БСП и АБВ застават зад кандидатурата на ген. Румен Радев за президент. Очаква се решението да бъде гласувано от Националния съвет на БСП.

Това стана ясно след продължилата близо два часа среща на ръководството на БСП и АБВ.

Екстрено кабинетът освободи генерал Радев от служба

Екстрено кабинетът освободи генерал Радев от служба

Сториха го пред медиите, защото Борисов чул упреци

Лидерът на АБВ Георги Първанов поздрави БСП и лично председателя Корнелия Нинова за номинацията на ген. Радев. Той обясни, че няма да предложат вицепрезидент, който да е партийна кандидатура.

Ще предложим това да свърши кандидатът за президент. Ние наистина имаме изключително силен кандидат. Ген. Радев може да бъде по-добрият президент, аз вярвам в това”, заяви Георги Първанов. „Ние ще държим за това той да бъде максимално самостоятелен в своята политика и действия”, гарантира още Първанов.

Георги Първанов обяви, че от АБВ са снели от обсъждане неговата номинация, заедно с тази на Ивайло Калфин. Според него кандидатурата на ген. Радев е не просто равно отдалечена, но и силна и убедителна.

„Това, че няма политическо минало е негово голямо предимство”, коментира Първанов и уточни, че номинацията на ген. Радев е равно отдалечена от двете партии – БСП и АБВ.

Според него ген. Радев е човекът, който може да възстанови авторитета на държавността, да върне активността, ангажираността на българските институции и най-вече на президентството. „Това би бил президент, различен от модела ГЕРБ, какъвто и да е новият кандидат на ПП ГЕРБ”, категоричен бе Първанов.

Корнелия Нинова от своя страна заяви, че все повече се доближават до една възможна обща кандидатура и това е кандидатурата на ген. Румен Радев. „Ние ще проведем своя Национален съвет, на която ще бъдат подложени всичките имена”, каза още Нинова. Така на гласуване от Националния съвет, който трябва да вземе и окончателното решение, ще бъдат подложени номинираните и потвърдили желанието си за участие в обсъждането.

От партийните листи това са номинациите на  Илияна Йотова – 120 номинации, Янаки Стоилов – 86, Румен Гечев – 48, Михаил Миков – 39, Таско Ерменков – 10, Марио Трайков – 3. От общинските конференции на партиите номинациите, които са направени и са потвърдени устно са тези на: Мая Манолова и ген. Румен Радев.

Корнелия Нинова също уточни, че фигурата на вицепрезидента трябва да бъде обсъждана, след като бъде избран кандидатът за президент. Тя коментира и въпроса за състава на Изпълнителното бюро на партията, след като Костадин Паскалев и Юрий Асланов са си подали оставките, лидерът на БСП бе категорична, че техните оставки не са приети. Нинова настоя, че е нейно право да определи заместниците си, когато тя реши и изтъкна, че Изпълнителното бюро работи добре.

Относно обвинението, отправено от лидера на „Движение 21” Татяна Дончева, че с номинацията на ген. Радев БСП си изкупувало дълговете и че тя е била отговор на желанието на определени бизнес кръгове, Нинова посочи, че в черна и мръсна кампания в стил Татяна Дончева няма да влизат, тъй като имат друга цел – да предложат алтернатива на сегашния модел.

Тя припомни, че номинацията на ген. Румен Радев е направена от партийните конференции по места в областите Габрово, Благоевград, Кюстендил, Стара Загора, Сливен, Ловеч, Плевен, Видин, Бургас.

„Влизаме в кампания, която със сигурност ще има подобни тежки, нелицеприятни, груби обвинения и подмятания. Компромати ще има много, ако някой има нещо да каже, да го каже поименно с фактите”, заяви от своя страна лидерът на АБВ Георги Първанов.