лице

В Седмицата на гората :ЗАСЛУЖИЛИЯТ ЛЕСОВЪД ИНЖ. НИКОЛА ИВАНОВ КОСТОВ

Под неговото ръководство още през 1962 г., започва изграждането на Ловно стопанство – Ропотамо, което за кратко време се превръща в едно от елитните в страната. По негова инициатива се създава Държавно ловно стопанство – Несебър, ловните участъци „Дуденово“, „Зелениково“, „Гермето“, „Синеморец“ и ловните участъци  в Горските стопанства в Грудово и Бургас.

 

Инж. Никола Иванов Костов – най-дългогодишния директор на Регионалната горска служба – Бургас е роден е на 19.12.1924 г. в с. Граматиково, Странджа планина. Баща му – Иван Костов, загива като горски служител през 1950 г. Завършва гимназия в Бургас, а през 1950 г. – Висшия лесотехнически институт. Трудовата дейност инж. Никола Костов започва през 1950 г. като лесничей в Горско стопанство (ГС) – Граматиково, после е директор на стопанството. От 1952 г. започва работа в Окръжното управление на горите в Бургас, където е последователно инженер, старши  инженер и главен инженер.

От 1964 г. е началник на управлението, после главен директор на Горскостопанския комбинат – Бургас, където работи до пенсионирането си през 1986 г. Като ръководител на сектора по стопанисване на горите инж. Костов още в началото на трудовата си кариера дава правилна насока на развитието в региона. По негово време се откриват и укрепват първите горски и декоративни разсадници със средногодишно производство 20-25 млн. фиданки. Като директор на ГС – Граматиково ръководи първите залесителни мероприятия  в Странджа.

Създадените горски култури в местностите Тумбата и Гръцка нива и др. служат за еталон за лесокултурната дейност в тази планина. Провежданата широкообхватна програма по залесяването на Бургаския окръг доведе до създаването на хиляди декари млади култури, които се отличават с много добър растеж и производителност. Хиляди декари голи и ерозирали площи, ниско продуктивни и закелявели насаждения са превърнати във високопродуктивни млади гори. Специално внимание инж. Костов обръща на озеленителните мероприятия по Черноморското крайбрежие и населените места, на укрепяването на водосборите на язовирите „Камчия“ и „Ясна поляна“.

Инж. Никола Костов има неоспорим принос за възобновяването на дъбовите и буковите гори в Странджа и Източна Стара планина, въвеждане на научнообосновани методи за правилното извеждане на отгледните и главните сечи, въвеждане на ред в дисциплината на ползването на горите. С неговото име е свързано извеждането на първите окончателни фази на главните сечи в Горските стопанства Граматиково, Звездец, Ново Паничарево, Кости и провеждането на първите отгледни грижи за подраста и младите насаждения. В продължение на много години инж. Костов е един от основните участници по изграждане на постоянните бригади по отглеждане на млади насаждения и тяхното обучение.

В резултат на огромната лесокултурна работа, значително нарастват запасите на горите и средният им прираст. Високото ползване, установено в горите, основателно тревожи горските специалисти и ръководители. Инж. Костов открито заявява своето несъгласие и води дългогодишна борба за нормализиране на сечите в горите и рационалното използване на добивната дървесина. Непримирим е с нарушителите в горите, защитава интересите на горските стопанства и на цялото горско ведомство.

Под неговото ръководство още през 1962 г., започва изграждането на Ловно стопанство – Ропотамо, което за кратко време се превръща в едно от елитните в страната. По негова инициатива се създава Държавно ловно стопанство – Несебър, ловните участъци „Дуденово“, „Зелениково“, „Гермето“, „Синеморец“ и ловните участъци  в Горските стопанства в Грудово и Бургас. В резултат многократно се увеличават дивечовите запаси от благороден елен и дива свиня. По негова инициатива е създадена Горската автотракторна станция. Механизирането на дърводобивните процеси облекчава труда на горските работници и подобрява икономическите показатели.

За кратко време в региона се изграждат столове във всички горски стопанства, учебни и почивни бази, които за времето имат важно значение за цялостната дейност в отрасъла. Построени са административните сгради на Горските стопанства в Кости, Граматиково, Малко Търново, Грудово, Карнобат, битовите – в Айтос и Ново Паничарево, горската учебна база „Кокиче“ и горският пункт в Приморско, Ловният дом  „Ропотамо“ и административната сграда на Регионалното управление в Бургас – една от най-красивите в страната. Никола Костов е автор на над 10 научни публикации.

Една от главните му разработки е „Установяването на най-подходящ метод за отглеждане на младите дъбови насаждения в Странджа планина“. Автор е на „Свободно пространствения метод за отглеждане на младите дъбови насаждения в Странджа“. През 1996 г. издава книгата си „Записки на лесовъда“. Носител е на ордените „Георги Димитров“, „Червено знаме на труда“, „9 септември“, три пъти на значката „Отличник на МГГП“, удостоен е с държавното звание „Заслужил лесовъд“. Починал е през 1999 година, като ни оставя своя пример за живот посветен на българската гора и създаването на модерно ловно и горско стопанство в Странджа планина и Бургаска област.

Д-р Стефан Пейков, изследователски център ЕКОПАН – гр. Малко Търново

 

 

Признателна СтранджаМемориална пощенска картичка, издадена от Международния търговски и културен център – ГЕОПАН , Бургас (2005). Снимката е от личния архив на Стефка Костова, Бургас

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

инж. Никола КостовИнж. НИКОЛА ИВАНОВ КОСТОВ (1924-1999)

Заслужил лесовъд (1979)

Кавалер на „Орден за храброст” (гвардейска рота на 24-ти Черноморски пехотен полк).

Един от създателите на модерното горско и ловно стопанство в Странджа планина

и Бургаска област.

Началник Окръжно управление на горите, 1964-1966;

Районен директор на Районна дирекция на горите, 1966-1970;

Главен директор на Комбинат по дърводобив и дървообработване, 1971;

Главен директор на Горскопромишлен комбинат, 1972-1976;

Главен директор на Горскостопански комбинат, 1976-1986

Print Friendly

Автор: Д-р Стефан Пейков, изследователски център ЕКОПАН – гр. Малко Търново


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *