На първо място сме по глупост, като не се ваксинираме. Това заяви академик Богдан Петрунов и във връзка със статистиката, която продължава да поставя България в дъното по поставени ваксинации срещу коронавирус.

Така ще се окаже и че по глупавия начин ще достигнем до т.нар. колективен имунитет – с много починали и колосални увреждания, посочи в студиото на Нова телевизия Петрунов. Той обясни, че проблемът с постковид синдрома е много сериозен, тъй като вирусът оставя тежки последствия след себе си. Тези уврежния имат отражение включително и върху икономиката, тъй като води до трайни увреждания, включване в здравната система с хронични заболявания, а и излизане от трудовия пазар.

Богдан Петрунов не подкрепя идеята да се издава сертификат на база антитела, тъй като няма брой, мерна единица, която да се приемат за достатъчни, за да има защита на организма спрямо вируса.

Българинът иска да се ваксинира, но няма желание

Българинът иска да се ваксинира, но няма желание

Нито загрижеността за здравето ни, нито недоволството заради тегнещата заплаха от нови ограничения могат да ни накарат да се отправим доброволно към ваксинационните пунктове

Антителата, които се създават в резултат на контакта с вируса, са два вида – едните са свидетели на този контакт, но те не ни предпазват от второ разболяване, и другият тип, които са неутрализиращи, функционални. Тези, вторите, зависят както от вида ваксина, която се поставя, така и от отговора на имунната ни система.

Между 5 и 8% от човешката популация не реагират на ваксина, а и ние, специалистите, никога не сме обяснявали, че ваксината предпазва на 100%. Ваксината пази от тежко боледуване, заяви за пореден път академик Богдан Петрунов и подчерта: Железен факт е, че 95% от починалите в световен мащаб са неимунизирани.

Той не вярва третата доза да бъде до живот. Според Богдан Петрунов ситуацията ще се развие и ще стане подобна на грипа. Едва ли ваксинацията ще стане ежегодна, но е възможно да трябва да всеки няколко години отново да се имунизираме.

Под 40% от българите смятат ваксинирането за свой граждански дълг

Под 40% от българите смятат ваксинирането за свой граждански дълг

Отново се нареждаме на челно място по скептицизъм в ЕС