Още по темата

  • Премиерът на Македония Заев: На 20 или 21 юни отивам в България
    06.06.2017
  • Бойко Борисов: Целостта на Македония е жизнено важна за нас
    28.04.2017

Най-сетне и на нашата граница с Македония има спокойствие. Македония има исторически шанс да направи така, че нейните граждани да се чувстват добре. Пътят към ЕС и НАТО минава през вътрешнополитическа стабилност.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на съвместна пресконференция заедно с колегата си Зоран Заев, който пристигна на двудневно посещение у нас – втората му визита зад граница, откакто стана премиер.

Двамата са постигнали и приближаване на мненията относно подписване на договора за добросъседство

– за такъв се говори от години, но Скопие отлагаше.

Премиерите са се договорили това да стане на 1 август и заедно да честваме Илинден в Македония тогава.

Борисов ще посети Македония и ще се поклони пред паметника на нашата обща история, добави Заев.


Източник: БГНЕС

Първият път ще е днес, когато ние ще се поклоним пред паметника на цар Самуил в София.

Договорихме и други сътрудничества. Договорихме с кметовете на София и Скопие да дадем име на една улица на нашите президенти, които не са живи – в Скопие – на президента Желю Желев, а в София на Борис Трайковски. Това ще е израз на уважение, израз на голямото ни приятелство, подчерта премиерът на Македония.

„България е на върха на използването на еврофондовете, поискахме да ни помогне със своя опит в тази сфера. Опитът, който има България, ще бъде много ценен за нашите перспективи, за солидарността в европейското семейство.

Имаме желание да открием преговори с ЕС, също така желание да станем член на НАТО.

Приятелска България ще ни е от голяма помощ. Вярвам, че нашите граждани ще бъдат много щастливи. Това посещение за нас представлява исторически момент, то потвърди голямото приятелство, желанието на приятелска България да помогне на Република Македония“, каза още Заев.

„Оценявам хората, които си държат на думата, обърна се Борисов към Заев,

с когото е разговарял в нощта на „кървавия четвъртък”, тогава Заев му казал, че ако стане премиер първо ще посети София, както и става.

Разширяването на Балканите не е само север-юг. Жизнено важно е инфраструктурната свързаност. Ще положим много усилия, защото това ще отвори Македония във всички посоки, заяви Борисов.


„Ние сме за единна Македония, ние сме за нейното членство в НАТО и в последствие в Европейския съюз“,

каза още Борисов.

В понеделник в интервю за македонски медии министър-председателят Бойко Борисов обяви, че България е голям приятел на Македония и присъединяването на западната ни съседка към Евросъюза и НАТО би успокоило обстановката на Балканите.