768x432аэеуеуо,еу

Европа е политически съюз, а не пазар, предупреди Станишев

 

За мен е важно да имаме няколко ясни принципа и до края на годината да имаме разработена цялостна визия, която да бъде национално консилидираща позиция.
Това коментира Сергей Станишев, лидер на европейските социалисти,  пред журналисти преди началото на дискусията „Европа отново на път“.

Станишев бе категоричен, че България трябва да се стреми да бъде в ядрото на евроинтеграционните процеси. „Това означава ясна, активна политика за членство в Шенген час по-скоро, защото това е едно от ядрата на ЕС. Второ, това означава да имаме много ясна стратегия за присъединяване към еврозоната„, коментира Станишев. Той бе категоричен, че тук не става въпрос само за формалните критерии, а за обективните критерии за реална конвергенция.

Президентът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев коментира в словото си, че в днешното събитие вижда знак към българските граждани, че когато става въпрос за национален интерес, политиците могат да се обединяват. По мнението му, живеем в тектонични времена. Ежедневно се сблъскваме с тероризъм и несигурност. Хората усещат нестабилност, подчерта Станишев. ЕС ще се промени, убеден е той.
Европейските граждани искат повече сигурност, напомни още президентът на ПЕС.

Хората искат по-силно действие на ЕС навън. Петте сценария на Юнкер, по думите му, са хвърлена топка към членките каква Европа искат. Станишев предупреди, че някои държави искат Европа на няколко скорости. Той настоя да сме готови с позицията си до октомври-ноември.

Президентът на ПЕС постави въпросите за България в Шенген и Еврозоната. Солидарността е двупосочна улица и България трябва да има свой принос, предупреди Станишев.

Трябва да имаме нашата визия, настоя президентът на ПЕС. Европа е станала много общ пазар, Европа е политически съюз, а не пазар, изтъкна Сергей Станишев. Да не се подкопава съюзът, настоя той. По мнението му можем много да допринесем за бъдещето на ЕС и ние сме страна с капацитет, убеден е евродепутатът. Трябва да градим мостове, подчерта Станишев.

Европа да реши как да защити Съюза в целостта му, иска Лиляна Павлова

Европа да реши как да защити Съюза в целостта му, иска Лиляна Павлова

Два приоритета са насочени в тази посока, каза тя

Станишев визира догонваща политика по отношение на доходите. Той бе категоричен, че каквито и да бъдат сценариите, ние трябва да се стремим, ако има ядра – интеграционни, те да не бъдат затворени като формат.

„Не бива да се допуска да се правят затворени ядра. Това означава приоритет към общите формати на ЕС, защото иначе това означава разделение на ЕС“, коментира Станишев.

Третият принцип е конструктивният ни принос. „Ние не можем да бъдем само консуматори в ЕС – смятам, че имаме какво да дадем и от гледна точка на сигурността, и от гледна точка на Западни Балкани„, отбеляза Станишев.

По думите му Черноморският регион е позабравен както у нас, така и в Европа. България може да излезе с инициативи за Черноморския регион по време на председателството, особено в областта на околната среда, категоричен е той.

Станишев заяви, че трябва да отстояваме фундаменталната ценност за солидарност в ЕС. Той уточни, че това се отнася към темата за вътрешната съгласуваност.

Председателят на ПЕС е категоричен, че сигурността не бива да се разглежда само от гледна точка на твърдата сигурност, а и в нейния социален контекст. Европейците очакват повече европейски действия в областта на борбата с безработицата, социалната сигурност, интеграцията на всички слоеве от населението.

 

768x432ффаожяаояеоиЕврозоната е задължителна. Това каза лидерът на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов по време на дискусия „Европа отново на път“. По време на изявлението си той каза: „От Балканите винаги тръгват лошите неща“. Необходимо да се даде перспектива на хората от Западните Балкани, смята той.

Премиерът бе категоричен, че приемането на еврото в страната ни е задължително и е разписано още в договора за присъединяване на България към ЕС. „Ние като нация като политически елит трябва да положим всички усилия„, заяви Борисов.

Борисов притеснен, че "пушката" на превъоръжаването ще гръмне в 5-то действие

Борисов притеснен, че „пушката“ на превъоръжаването ще гръмне в 5-то действие

Ако не спрат войните, няма да спре и тероризма

По думите му в противен случай не можем да се сърдим, че държавите, влезли в еврозоната, искат да си гарантират своята валута. По думите му ние като нация трябва да бързаме, да реформираме, да изпълняваме критериите. Той бе категоричен, че приемането ни в чакалнята на еврозоната, всичко зависи от нас, от това колко усилия и усърдие ще положим.

Ще се стараем максимум да изпълним критериите и да ги изпълняваме. След днес съм оптимист, че по тези две-три теми има консенсус, заяви Борисов.

Той коментира и развитието на Европа на различни скорости. Премиерът даде пример с държавите, които дават пари за кохезия, дават пари за присъединяване и въпреки, това все още има държави, които не искат да напредват.

По думите му те не спазват приетите Маастрихтски критерии. „Колко държави ги спазват“, попита Борисов и визира действията на ЕК, при която са започнати процедури са неспазване на искането годишният дефицит да е максимум 3%. „Гърция ни е най-светлият пример„, констатира Борисов. Той продължи с думите, че в същото време за наша радост световните кредитни агенции повишават нашия кредитен рейтинг.

По думите му на половината ни съседи кредитния им рейтинг не струва. „На половината ни съседи този критерий е боклук. България няма друг път, освен да работи с цялата си активност на всички нива за целостта и силния ЕС“, каза Борисов.

Действително говорим за кохезия, но да видим какво представляват Балканите – страна членка – страна не членка“, коментира Борисов.

По думите му от Балканите винаги тръгват лошите неща. „Ние имаме съседи с много проблеми“, изтъкна Борисов. Той бе категоричен, че дори елитите в съседните на България страни не са готови за присъединяването.

По думите му е необходимо да се даде перспектива на хората от Западните Балкани. „Разработваме една тема дали не би могло самите народи на Балканите да имат инструмент от типа на европейски паспорт, при определени критерии, за да се почувстват и те европейски граждани, да имат някаква перспектива, иначе следва евроскептицизъм. Мощно влияние от други големи стратегически играчи върху Балканите“, каза Борисов. Той посочи, че този инструмент би следвало да се уточни в диалог с ЕК.

Европа е политически съюз, а не пазар, предупреди Станишев

Европа е политически съюз, а не пазар, предупреди Станишев

Солидарността е двупосочна улица и България трябва да има свой принос

Станишев говори за Черно море, тема, която изцяло отсъства от европейската карта. Приветствам тази идея да се вкара темата в приоритетите, заяви Борисов. Той припомни, че все още нямаме Черноморска стратегия.

„То нашето море е наричано локвата на Русия, без съответна реакция“, констатира Борисов. Защо така, запита той. По думите му Черно море дава огромни възможности за страните от този регион за този район.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *