Председателят на партията-победител на изборите ГЕРБ Бойко Борисов е готов да не бъде кандидат за премиер при първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет, който предстои да бъде връчен на политическата му сила.

Готовност за това изрази той на брифинг в централата на ГЕРБ, което е негов първи коментар след изборната вечер.

„Тези избори показаха, че народът на никого не даде самостоятелно правото на управление. Народът каза – стига сте враждували, намерете начин! Защото всички избиратели, които стоят зад нас, зад тях, страдат еднакво“, протегна ръка Борисов.

Не искам да съм нито министър, нито депутат, нито премиер. Моята морална победа е това, че ГЕРБ стана първа политическа сила. Ако има трябва помощ съвети… Ето, сутринта ми се обади Пленкович от Хърватия и ми каза – кога ще те видим на Съвета?“, заяви първият човек в ГЕРБ.

Но отново заяви, както и в изборния ден – би било грешка партийните лидери да не участват във властта, но той бил готов на такава стъпка в името на мира.

Всички ще се скрият зад широкия гръб на ген. Янев, смята социологът проф. Иво Христов

Всички ще се скрият зад широкия гръб на ген. Янев, смята социологът проф. Иво Христов

Според него ИТН и ПП са изпълнили мисията, за която са били създадени

Няколко основни точки, по които трябва да има обединение, предлагат от ГЕРБ, като са готови на редица компромиси, но без един основен – ясната антипутинска ориентация на България.

Да създадем контактна група на преговарящи екипи както през 90-те години, ще поканя хора с безупречна репутация по най-важната, антипутиновата тема – Плевнелиев, Соломон Паси, и те да проведат кръг от преговори като модератори между политическите партии. Същата важна тема са инфлацията, финансите, енергетиката. Разбирам Асен Василев, иска да счупи държавата. Но ок, ние сме готови да подкрепим социалната им сфера на ПП – да сложат тяхната програма. „Демократична България“ говорят за съдебна реформа, ние също имаме проект, но ще подкрепим тяхната. Но не на принципа: „ние сме Рашков да смени Гешев“. Ние искаме реформа, в която институциите да са така подредени, че имената да нямат значение„, представи концепцията си Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ се позова и на социологически проучвания, сочещи, че близо 70% от хората не искали нови избори, а да се състави редовно правителство. „А и да се отиде на избори, няма да се случи нищо различни – ще се изхарчат още едни 100 милиона, няма да има парламент„, прогнозира той.

И подчерта – от това да няма Народно събрание, което да взима важни решения за България, печели Путин.

Или кабинет с мандат на Стефан Янев, или нови избори, вижда икономистът Евгени Кънев

Или кабинет с мандат на Стефан Янев, или нови избори, вижда икономистът Евгени Кънев

Ревизоро: Златната карта я държи ДБ

Първо, не искам да им дам да спекулират, че само те обичат пенсионерите, ние също ги обичаме. Когато приемем техния социален пакет, тогава ще кажем откъде ще отрежем – от култура, от образование, от пътища, няма да има железници, няма да има мостове, няма да има тунели. На този разговор ще отиде Кирил Ананиев, най-добрият бюджетар, който има в България и ще каже – добре, приемаме вашата социална политика, кажете кое да отрежем“, обясни Борисов в отговор на въпрос на News.bg за промяна в позицията си относно социалната политика на „Продължаваме промяната“, водена от Асен Василев.

А оптимист ли е, че ПП ще седнат на масата на преговорите въпреки категоричната позиция на лидерите на „Промяната“, че няма да разговарят с ГЕРБ?

48-ото Народно събрание ще приюти седем партии

48-ото Народно събрание ще приюти седем партии

ГЕРБ е първа политическа сила, „Български възход“ ще замени ИТН

Ако направят това (да не преговарят), хората ще разберат, че заради тяхното его искат… То е достатъчно счупено, не виждам какво може още да се дочупи, освен следващият път да дадат вместо 100 50 милиона (за избори). Ще дойде тогава Международният валутен фонд и ще изземат управлението на финансите по начин, който преценят, че е правилно. А има решения, особено в сферата на финансите, имаме План за възстановяване, имаме приятели в Брюксел, хора, които и днес ще вземат решение за еврозоната. Защото тя ни е обещана, сега щяхме да сме там и всички тези лихви и пари, които имаме, ще отидат за технологиите, които ни трябват, ще започне да се вдига брутният вътрешен продукт, ще започнат да искат да ни дават пари“, каза Борисов.

Той изтъкна, че е нужна стабилност. „Хората от нас очакват да загърбим егото, да сме диалогични и да се опитаме да сме компромисни. Компромис да се махна – ето, махам се. Компромис да се пенсионирам при това, че съм първи – е, добре, и това ако кажат, ще направя. Но то звучи малко: „мръдни да седна„, за пореден път преповтори готовността си за компромиси в личен план Борисов.

Бившият премиер подчерта още – преговорните екипи на ГЕРБ ще поканят на разговори абсолютно всички партии, в това число „Български възход“ и „Възраждане„, като дори и с последните имали общи теми – като например в сферата на здравеопазването, образованието, социалната политика.

Готов съм да направя всички стъпки и компромиси в името на народа. И го казвам като първа политическа сила. Оставям на другите колеги да преценят кого обичат повече – себе си, народа ли, Путин ли“, прехвърли „топката“ към останалите партийни лидери Борисов.