България първа призна Северна Македония като независима държава и е силен поддръжник на европеизацията на целия регион, особено на процеса на евроинтеграция. Освен това има Договор за приятелство и би трябвало последователно да се прилага, коментира германският посланик в РСМ Анке Холщайн, съобщава МИА.

В интервю за „Телевизия 24“, Холщайн говори за споразумението от 1963 г., когато Франция и Германия се примириха с историческия Елисейски договор, който бе подновен преди две години.

Както посочва посланикът, това споразумение беше подписано 18 години след края на Втората световна война и сложи край на т.нар. „Примитивна вражда между двете страни, която създаде политическа, правна и символична основа за взаимно сътрудничество. По отношение на Европейския съюз, това е общност на ценности“.

„Това са демокрация, върховенство на закона, независима съдебна система, свободни медии и пълно равенство за всички.“ Това са ценностите на ЕС като цяло и това е нашият лозунг „единство в многообразието„. Не трябва да толерираме развитието в държавите-членки, които са далеч от тези ценности“.

Посланикът коментира, че Северна Македония и България имат добросъседски отношения. България първа призна страната за независима и е силен поддръжник на европеизацията на целия регион и особено на процеса на сближаване на Северна Македония с ЕС. „Освен това има споразумение за добросъседство и според мен трябва да му се вдъхне живот и следователно да бъде приложено“.

Тя подчертава, че Германия ще продължи да бъде силен поддръжник на Северна Македония и че е важно да се използва времето за реформи.

Екатерина Захариева връчи план за действие на Бучковски

Екатерина Захариева връчи план за действие на Бучковски

Планът трябва да бъде подписан на съвместната междуправителствена комисия

Припомняме, сред исканията на РС Македония са България да признае т.нар. „македонско малцинство“ на своя територия. Македонците оспорват, че езикът им е изкуствено създаден на базата на западно наречие на българския език преди десетилетия. Според македонската академия на науките техният език имал история няколко стотин години. Освен това македонците си присвояват исторически личности на България.

В Македония има полярни мнения след интервю с техния премиер Зоран Заев пред българската агенция БГНЕС. В интервюто той казва, че Гоце Делчев е общ, че българите не са били фашистки окупатор, както пише в техните учебници и че България ще охранява небето на Македония. Интервюто е след като България спря началото на преговорния процес за еврочленство на РС. Македония, заради неспазване на Договора за добросъседство с България.

На 17 ноември 2020 г. България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония – подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония.

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново. България спира РСМ заради двустранни проблеми.

След позицията на България за отлагане на началото на европреговорите с Македония министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска да продължи преговорите със София.

В същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае (някакво – б.р.македонско малцинство.

Само Договорът за добросъседство можел да пречупи антибългарщината в С. Македония

Само Договорът за добросъседство можел да пречупи антибългарщината в С. Македония

Според Буяр Османи София и Скопие се нуждаят от рационален подход, а не от емоции