Временна оперативна група към Национален съвет по миграция се е заела с кризата с украинските бежанци, които трябва да бъдат преместени в държавните бази от хотелите. Това заявиха от МВР за news.bg. Решението затова бе обявено преди 10-ина дни в Министерски съвет.

По неофициална информация има разпространени снимки на турагенции към български хотели, които са пуснали обяви за почивка в Украйна. Поради което броят на идващите у нас украинци се е увеличил последните седмици.

Правомощията на Държавната агенция по бежанците към разселването и издръжката на бежанците са отнети, като тя отговаря вече само за регистрацията на идващите у нас чужденци. Именно там се засича, че броят им през октомври рязко се вдига. За периода от последните 3 месеца (от август до октомври) са регистрирани с временна закрила общо 17 916 украински граждани: август – 6 156; септември – 4 497; октомври – 7263.

По тази причина на 3 октомври Министерски съвет издава заповед, с която създава Временна оперативна група към Национален съвет по миграция с представители на всички ангажирани с украинските бежанци институции. Тя е под ръководството на вицепремиера Иван Демерджиев, неин координатор е Мариян Дянков, зам.-директор на Дирекция „Миграция“. Групата ще отговаря за релокация, оценка на потребностите на бежанците от Украйна.

Оперативната група вече е провела първо заседание, обобщила в база данни местата, в които могат да бъдат настанявани украинците.

Около 16 000 украински бежанци напускат хотелите

Около 16 000 украински бежанци напускат хотелите

Има достатъчно държавни и общински бази с подходящи условия

От пресцентъра на МВР обясниха, че базите са с нелоши условия, има отопление. Настаняването ще става по реда на запълване, за да се запълват целите и да се спести отоплителен ресурс, храна, издръжка и т.н. В тези бази се предвижда да се направи и подбор – за най-уязвимите – майки с малки деца, инвалиди и други.

От МВР посочиха, че хотелиерите нагнетяват излишно ситуацията, тъй като украинците ще са в тях до 15 ноември, за което ще получат средства. Предвижда се цялото преместване да трае до 10 дни.

Още една справка – за разходите, представиха от вътрешното ведомство: Към 27 октомври само за настаняване и изхранване по програмите в подкрепа на бежанците и хотелиерите са похарчени 187 млн.лв. Според данни на Министерство на финансите са платени 523 млн.лв. за бежанците.

От МВР са категорични, че средствата по европейските програми за подкрепа са с изчерпан лимит и 54 млн.лв. вече са за сметка на българския бюджет. Досега – общо 200 млн.лв. от издръжката на украинските бежанци са за сметка на бюджета.