sml_1570091292

Валерия Велева: Политическата класа произведе Волен Сидеров такъв, какъвто е в момента

Сидеров садистично изиграва своя войнствен танц не само върху нервите на обществеността и на журналистите, но и на своите коалиционни партньори и персонално на Борисов и добре, че Борисов има здрави нерви. това поведение демонстрира не малката власт, коя

Кадър: Нова.тв-1570091292.pngКадър: Нова.тв-1570091304.png

Езикът на омразата е навлязъл непростимо широко в нашия живот. Той започва от парламента, където вербалната агресия е станала норма за някои от политиците, които се изживяват там.

Поведението на Волен Сидеров, което видяхме във вторник вечерта в „Референдум“ по БНТ, не е изненада за никого. Той не беше нито пиян, нито дрогиран. Сидеров така се държи и в парламента, той така говори r от парламентарната трибуна. Въпросът е защо досега го търпяхме? Защо се толерираше такъв наин на поведение? Политиците изведнъж сега решиха да се разграничат от него след участието му в „Референдум“.

Но аз питам: А досега къде бяхте? Когато гръмна скандалът в самолета, когато той нахлу в НАТФИЗ, когато от парламентарната трибуна се обърна къв посланиците, дошли в залата, и се провикна срещу тях: „Аз ще бъда вашият кошмар“, вие защо не реагирахте?

Реагирате сега, защото сме в предизборна капания, защото поведението на Сидеров в момента рефлектира върху цялата политическа класа и нанася щети върху и без това катастрофалния ѝ рейтинг. Но тази политическа класа трябва да знае, че тя произведе Волен Сидеров такъв, какъвто и го виждаме сега. Да, той има избиратели, но в края на краищата, питам – коя политическа сила не опря до неговия пръст – златен, сребърън или среден? Кой се отказа от неговите политически „услуги“?“
Това заяви журналистът Валерия Велева в предаването в сутрешния блок на Нова тв.
Заедно с нея бе и социалният антрополог Харалан Александров.

Велева посочи, че „водещата на „Референдум“ Чешмеджиева се е държала изключително професионално, малко хора биха издържали толкова дълго време – 42 минути в такава абсурдна ситуация“.
„Ръководството на БНТ обаче трябваше да спре предаването още на десетата минута. Защо? Този човек наруши всички подписани споразумения в условията на предизборна кампания. Тогава телевизията и цялото това политическо пространство в БНТ в този момент, по силата на какъв регламент трябваше да търпят такова поведение?“, пита Велева.
„В такава екстремна ситуация, непозната досега в последните 30 години, трябва да взимаш решения, съобразно нормите на общественото поведение. Поведението на Сидеров е грубо нарушение на тези норми и трябва да реагираш така, че да не се нарушават правата и на другите участици в този процес„, убедена е журналистката.

Според Велева, „останалите политици, които бяха в студиото и които дълго време безмълвно наблюдаваха разгриването на грозната сцена, би трябвало също да се почувстват засегнати, да станат и да напуснат студиото. И никой нямаше да ги обвини, че са напуснали, нито пък БНТ, че е прекъснала предаването“.

Харалан Александров е на мнение, че „Сидеров е превзел и окупирал публичното пространство, като по този начин е отговорил на осъзнатото желание на хората, които представлява. Те очакват точно това от него – да бъдат заглушени всички останали гласове, защото имат преживявания, че техния глас не е чут. Всеки път когато има електорална криза, Волен Сидеров прави нещо такова. Това е човек, който през всичките тези години държи един определен електорат – на сърдитите и гневни хора.

По думите на Александров, Сидеров има артистични заложби. Тази окупация на публичното пространство отговаря на осъзнатите желания на тази категория хора, която той представлява. За пореден път той е в обществото внимание и по този начин ще качи резултата си на това участие в изборите, смята Харалан Александров.
„Тази игра трябва някой да я играе и лидерът на „Атака” се справя с ролята. Той е артистичен и начетен. Прави така винаги, когато има електорална криза. Но и това е тежък емоционален труд и вероятно някоя и друга чашка алкохол помага”, допълни Александров.

Велева категорично не се съгласи с тезата на социалния антрополог.
Според нея са прекрачени границите на общественото поведение. Велева специално подчерта, че управлящата коалиция вербално е укорила Сидеров за поведението му, но „от това няма да произтекат никакви политически последици“.

„Те си слагат един смокинов лист – не го харесваме Волен, не го одобряваме, но заради него няма да разваляме коалицията. Това е тяхното послание. Какъв сигнал се дава на обществото с този начин на разсъждения?“ попита Велева и подчерта:  „отново се връщаме на изконния въпрос, че политиците толерират това поведение!“
Харалан Александров заяви, че „ние не можем да минем без представителство тази хора, които вървят след Сидеров и че е по-добре той да ги представлява, а не някой друг“.

Макар че Сидеров садистично изиграва своя войнствен танц не само върху нервите на обществеността и на журналистите, но и на своите коалиционни партньори и персонално на Борисов и добре, че Борисов има здрави нерви. Това поведение демонстрира немалката власт, която в момента има Волен Сидеров.“ , подчерта Александров

Велева остро реагира – „оказва се, че Сидеров е ненаказуем, така ли?“
„Оказва се, че е част от реалността, ще видим дали е наказуем“, отговори й Александров.

Велева застъпи обратното мнение: „Ако досега такъв тип поведение е било ненаказуемо, то сега това няма да е така. Сидеров няма да получи този резултат на местните избори, който очаква с това си поведение!“

„Много се навявам вие да сте права, а аз да греша“, отговори ѝ Харалан Александров и се мотивира, че обикновено такъв тип радикално поведение работи върху съзнанието на голяма част от хората.

„Ще има още такива изпълнения. Докато има гневни хора, ще има кой да ги представлява. А за този електорат, каквото и да правим, колкото и да заклеймяваме Сидеров, това ще бъде чуто като потвърждение на неговата значимост”, каза още Александров.

Велева се съгласи, че серията „Сидеров“ няма да има край, той няма да се извини, както го призовава Кошлуков. Вероятно ще оспорва глобата на ЦИК, и това ще бъде част от нишката на тези избори. Все се надявам г-н Александров да не е прав. Надявам се другите хора, които не приемат това поведение, да бъдат повече и по-активни.

Много важно е какво ще е поведението на управляващата партия. Знакът, който те ще дадат, е от съществено значение. Виждаме, че към момента там няма ясно разграничаване от Сидеров.

Щеше да бъде страхотен знак към обществото, ако по време на това скандално предаване, след като наблюдава поведението на своя коалиционен партньор, председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дираткова да беше напуснала студиото. Но тя не го направи.

Сега общо всички вкупом, цялата политическа класа се разграничава на думи от Сидеров, но в действията си как ще се разграничи? Утре ще опрят отново до Волен Сидеров, за да им осигури кворума. Ще имат нужда от неговия глас. И те ще го направят. Но това е разрушително!“, завърши Велева.

Print Friendly

Автор: epicenter.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *