Депутати на БСП, водени от Жельо Бойчев, внесоха 200 хил. подписа в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Те искат разтрогване на сделката за продажбата на ЧЕЗ на дружеството „Инерком“. Подписката бе внесена и с помощта на 20-ина представители на младежката организация на Левицата.

Подписите са събрани са за около 2 месеца. От БСП искат КЕВР да влезе в новите си правомощия и по чл. 21 сделката да бъде прекратена.

БСП търси подписи за спиране на сделката за ЧЕЗ

БСП търси подписи за спиране на сделката за ЧЕЗ

3 милиона български граждани на колене пред Гинка

Жельо Бойчев поиска правителството да изкупи дела на ЧЕЗ и енергоразпределителното дружество да стане държавно.

БСП: Нападат доброволци, които събират подписи срещу сделката за ЧЕЗ

БСП: Нападат доброволци, които събират подписи срещу сделката за ЧЕЗ

Два поредни дни доброволци в София са обект на посегателство

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че комисията за ЧЕЗ е дала добри резултати.

Тя събра онази информация, която липсваше и по която имаше противоречие„, заяви лидерът на левицата. От заседанията на комисията станало ясно, че правителството е знаело за сделката с ЧЕЗ от доклади на службите ни и от писмо, изпратено до кабинета от чешка страна.

Нинова за срещата в София: Много шум за една декларация с добри пожелания

Нинова за срещата в София: Много шум за една декларация с добри пожелания

ЕП вчера гласувал против българските превозвачи, но никой нищо не казал

По думите на Нинова една от констатациите от работата на комисията е, че „Инерком“ не отговаря на изискванията в стратегията за инвеститор, защото се изискват 700 млн. лв. собствен капитал, а фирмата има само 50 000 лв. собствен капитал. Българската фирма също така трябва да има определен дял от доставки в енергетиката, а „Инерком“ няма такъв дял, заяви лидерът на БСП.

Нинова коментира и доклада на главния прокурор за „Инерком“ и свързаните с нея фирми. Оказало се, че фирмите, свързани с дружеството на Гинка Върбакова, имат 15 предварителни производства, проверки за измами, безстопанственост и други. „Това надежден инвеститор ли е“, попита Нинова.

Лидерът на БСП е категорична, че поведението на ГЕРБ около сделката с ЧЕЗ е съмнително. По думите й от ГЕРБ криели информация, което показва тяхната заинтересованост сделката да не се освети и истината да не излезе наяве.

За да може занапред да не се случва това, което се случи с ЧЕЗ, левицата е подготвила списък от важни държавни инфраструктурни, здравни заведения и важни държавни сектори, които да влязат в забранителен списък, така че никой повече да не си позволява такива сделки, като тази с ЧЕЗ, допълни Нинова.

НС в последен спор за сделката за ЧЕЗ

НС в последен спор за сделката за ЧЕЗ

ДПС няма да подкрепят доклада на комисията, защото сделката показвала, че правителството работело хаотично

Припомняме, че вчера приключи дейността на временната комисия по случая ЧЕЗ. По мнението на Делян Добрев тя бе определена като „ялова“.

Тя беше създадена на 14 март, по предложение на БСП. Стана ясно, че държавата се отказа от участие в сделката за активите на ЧЕЗ в България, въпреки заявеното преди това намерение (отново изненадващо) да се опита отново да се върне в дружеството, както бе обявено след срещата между Гинка Върбакова и премиера Борисов в Министерски съвет.

Председателят на комисията Жельо Бойчев заяви, че ще иска удължаване на срока на работа на временната комисия, тъй като има факти, които са останали недоизяснени.

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача „Инерком Груп“. Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

След избухването на скандала управителят на дружеството, определено за купувач – Гинка Върбакова, проведе разговори с ЧЕЗ в Прага. Тогава от българското дружество „Инерком“ съобщиха, че процедурите по вече сключения с „Инерком“ договор продължават.

От интервю на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

От БСП започнаха подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.