Децата да имат най-доброто, за да може младите хора, децата, учениците като ги обучим добре, след това да излязат на протест„. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на онлайн заседанието на Министерския съвет. Видеото е публикувано на Фейсбук страницата на премиера.

В четири последователни видеа той представя някои от решенията на днешното заседание на правителството.

Димитър Ганев: Редовни избори са лоша перспектива за Борисов

Димитър Ганев: Редовни избори са лоша перспектива за Борисов

Сега има много политически субекти, които носят жизненост в себе си

Отпуснахме до 100 милиона лева за подобряване на материалната база в студентските общежития и за стипендии, обяснява Борисов пред компютъра една от точките на заседанието на Министерския съвет. На видеовръзка с него е образователният министър Красимир Вълчев, който разяснява, че 140 са студентските общежития.

„Голяма част от тях са в относително добро състояние, но има такива, които трябва да бъдат ремонтирани. Част от парите ще бъдат предоставени по бюджетите на висшите училища, въпреки, че не отговарят на…“, каза Вълчев и бе прекъснат от премиера.

Искам да се срещнеш с ректори, декани, студентските съвети… Чуй какво ти разпореждам – от тях да се излъчат представители, парите ще ги даваме на висшите учебни заведения, една малка част ще останат за студентски столове. Те да са инвеститорския контрол, те да наблюдават разходването на парите, изготвянето на проектите, санирането, защото това е една прекрасна мярка за тях„, каза Борисов.

Той не уточни дали подобно задължение не влиза в противоречие с нормативната база на България и без да каже дали в тези университети има капацитета за мониторинг на проекти и строителство.

Премиерът изтъкна само позитивите от евентуално саниране, когато то е направено качествено – спестява енергия за отопление и осветление.

Поехме и изпълняваме ангажимент си за обновяване и модернизиране на кабинетите по математика и природни науки в 160 училища в България. За да се учат нашите деца в модерни класни стаи и във възможно най-добрите условия, с колегите ми от Министерския съвет днес отпуснахме по бюджетите на общините 16 586 976 лева, съобщи премиерът.

Парите са за реализирането на дейности по национална програма. Тя е насочена към училища с иновативни практики и за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии и математиката.

От години с действията ни показваме, че образованието е дългосрочен и неотменен приоритет за правителството. Това правим и днес. Защото именно образованието и науката са в основния арсенал от средства за справянето с всички предизвикателства в днешния ден, каза Борисов.

Подкрепяме семействата с деца до 14 години като им осигуряваме право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.

Помощта ще е в размер на една минимална работна заплата. На нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност за платен годишен отпуск. За прилагането на новата мярка за справяне с последиците от COVID-19 осигуряваме по 20 милиона лева на месец. Във времена на безпрецедентно изпитание като пандемията от коронавируса това е добро решение за работещите родители.

Той спомена за търсенето на решение, ако при втори пик на коронавируса се наложи децата да се обучават онлайн, какво правят работещите родители. По думите му се гледа мярка от 20 млн. лева месечно, която да действа при евентуално въвеждане на извънредно положение.

„Така че, спокойно можеш Деница (социалният министър Деница Сачева – б.р.), докато ти викат: „Оставка“ да обявиш тази мярка“, каза Борисов.

Припомняме, социалният министър Деница Сачева вчера обсъди с представители на Асоциация „Родители“ възможности за подкрепа на семействата, чиито деца бъдат карантинирани през следващата учебна година заради случаи на COVID-19.

Сачева: Най-отговорната позиция е да се завърши мандата

Сачева: Най-отговорната позиция е да се завърши мандата

По думите ѝ кючово важни задачи са актуализация на бюджета и приемане на бюджет 2021