатството на Израел не идва от банките, идва от хората. Те могат да изградят велика държава от една малка територия“ – звучи като поезия, превърната в реалност в Израел.

Не видяхте ли как политици и журналисти в САЩ все по-често обсъждат: “These are fat times in politics”, “The politics of fat”, “Fat tax”, “Is Al Gore too fat?”. При наличието на толкова много професори и академици в България, не чух някой друг да запита: „Толкова дебел ли е Бойко Борисов?”  И „Как затлъстяването застрашава бъдещето на България?“

       Докога така, господин Премиер???? Сложете повече книги, не само фотографии в кабинета си – от тях ще научите, че силата на една държава се постига с приоритетно инвестиране в образованието и науката и с реципрочна емпатия между политици и народ. Идете в Драматичен театър „Адриана Будевска“ в Бургас или в Сатиричен театър „Алеко Константинов“ в София и гледайте „Да, господин Премиер!“ – „фарс за политика, секс и евро” не само във Великобритания.

Поздрави от един действителен член на Международната академия на сърдечносъдовите науки и републикански шампион по спортна гимнастика (за ученици 1954-1957)!

RSVP – отговорете, моля!

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *