„БСП – обединена левица“ вече е факт. Столетницата и 20 леви формации се обединиха, след като подписаха коалиционен договор. 

Представителите на всички формации дойдоха заедно пред НДК. В зала 6 обаче имаше незаети места, а хора биваха вдигани от местата им, за да се махнат редове с празни столове.

Атанас Зафиров, временният председател на БСП, подчерта, че сме в навечерието на Съединението и в това той видя знак. Правим съединението на българската Левица, каза депутатът. Извървяхме дълъг, труден път, сподели Зафиров и посочи, че въпреки различията през годините сега те са съмишленици.

Според Зафров това, което разделяло левите бил Аз-ът. В политиката не може да има Аз, трябва да има Ние, категоричен бе той. Коалиционният договор, който беше подписан, бил нелек, тъй като до късно е изготвян този стратегически за левите документ.

БСП и "Левицата" се договориха за широко ляво обединение

БСП и „Левицата“ се договориха за широко ляво обединение

Ще се изгради Политически съвет

Зафиров е категоричен, че ще има победа на изборите и ще дадат реална алтернатива на българите. Ние сме готови да предложим реалната, лявата алтернатива, изтъкна той и очаква да им се пречи, но пък обединените леви не се плашат.

Ние имаме реален съюзник и това са българските граждани, каза още Атанас Зафиров. Знам, че не беше лесно, но трудното тепърва предстои, сподели депутатът и добави, че това, което се прави днес е исторически момент. Оптимист съм, горе главата, всичко ще бъде наред, заяви още Зафиров.

За една от формацииитя – Алтернатива за българско възраждане (АБВ) – най-важен е законът на Хан Кубрат. Александър Томов от Българска евролевица пък вижда откритост, честност и желание за истинско обединение. Днес ще бъде предложена на нацията такава алтернатива, каквато досега не е имала, отбеляза Томов, който изтъкна и че през всички тези години компромисите пречеха на лявото.

Велизар Енчев бе категоричен:“ Обединени сме, в това няма съмнение“. Обединена Левица означава да бъдем леви, смята той и прозова да се отиде при лява България.

Мая Манолова заяви, че днешното споразумение е крачка към спиране на разпада на институциите и държавността. Всеки в тази зала е готов да преглътне егото, подчерта тя. По думите й Аз-ът на Корнелия Нинова докарал БСП до под 20 депутати. Събираме се, доволна е тя. Според нея левицата трябва да предложи пакт за ненападение. Време е за диалог, подчерта Манолова.

"Левицата" е готова за диалог за консолидиране на левите формации

„Левицата“ е готова за диалог за консолидиране на левите формации

Румен Петков: Мирът и консолидацията на левицата нямата алтернатива