1-3

Вестник «Слънчев бряг прес» на 58 години

4 юли не е само празник на САЩ                                                                                                                 

 1- 1 На 4 юли 1961 излиза брой 1 на “Черноморски глас”,който е и първият несебърски вестник, а до до края на годината от него излизат само 11 броя.

С брой 2033 вестникът се приближава плътно до своята 60-годишнина.

Преминал през различни перипетии от 4 юли 1961 г. насам, той е получавал и похвали и критики и хули. Независимо и въпреки това «Слънчев бряг прес»,който е първопремник на «Черноморски глас», е четен и обичан в несебърския регион, защото все още е най-мощният и най-достоверният източник на информация.

Вестникът,като непосредствен източник на медийни послания превъзхожда всички бургаски вестници, а след изпадането на «Компас», остана само «Черноморски фар».

Хора, които от години четат вестника редовно винаги могат да намерят повод за гордост, че принадлежат към читателската му аудитория.Други пък ще изразят недоволство.Винаги обаче трябва да се отчита,че аудиторията е различна,както са различни и онзи вестник отпреди 58 години и сегашният.

Все пак тези вестници, колкото и да се различават, имат нещо общо.То се изразява в добрата вестникарска традиция, провяваща се чрез професионализма, обективността, точността, толерантността,свободата на словото да напишеш това, което е не само позиция на вестника, но и позиция на читателя .Бил той политик, общински служител,бизнесмен,интелектуалец,пенсионер,студент или ученик.

     

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Първият главен редактор на вестника е Петър Каменски и той остава такъв до брой 457 /1961-1983/. От брой 458 до 473- 1983 г.,изпълняващ длъжността е Николай Коев. От 474 до 541 /1983-1985 г./ главен редактор е Красимир Косев, от 542 до 637 /1985-1988 г./ е Елена Пешева, а от 638 бр. и понастоящем, е Максим Момчилов.

Фотограф повече от 35 години  е Любен Манолов.

Иска ни се да вярваме,че така ще бъде и вбъдеще, в годините, които ще трасират пътя към 60-годишнината на несебърския вестник.

Максим МОМЧИЛОВ

 

А ето какво пише Васил Киров за преди първия несебърски вестник:                                                                                                                                                  

16265597_127171821125334_6644481583641637034_nДревноазиатска мъдрост гласи : „ И най- дългия път  започва  с първата крачка”. Признавам нормалността, тежестта да надделява, за ролята на първия и следващите главни редактори на вестник „Слънчев бряг „. Но тази първа крачка е следствие на много други крачки, които трябва да се знаят и помнят ,и на един  важен факт- на кого беше  орган този вестник.Още с учредяването на Общинската  организация на БКП –Несебър през 1959 г., тогавашният първи секретар- Димитър Семерджиев ,води повече от две години борба -Несебърска община да има свой печатен орган.Обикновено се получаваше  така, че първо  Община Поморие получи решение за своя вектник  „ Партизански завет” и след още настояване и Община  Несебър получава своя вестник   „Черноморски  глас”.

На Семерджиев се падна цялата тежест , с всички политически, организационни и финансови проблеми  за реализирането му, за което трябва да му  изразим признателност..Вестникът бе орган на  ГК на БКП, ИК на ГОНС, Обединено ТКЗС „ Девети септември” и ГК на ОФ, ОР на БЗНС.Основната тежест за финансирането му бе  на ОТКЗС, което осигури и заплатата на редактора, на ИК на ГОНС  и Балкантурист- „Слънчев бряг”.Общинският комитет на БКП  възложи  на своя Втори секретар Васил Киров да организира цялата дейност за нормалното му функциониране. Насочени  от редакцията на вестник „ Черноморски фронт”-Бургас, открихме  Петър Каменски и го поканихме  за редактор на новия несебърски вестник.

Първият на „ първата стъпка” Петър Каменски, се оказва подготвен за това дело и много бързо сам издаде  и първият  брой на 4 юли 1961 г. Като най-дългогодишен, успешен, отговорен и трудолюбив автор, Каменски извоюва подобаващ авторитет на обичания от читателите несебърски вестник- „ Черноморски глас”.

Местният вестник преживя заедно с възхода си и трудностите, главно по неговото финансиране, което доведе до краткото му спиране, преименуване на в. „ Слънчев бряг”  и възстановяване с цената на „ плъзгане по ръба на закона” .

По -късно времената се промениха . В условията на „демокрация”, със своите трудности характер и възможности,  вестникът  оцеля и натрупа този почтен 57-тодишен  стаж ,чрез  новият си екип и издател.

57-та годишнина на вестник „Слънчев бряг прес” дава основание да потвърдим  приноса на всички  негови главни редактори и журналисти,сътрудници, дописници и читатели.

Да отдадем подобаваща почит  и на  новия -стар главен редактор Максим Момчилов, дългогодишния фотограф  Любен Манолов,както и на фирма „Марам”с управител Мара Момчилова-издател на вестника днес.

В същото време е редно да не забравяме и приносът на личностите и факторите,които споменах по-горе- организации и органи-издатели,благодарение на които се роди вестника !                                                                                                                                                 Васил КИРОВ- екскмет на Община Несебър:   с пожелания за жизненост  и търпима чепатост  

……………………………………..

1-2Екипът на сайта „Несебър нюз“ и неговият собственик Красимир Косев ,бивш гл.редактор на Несебърският вестник-Музей -„Слънчев бряг“, най-сърдечно поздравява бойкият,работлив и често награждаван за професионализма си екип на рожденика -вестник!

Вестникът е един от върховете на община Несебър-завоевание на обществото,пример за обективна журналистика,плурализъм,отговорност и част от историята на прекрасната община Несебър!

Честито и напред към 100-годишнината ,скъпи приятели !

                                                               

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *