1

БЪЛГАРСКИ ЛЕКАР ДАДЕ ПАМЕТЕН УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ В СТРАНДЖА

 

 

проф. Ив.ГавриловВ навечерието на Деня на Тракия – 26 март, проф. Иван Гаврилов – известен хирург онколог и дарител измина 1000 км. и да даде паметен урок по родолюбие и солидарност с хората от Странджа и Тракия.

На и.м. Петрова нива, където е взето решението за единство с „брата роб от Македония“, той дари копия на две забележителни икони – Св. Богородица със св. св. Кирил и Методий от Желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул и Св. Георги Победоносец от Зографския манастир в Атон.

Дарението бе придружено със средства за Историческия музей „Проф. Ал. Фол“ в гр. Малко Търново. Сумата позволява да се отстранят последиците от зимния сезон на историческата местност и създадената тук инфраструктура. Дарението бе прието от представител на община Малко Търново – Исторически музей .

Двете икони ще бъдат осветени по време на тържествата за отбелязване на 150 години от учредяването на Българската екзархия (1870) и 117 години от Илинденско-Преображенското въстание (1903).

90805854_701892360615888_1482695647713820672_nПроф. Иван Гаврилов се запозна с работата по възстановяване на колекцията „Картографският образ на Странджа през вековете“, подкрепена от него още от самото начало. Българският лекар изрази удовлетвореността си от избраното място на двете икони в параклиса „Св.  Петка Българска“ и подбраните европейски картографски паметници за Тракия и Странджа.

Илюстрации:

  1. Копие на иконата на св. Богородица със св. св. Кирил и Методий от Желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул, която освен на Петрова нива ще бъде дарена и на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София – Художник иконописец Пламена Ив. Лесидренска от Троян.
  2. Копие на иконата на св. Георги Победоносец от Зографския манастир в Атон; Художник иконописец Пламена Ив. Лесидренска от Троян.
  3. Проф. д-р Иван Гаврилов се помоли за здравето, единството и общото европейско бъдеще на българите от Мизия, Тракия и Македония в параклиса „Св. Петка Българска“ на и.м. Петрова нива.
Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *