Властта се похвали с разбиването на организирана престъпна група за паралелен износ на животоспасяващи лекарства. МВР и Министерството на здравеопазването пет месеца наблюдавали сектор „Здравеопазване“. Това стана ясно от извънреден брифинг на силовия министър Валентин Радев.

В сектора продължават да се дават значителни средства, без да се виждат резултати, отчете той. Освен това имало и сигнали за нередности в болничните заведения.

Ревизоро се загрижи от реекспорта на лекарства

Ревизоро се загрижи от реекспорта на лекарства

Проблемът с паралелния износ на лекарства трябва да се реши с законодателство според Димитров

Радев бил убеден, че болшинството лекари и снабдители ще застанат зад държавата в битката срещу недобрите практики.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова информира, че спецпрокуратурата е подхванала организирана престъпна група за паралелен износ на лекарства. Продължаваме действията по разследването, уточни тя.

Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев уточни, че разследването било в ход от септември. Над 60 адреса вчера били проверени. Разпитани били множество лица.

Групата била разследвана за данъчни престъпления в медицината. Обект на тези престъпления са животоспасяващи и животоподдържащи лекарства за рак, астма и др. Схемата била за милиони. Тепърва щяла да се уточнява стойността на престъпната схема.

Част от медикаментите били обект на паралелен износ. От тези медикаменти има недостиг на българския пазар. Имаме амбицията да стигнем до максимален брой лица, подчерта Гешев.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов се похвали, че това била поредната успешна реализация. Доста оперативна работа била извършена. В хода ѝ били станали ясни редица законодателни пропуски. Има още доста схеми, поясни Спиридонов и обясни, че тепърва щели да се видят резултатите.

Здравният министър Кирил Ананиев е категоричен, че се източва бюджета на НЗОК за стотици милиони лева по тези схеми. Лекарствата са били предназначени за страните от Западна Европа, поясни той и обясни, че нашите пациенти се лекували с най-добрите лекарства. Ананиев се закани да не позволява в страната ни да се експериментира със здравето на българските пациенти.

В схемата са участвали лекари и аптеки. Изписването на тези животоспасяващи и животоподдържащи лекарства е ставало с фалшиви документи. Много болници и аптеки са участвали в схемата.

Прокуратурата няма думата за реекспорта на лекарства

Прокуратурата няма думата за реекспорта на лекарства

Сотир Цацаров отнесе въпроса към НЗОК и здравните контролни органи

Органите на реда са категорични, че всички, за които има данни, че са били в схемата, ще се сдобият с обвинения. Операцията се е провела в няколко града – Сливница, София, Шумен и Пловдив. Седем лица са участвали в групата. Те са задържани за 24 часа.

Няколко вериги аптеки били в схемата. Разследващите отказаха да кажат дали в схемата са и аптеките на Веселин Марешки.