President-small

Българи-космополити се завръщат от чужбина

Българи-космополити се завръщат от чужбина в търсене на добри работни възможности в България

30% от участниците в „Кариера в България. Защо не?“ са учили или работили в световните столици Лондон, Берлин, Ню Йорк, Париж, Брюксел и Виена.

Rabotodatel na publicata-small

 

На 20 септември 2018 година в Интер Експо Център София се състоя единадесетото издание на най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина – Кариера в България, организиран от фондация „Идентичност за България“ и сдружение „Тук-Там“. Форумът се провежда под патронажа на Президента на Република България за шести път.

 

Събитието набира инерция с всяко свое издание и привлича все по-опитни и образовани професионалисти. Тази година броят на кандидатите е над 1500, а участващите работодатели са над 100. И докато компаниите предлагат изключително широк спектър от позиции, кандидатите посочват, че се интересуват предимно от позиции в сферата на мениджмънта, консултантските услуги, маркетинг и ПР.

 

В стремежа си да открият актуалната динамика на трудовия пазар що се касае българите, завръщащи се от чужбина, за първи път организаторите на форума работиха съвместно с експерти в областта на статистическия анализ, използващи иновативни методи за анализ на текстови масиви. Един от най-ярките изводи е, че близо 1/3 от участниците се завръщат след образование или опит в световни мегаполиси, които имат традиции в образованието и предлагат изключителни кариерни възможности. Това означава, че България в техните очи се превръща в реална алтернатива за кариера. “Анализът на всички биографии* за последните две години разкрива, че 30% от участниците във форума желаят да се завърнат или вече са се завърнали в България след престой в Лондон, Берлин, Ню Йорк, Париж, Брюксел и Виена,“ сподели Климент Прешленов, експерт по анализ на текстови масиви в GemSeek.

 

Според проведените от нас анкети, 65% от посетителите на форума вече са се върнали в България, а 16% възнамеряват да се върнат съвсем скоро. От друга страна обаче, 18% от участниците все още се колебаят дали в България има място и за тях.” коментира Мила Натудова от организаторите на “Кариера в България”.

 

За първи път “Кариера в България” излъчи и награди за “Работодател на годината”. Конкурсът има 8 категории, като призът “Работодател на годината” бе връчен на ABB Bulgaria. Подгласници за най-желаната категория са Experian и Cargill. Наградата за “Работодател на публиката спечели “А1”.

 

Освен изложение на работодателски щандове, форумът има и семинарна програма. Тази година в семинара се включват бизнес лидери, предприемачи и представители на различни организации, които говорят по теми за лидерството, иновациите и кариерата в България за българи и чужденци. Организаторите подпомагат кандидатите с две практически работилници, както и с обособена нетуъркинг зона, където се предлагат симулации на интервю, тестове за език и кариерни консултации.

 

*Disclaimer: Данните са извлечени от статистически анализ на текстов масив, агрегиращ 1700 професионални биографии за периода 2017-2018 г. Всички данни са анонимизирани. Не са използвани лични данни за изготвянето на анализа.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *